Alexandru Rafila va pune în dezbatere publică transferul MURIBUNZILOR de la ATI în salonul de PALIAȚIE

Alexandru Rafila va pune în dezbatere publică transferul MURIBUNZILOR de la ATI în salonul de PALIAȚIE
Sursa Foto: Shutterstock
Publicat: 22/08/2024, 23:05
Actualizat: 22/08/2024, 23:08

Alexandru Rafila a declarat că la începutul lunii viitoare va lansa o dezbatere publică pe tema transferului bolnavilor în stadiu terminal de la ATI într-o zonă de îngrijire paliativă. Pe românește, dacă muribunzii trebuie să elibereze paturile pentru cei care mai au o brumă de șansă la supraviețuire în condiții decente, demne și empatie în spații destinate în unitățile spitalicești. Rafila spune că va pune această temă pe masa Premierului.

Ministrul Sănătății a fost întrebat despre cum se sunt rezolvate problemele legate de trecerea a unui pacient de la ATI, aflat în stadiu terminal, în zona de îngrijiri paliative.

„Într-adevăr avem o problemă, (…) au fost foarte multe discuţii în România şi nu s-a ajuns la nicio concluzie, de asta nici nu le avem, fiindcă sunt multe probleme de natură culturală, socială, adică nu e vorba doar de decizia medicală, a declarat Alexandru Rafila, joi, la Digi24.

Este un lucru care trebuie explicat foarte bine public, că nu discutăm despre eutanasii, asta trebuie să fie clar pentru toată lumea, dar acceptarea acestei întreruperi a tratamentului la ATI şi continuarea lui în paliaţie nu există în momentul de faţă pentru că nimeni de-a lungul timpului nu a ajuns în punctul unei acceptanţe sociale a acestui lucru”.

El a precizat că în opinia sa, ca medic, această dezbatere trebuie să aibă loc, precizând că o va lansa „cât de curând, probabil, la începutul lunii viitoare”.

Modelul european

Ministrul a precizat că urmare a auditului internaţional solicitat după situaţia de la Spitalul Sfântul Pantelimon ar putea apărea şi un model de bună practică în domeniu.

„Noi am solicitat un audit internaţional… ne trebuie exemple de bună practică din alte ţări. (…) Iar, în urma acestui audit, dacă vreţi, care să examineze procedurile existente în România, poate ce s-a întâmplat la Pantelimon, să venim şi cu modelul de bună practică care care există în alte ţări , astfel încât să-l alegem în cunoştinţă şi cu toată lumea, încât să nu avem tensiuni care să arunce o umbră asupra siguranţei pacientului într-un spital public „, a declarat Rafila.

Paliația, un serviciu uman obligatoriu

„Prin paliaţie înseamnă că îngrijeşti un pacient la care resursele terapeutice pentru vindecare sunt epuizate şi trebuie să-i oferi un sprijin, încât el să trăiască demn, adică să faci terapia durerii, în primul rând să elimini durerea, şi să-i asiguri condiţii, inclusiv consiliere psihologică, pentru că să ştiţi, mulţi dintre pacienţii aflaţi la paliaţie, nu ne referim… paliaţia e de mai multe feluri, nu este numai paliaţia de la Terapie Intensivă, sunt multe alte afecţiuni care în stadiul terminal pacienţii au nevoie de un anumit tip de îngrijire „, a declarat Rafila.

Compartimente speciale în spitale

Ministrul Sănătăţii a precizat că în urma discuţiilor purtate recent cu şeful Executivului una dintre măsurile prezentate premierului se referă la crearea în cadrul spitalelor de urgenţă din România, conex cu Secţia de Terapie Intensivă, a unui compartiment de paliaţie.

Și lucrul ăsta poate decongestioneze şi Secţiile de Terapie Intensivă, încât să primească mai mulţi pacienţi.

Ministrul a precizat, legat de centrele de paliaţie existente în România, că la nivel naţional există 3.000 de paturi de paliaţie, dar nu spune că toate sunt private, susținute de fundații.

Mai multe paturi pentru ultimul drum

„Necesarul estimat, la finalul unui proiect pe care l-am încheiat la finalul anului trecut, un proiect cu fonduri norvegiene, era în jur de 4.000 de paturi, ar fi necesarul la nivel naţional. (…) Avem în momentul de faţă 3.000, sunt şi contractate de casele de asigurări de sănătate. Şi noi vrem să facem, astfel încât să putem să creştem numărul acesta de paturi, să facem aceste compartimente în spitalele de urgenţă, iar plata pe serviciu pentru acest tip de pacient să fie mai mare, acum este în jur de 200, 200 şi ceva de lei pe zi. Şi trebuie să venim şi cu sectorul public, să balansăm, pentru că din cele 3.000 care sunt funcţionale, contractate, 2.000 de paturi sunt în zona ong-urilor, Bisericii. Biserica are foarte multe centre de paliaţie, bisericile de diverse confesiuni, nu numai Biserica Ortodoxă, şi 1.000 sunt în zona publică „, a precizat Rafila

Pantelimon, o bombă cu ceas, în opinia ministrului

Spitalul ”Sfântul Pantelimon” a fost sediul unor neînţelegeri cred că începând de prin 2015 sau 2016 şi acea zonă a fost afectată, cea de Terapie Intensivă, au curs reclamaţii de o parte şi de alta, afirmă Rafila. El  afirmă că acţiunea asistenţilor de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” de a nu respecta deciziile medicilor cu privire la tratamentul administrat pacienţilor ”nu este în regulă”. Declaraţia vine după ce Rafila a fost întrebat despre faptul că din documentele procurorilor care instrumentează dosarul morţilor suspecte de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” reiese acest lucru.

”Am văzut relatarea, nu cred că este în regulă. Am discutat chiar cu preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali, ei au avut o anumită poziţie, mai puţin cunoscută public.
Decizia din punct de vedere al diagnosticului şi tratamentului aparţine în exclusivitate medicului, iar dacă asistentul avea anumite probleme eu cred că el trebuia (…) să o raporteze şefului de gardă, managerului spitalului şamd când apar astfel de situaţii”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24, joi seară.
Conform anchetatorilor, în cazul decesului pacientului de 54 de ani de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”, după ce un medic a decis, prima dată, scăderea dozei de noadrenalină, o asistentă a introdus prin perfuzie pacientului doza stabilită iniţial.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cele două mari categorii de pensionari care ies pe minus la recalculare. Explicațiile ministrului Muncii
Ce despărțire?! Roxana Dobre și Florin Salam se distrează pe litoral și noi avem dovada!...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Safari cu urși pe Transfăgărășan, noua ofertă din cataloagele agențiilor de turism. Cât costă periculoasa...
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai...
Peripețiile unui danez care, ajuns în Rusia, a fost luat la armată, obligat să bea...
ULTIMA ORĂ! Ce au găsit medicii în trupul lui Filip? De ce ar fi murit,...
S-a speriat când a primit decizia de recalculare: „De unde dau banii înapoi?” Suma ireală...
Fost forjor, şocat de pensia primită după recalculare. "E o diferenţă uriaşă"
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Noi ajutoare din partea statului, de la 1 septembrie! Cine sunt românii care primesc sume...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Cum se traversează CORECT când există refugiu? Cine are prioritate?
Cinci cadavre ale celor dispăruţi în naufragiul iahtului Bayesian au fost identificate. Trupul neînsufleţit al...
TRĂIM sau nu într-o SIMULARE? Mai mulți FIZICIENI dau VERDICTUL!
Banii cash sunt gata să dispară. Anunțul Băncii Naționale pentru cei cu numerar
Ceaușescu era să declanșeze un război. România a trăit periculos
Un bărbat a interzis părinților săi să mai stea singuri cu nepoata lor, după ce...
"A strigat 'tati' și..." Tatăl băiețelului de 8 ani mort la cursurile de înot, mărturii...
VIDEO Emilia Ghinescu vorbește despre vremurile grele din viața sa: „Eram singură și au fost...
Reacția prietenului Danei Marijuana după ce a fost prinsă sub influența sustanțelor interzise la volan:...
BANCUL ZILEI. Profesorul, enervat la culme: - Ce pune, mă Bulă, tac-tu pe ouă?
Doi bărbați au fost prinși încercând să vândă detergent contrafăcut