Alexei Navalnîi, mesaj din închisoare la vârsta de 46 de ani: ”Escrocii Kremlinului n-au nicio putere asupra mea” / ”Mănânc cu liniște sufletească un borcan festiv de mazăre”
Disidentul rus Alexei Navalnîi a împlinit 46 de ani pe 4 iunie și a postat pe canalul de Instagram un mesaj în care creionează un scurt ”bilanț” al vieții sale din ultimii ani.
Dincolo de faptul că se află în spatele gratiilor – acuzat de fraudă, de sfidare a instanței și, mai nou, de constituire a unui grup extremist -, Navalnîi scrie că este ”mulțumit”, are o familie pe care o iubește și care îl iubește, mulțumind celor care sper în el și care îi oferă toată energia de care are nevoie.
Disidentul mai scrie că se simte un om privilegiat, tocmai pentru că poate spune ceea ce gândește.
”Astăzi am 46 de ani. Și mă descurc grozav. Ei bine, adică unele lucruri ar putea fi corectate – da. Dar este la fel pentru toată lumea. Și cel mai important, sunt foarte mulțumit. Am o familie iubită. Am colegi grozavi care continuă afacerea noastră comună (extremistă, ha ha).
Sunteți voi – milioane de oameni cinstiți care caută libertate pentru țara noastră și urează poporului nostru fericire și pace. Sunt unul dintre cei care primesc sprijin de la voi și îl simt (n.red. – sprijinul) în fiecare secundă”, scrie Alexei Navalnîi pe pagina sa de Instagram, la vârsta de 46 de ani.
”Mănânc cu liniște sufletească un borcan festiv de mazăre”
Criticul vehement al lui Vladimir Putin mai scrie că tot ceea ce spune și ce face este corect, iar ”escrocii Kremlinului” nu au cum să îi înfrângă voința, chiar dacă fac totul pentru a-l ține în spatele gratiilor.
Fără a abandona tonul ironic cu care și-a obișnuit urmăritorii de pe rețelele sociale, Alexei Navalnîi anunță și că, în ziua aniversării celor 46 de ani de viață, mănâncă un ”borcan festiv cu mazăre”.
”În cele din urmă, am un privilegiu uriaș și rar pentru Rusia de astăzi: spun ceea ce cred că este corect și fac ceea ce cred că este corect. Escrocii răi ai Kremlinului nu au nicio putere asupra mea, chiar dacă m-au închis într-o gaură. Nu este suficient? Pentru mine, lista este impresionantă!
Prin urmare, nu îmi pierd deloc credința și mănânc cu liniște sufletească un borcan festiv de mazăre. Mulțumesc tuturor oamenilor buni care m-au întâlnit pe parcurs. Vă iubesc pe toți”, încheie Alexei Navalnîi.
”Vedeți, asta înseamnă încă 15 ani într-un buncăr stabil securizat”
Disidentul a fost arestat în luna ianuarie a anului 2021, imediat după ce s-a întors în Rusia din Germania, acolo unde fusese internat după otrăvirea cu un agent neurotoxic – Noviciok. De la bun început, Navalnîi l-a acuzat chiar pe liderul de la Kremlin că ar fi pus la cale eliminarea sa fizică, dar Kremlinul a negat, vehement, o astfel de ipoteză. Ulterior, Navalnîi a mai primit 9 ani de închisoare.
Acum, Navalnîi este acuzat autorități că a creat ”un grup extremist” pentru a ”incita la ură”, iar cei vizați ar fi ”oficiali” și ”oligarhi” și riscă până la 15 ani de închisoare.
”Se pare că am creat un grup extremist cu scopul de a incita la ură împotriva oficialilor și oligarhilor. Iar când m-au băgat în închisoare, am îndrăznit să fiu nemulțumit de asta (prostuțule) și am convocat mitinguri. Pentru asta, se presupune că mi-au mai adăugat până la 15 ani la pedeapsă. Vedeți, asta înseamnă încă 15 ani într-un buncăr stabil securizat, unde voi fi la adăpost de surprizele și greutățile acestei libertăți”, mai scris Alexei Navalnîi pe Instagram.
Citește și:
- Reacția Kremlinului, după ce trei țări est-europene au închis spațiul aerian pentru avionul ministrului rus de Externe: ”Acțiune ostilă”
- Ministerul rus de Externe constată ”forțarea unei atmosfere neprietenoase în jurul Rusiei în discursul politic românesc”
- Lupta lui Putin cu el însuși și cu lumea întreagă
- Maria Zakharova, după anunțul că Germania alocă 100 miliarde de euro armatei: ”O remilitarizare accelerată. Cum s-ar putea sfârși acest lucru este bine cunoscut în istorie”
- ”Război” sau ”Operațiune militară specială”? Cum încearcă Medvedev să explice agresiunea Moscovei: ”Operațiunea implică în principal utilizarea armelor de înaltă precizie, țintele sunt limitate”