Algocalminul ar putea fi RETRAS de pe piață. Investigație asupra efectelor ADVERSE ale metamizolului, substanța aflată în analgezic

Publicat: 18 06. 2024, 15:34
Actualizat: 18 06. 2024, 15:46

This browser does not support the video element.

Uniunea Europeană desfășoară o investigație de amploare asupra efectelor adverse pe care le poate avea metamizolul, o substanță conținută în analgezice uzuale precum Algocalminul. În urma investigației, se poate ajunge până la suspendarea sau retragerea autorizației medicamentelor care conțin această substanță.

Celebrul Algocalmin, cunoscut în România ca un medicament „bun la toate”, este considerat în Europa un pericol public. Specialiștii avertizează că substanța activă, metamizolul, ar putea fi asociată cu o boală extrem de gravă. Uniunea Europeană desfășoară o investigație de amploare asupra efectelor adverse pe care le poate avea metamizolul, o substanţă conţinută de analgezice uzuale.

Carmen Dorobăț, medic infecționist, a menționat că, deși nu vom rămâne fără medicamente pentru calmarea durerilor, este important să recunoaștem că metamizolul are reacții adverse, inclusiv un potențial de toxicitate hepatică.

„Nu vom rămâne fără medicamente care să ne calmeze durerile, fără nicio îndoială, dar nici nu putem spune că de mâine algocalminul nu-l vom mai folosi. Are reacții adverse ca orice medicament. Are potențial de toxicitate pe ficat. Fără îndoială că trebuie să fim atenți în momentul în care vorbim despre posibile astfel de reacții adverse, în care este afectată capacitatea de apărare a organismului”, spune aceasta.

Carmen Dorobăț spune că această decizie vine în urma realizării unor studii mai ample. Au fost semnale de alarmă în unele zone ale comunității europene și probabil există și în România cazuri cu reacții adverse.

„Această decizie vine în urma realizării unor studii mai ample în acest sens. Au fost semnale de alarmă care au fost trase în unele zone ale comunității europene. Probabil și sunt convinsă că există și la noi astfel de cazuri cu reacții adverse. Algocalminul, pentru că este un medicament care se adresează de obicei unei dureri, indiferent de localizare, este bine ca cei care îl folosesc repetat să-și facă analizele”, a continuat medicul.

Sursă video: B1

Sursă foto: Shutterstock