Un amenințător front comun împotriva SUA se profilează la orizont și se întinde de la Marea Baltică până la Golful Persic. Rusia și Iranul nu sunt, oficial, aliați, conducătorii celor două țări nu au deplină încredere unul în altul, își fac concurență asiduă pe piețele energetice, dar au un „dușman” comun – Statele Unite ale Americii.
Pentru moment, Moscova joacă un rol relativ redus în conflictul mocnit aflat în desfășurare în Orientul Mijlociu, între Teheran și Washington.
Dar Kremlinul insistă că SUA folosesc Ucraina pentru a duce un război proxy împotriva Rusiei. Și asta înseamnă că Rusia crede că are tot dreptul să declanșeze un război proxy cu Statele Unite oriunde în lume, inclusiv în Orientul Mijlociu, susține Nikita Smagin – analist a cărui activitate se concentrează pe afacerile internaționale și, mai ales, pe Iran și politica dusă de Rusia în Orientul Mijlociu.
„Când vine vorba de drone, cooperarea dintre Rusia și Iran este binecunoscută: au existat mai multe relatări în mass-media despre fabrica din republica rusă Tatarstan, care produce vehicule aeriene fără pilot (UAV) iraniene. În mod semnificativ, Rusia ar putea primi în curând nouă dronă de atac iraniană Shahed-101.
În timp ce modelele Shahed-101 sunt mai mici decât modelele anterioare, ceea ce le limitează sarcina utilă, pot călători până la 600 de kilometri, iar dimensiunea lor înseamnă că sunt foarte greu de identificat și de doborât. Shahed-101-urile sunt, de asemenea, foarte simplu de transportat și ușor de lansat prin surprindere.
Pe fondul ofensivei israeliene din Gaza, a existat un număr tot mai mare de atacuri ale unor grupări susținute de Iran asupra țintelor americane din Irak și Siria. Anterior, acestea implicau rachete primitive, dar acum sunt folosite Shahed-101. Când un Shahed-101 a lovit o bază americană de la granița dintre Siria și Iordania, pe 28 ianuarie, trei soldați americani au fost uciși și peste treizeci au fost răniți.
SUA au ripostat cu lovituri asupra grupărilor susținute de Iran în Irak și Siria. Dar Shahed-101 a arătat că se poate sustrage apărării antiaeriene a SUA”, avertizează Nikita Smagin într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace.
Informațiile apărute în mass-media, continuă analistul, sugerează că Iranul va vinde Rusiei câteva mii de Shahed-101 și Shahed-107 mai avansate. Mai mult decât atât, fabrica din Tatarstan va începe, în cele din urmă, să producă aceste UAV-uri.
În timp ce grupurile susținute de Iran au folosit maximum două sau trei Shahed-101, la un moment dat, în Orientul Mijlociu, armata rusă va avea capacitatea de a lansa atacuri în masă în Ucraina, permițând testarea și perfecționarea armei.
„Toate acestea sunt o dovadă a modului în care conflictele militare din Ucraina și Orientul Mijlociu sunt din ce în ce mai împletite, tehnologiile militare fiind împărtășite în ambele direcții. Hamas a eliminat deja tancuri israeliene cu quadcoptere (n.red. – elicopter multirotor care este ridicat și propulsat de patru rotoare) în Gaza, o tactică dezvoltată de soldații ucraineni și ruși. Iar Rusia a fost de acord să furnizeze Iranului aviație militară: atât avioane de luptă, cât și elicoptere.
După ce au demonstrat că sunt capabile să se sustragă apărării aeriene americane din Orientul Mijlociu, dronele de atac iraniene vor fi acum testate împotriva sistemelor americane utilizate de Ucraina.
Acesta este motivul pentru care Israelul nu se grăbește să-și împărtășească sistemul de apărare aeriană Iron Dome cu ucrainenii: Iranul studiază cum funcționează dronele sale în Ucraina și va putea începe să identifice punctele slabe în sistemele de apărare aeriană cu care se confruntă.
În mod crucial, Moscova și Teheranul cred că au un inamic comun la Washington. Oficialii ruși au declarat în repetate rânduri că trupele ruse luptă cu Statele Unite în Ucraina, în timp ce, pentru Iran, sloganul «Moarte Americii!» a făcut parte din ideologia sa oficială de zeci de ani. Conform logicii iraniene, Israelul este doar un avanpost al SUA în Orientul Mijlociu”, mai precizează Nikita Smagin.
Pentru moment, punctează Nikita Smagin, cea mai vizibilă cooperare ruso-iraniană împotriva Statelor Unite în Orientul Mijlociu a fost în Siria .
În timp ce grupurile pro-iraniene lansează rachete către ținte americane, avioanele rusești atacă mijloacele aeriene ale SUA, efectuând manevre periculoase împotriva avioanelor și dronelor americane.
„Există o mulțime de oportunități de a extinde această cooperare. La urma urmei, politica externă a Rusiei se bazează adesea pe principiul «orice pot face SUA, putem face și noi». Recunoașterea de către Moscova a regiunilor separatiste din Caucazul de Sud, Abhazia și Osetia de Sud, sprijinul său pentru separatiștii din Ucraina și invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022 au fost toate justificate de Kremlin ca fiind similare cu acțiunile anterioare ale SUA.
Dacă oficialii ruși cred că Statele Unite poartă un război proxy împotriva Rusiei în Ucraina, logica dictează că are dreptul să înceapă propriul război proxy împotriva Statelor Unite oriunde în lume.
Orientul Mijlociu ar fi locul cel mai evident pentru a aprinde un astfel de conflict. Nu numai că sentimentul anti-american este foarte ridicat acolo, dar poziția actuală a Washingtonului este ambiguă. Forțele americane par vulnerabile, după cum au demonstrat recentele atacuri ale grupurilor susținute de Iran. Iar Rusia are deja infrastructură militară în regiune, în Siria, dar și un partener convenabil – Iranul”, notează analistul.
Schimbul de tehnologie, date și experiență între Teheran și Moscova și coordonarea lor strânsă în lupta lor împotriva Washingtonului a fost reciproc avantajoasă.
„Pentru moment, lupta împotriva Statelor Unite în Orientul Mijlociu are loc fără implicarea directă a Rusiei. Nu am văzut grupuri susținute de Iran primind cantități mari de arme rusești. Dar dacă conflictul din Ucraina este înghețat sau devine mai puțin intens, șansele ca Rusia să-și intensifice implicarea în Orientul Mijlociu vor crește.
Industria de apărare în plină expansiune a Rusiei și numărul mare de trupe ruse cu experiență pe câmpul de luptă ar putea fi direcționate cu ușurință către Orientul Mijlociu. Soldații și armele ruși ar fi binevenite pentru grupările pro-iraniene dornice să-și intensifice lupta împotriva «neocolonialismului american».
Fiecare lovitură a grupurilor susținute de Iran asupra țintelor militare americane este considerată de Moscova drept un succes, iar fiecare dronă lansată împotriva apărării aeriene americane este o sursă de date care poate fi folosită pentru a identifica punctele slabe ale SUA. Se pare că asistăm la apariția unui front unit împotriva Washingtonului, de la Marea Baltică până la Golful Persic”, conchide analistul Nikita Smagin.
Foto – Profimedia Images
Citește și: