Alimente care înlocuiesc carnea în Postul Crăciunului. Ce recomandă în post nutriționistul Virgiliu Stroescu
De miercuri, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului, care va dura 40 de zile, până la cea mai mare sărbătoare creștină, Nașterea Domnului. Foarte mulți români vor ține post în această perioadă, adică nu vor mânca produse de origine animală, precum carne, lapte, ouă sau brânzeturi. Aceste alimente „de dulce” pot fi înclocuite cu alte alimente care sunt foarte bogate în proteine.
Postul Crăciunului, sau postul în general, nu înseamnă înfometare. Lipsa produselor de origine animală din organism nu este o „tragedie”, pentru că aceste alimente pot fi înlocuite foarte bine cu legume, sau leguminoase.
Pe lângă însemnătatea credincioasă, postul poate fi și o perioadă în care îi dăm organismului o pauză de la toxine, iar carnea poate fi înlocuită foarte ușor.
Nu de puține ori, celebrul medic nutritionist Virgiliu Stroescu a declarat că cele mai bune alimente pentru organism, care conțin proteine de cea mai bună calitate sunt:
- leguminoasele, precum:
- Fasole
- Mazăre
- Năut
- Linte
Aceste alimente sunt bogate în proteine vegetale, dar și fibre esențiale pentru organism, foarte sănătoase.
Alte alimente bogate în proteine vegetale, și care pot înlocui carnea în Postul Crăciunului sunt:
- Soia
- Ciuperci
- Tofu (tot din soia)
Pe lângă alimentele clasice de post, cu ajutorul cărora poți găti mâncăruri tradiționale, precum tocănițe, mâncare de mazăre sau iahnie de fasole, nutriționiștii recomandă și aceste semințe, bogate în uleiuri de calitate:
- Semințe de chia
- Susan
- In
- Semințe de dovleac
- Semințe de floarea soarelui
- Nuci
- Alune de padure
- Migdale
- Caju
- Fistic
Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului
Pe data de 14 noiembrie este Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului, aceasta fiind și ultima zi în care se mai poate mânca de dulce. Pe vremea bunicilor, în seara de Lăsatul secului se făceau petreceri mari în familie, se serveau fripturi, prăjituri, plăcinte și vin.
În ziua de dinaintea Postului Crăciunului, pe vremuri, femeile își “dezinfectau” vasele de lut și lingurile de lemn cu cenușă. În acest fel le pregăteau pentru următoarele 40 de zile, când nu se mai gătea nimic cu carne sau lapte.