Ce alimente se dau de pomană la Sfânta Parascheva. Urmează o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar. Este vorba despre Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Creștinii care merg la Sfânta Liturghie, dau de pomană diferite obiecte sau alimente, în memoria celor care nu mai sunt printre noi. Iată ce alimente poți da de pomană celor neajutorați.
La data de 14 octombrie 2024, creștinii o prăznuiesc pe Sfânta Parascheva, iar sărbătoarea este cu cruce roșie în calendarul orthodox.
În această zi important pentru credincioși, se oferă de pomană în amintirea celor care au trecut în neființă. Prin urmare, creștinii merg la biserică, aprind lumânări și spun rugăciuni pentru sufletul celor adormiți.
Credincioșii trebuie să știe că la Sărbătoarea Sfintei Parascheva se dau de pomană fructe de toamnă, plăcinte, colaci, must și colivă. Aceste alimente sunt sfințite apoi de către preot și oferite celor neajutorați.
Dar dacă vă aflați la Iași, acolo unde se ține cel mai mare pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva, este recomandat să se dea de pomană mâncare caldă, ceai și alte alimente pelerinilor, care își petrec ore întregi stand la coadă, îndurând vremea și oboseala, pentru a se închina la sfintele moaște.
Înainte de Sfânta Parascheva, o tradiție important este aprinderea focului de către oamenii de la țară, un ritual menit să alunge spiritele rele. Asta reflect credința popular, potrivit căreia iarna va fi grea sau blândă, în funcție de comportamentul animalelor. Spre exemplu, ciobanii cred că dacă oile se îngrămădesc în staul, iarna va fi grea, iar dacă animalele stau răsfirate, atunci sezonul va fi mai blând.
O altă practică importantă este pomenirea sufletelor celor adormiți. Astfel, credincioșii oferă ofrande în memoria celor care nu mai sunt.
CITEȘTE ȘI: