Unele alimente comune, considerate chiar banale, vă pot lăsa fără permis. Un experiment realizat de un cunoscut polițist, Tavi Perțea, de la IPJ Bihor, arată că unele produse pot să inducă în eroare aparatul etilotest.
Printre acestea se numără socata sau unele tipuri de înghețată, dar lista poate fi mai lungă.
Experimentul agentului a stârnit agitaţie printre şoferi. Îngheţata cu lichior şi socata sunt doar două exemple. Au fost cazuri în care apa de gură sau bomboanele cu coniac au tras pe dreapta şoferii pentru luni. În urmă cu doi ani o şoferiţă care circula pe autostrada Deva-Sibiu a dat în judecată poliţia după ce a fost prinsă la volan cu o alcoolemie de 0.05 la mie. Instanţa a hotărât că de vină a fost sucul de afine pe care îl băuse cu câteva minute îniante de a fi oprită de poliţişti, arată Observator.
Este important să știm că, uneori, mai ales dacă nu este proaspătă, această băutură poate fermenta, motiv pentru care aparatul etilotest poate să arate că, de fapt, ați fi consumat alcool.
Acest lucru este dovedit de polițistul Tavi Perțea, pe canalul său de TikTok.
„Nu am pus alcool sau ceva care aibă legătură cu alcoolul. Flori de soc, apă, zahăr și lămâie. Și mai sunt, poate, două sau trei ingrediente secrete, dar sigur nu conțin alcool”, explică poliţistul.
La câteva secunde după ce a băut socata, rezultatul etilotestului arată 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat.
„Deci rămâneam fără permis, frate! Contravenție, amendă 1.305 lei și 90 de zile fără permis. Eram obligat să dau și testul de redobândire. Sincer să fiu, eu am făcut testul ăsta în glumă! Am zis că nu are cum să iasă de la socată!”, spune bărbatul, uimit.
Atunci când te urci la volan, alcoolemia din sânge trebuie să fie 0. Chiar dacă există state în care este permis un procent infim de alcoolemie atunci când conduci, în România este 0.
Dacă ai consumat alcool și vrei să te urci la volan, ai nevoie să iei o pauză înainte. Timpul scurs de la consumarea unei băuturi și până când te vei putea urca la volan fără probleme diferă în funcție de cantitate și tipul de alcool consumat.
Așadar, medicii susțin că în ceea ce privește persoanele care consumă alcool pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute. Acest lucru se întâmplă deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge. Citește mai mult…