Alimentele au devenit parte din „arsenalul de teroare” al Rusiei, a declarat miercuri șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Într-un discurs în fața Parlamentului European de la Strasbourg, von der Leyen a subliniat necesitatea urgentă de a restabili porturile ucrainene de la Marea Neagră, ca remediu la criza alimentară globală iminentă.
„Acesta este un asediu rece, insensibil și calculat al lui Putin asupra unora dintre cele mai vulnerabile țări și oameni din lume. Și, prin urmare, onorabili deputați, alimentele au devenit acum parte din arsenalul de teroare al Kremlinului și nu putem tolera acest lucru”, a declarat von der Leyen în fața legislatorilor UE.
Sancțiunile UE împotriva Rusiei „nu se referă la produsele alimentare de bază”, a subliniat șefa Comisiei Europene.
„Ele nu afectează comerțul cu cereale sau alte alimente între Rusia și țările terțe. Iar embargoul portuar are în mod specific o scutire totală asupra bunurilor agricole”, a adăugat ea, subliniind necesitatea de a contracara „dezinformarea” rusă cu privire la criza alimentară.
Comentariile ei vin în contextul în care miniștrii de externe rus și turc s-au întâlnit miercuri la Ankara pentru a discuta probleme legate de exporturile de cereale din Ucraina.
Von der Leyen a mulțumit Națiunilor Unite pentru „eforturile” sale de a ajuta la refacerea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, reiterând că „majoritatea cerealelor ucrainene pot fi exportate” doar prin aceste rute.
Se așteaptă ca UE să dea dovadă de „aceeași solidaritate” pe care „a arătat-o Ucrainei atunci când vine vorba de abordarea crizei alimentare din lume”, a adăugat ea, angajând blocul în această sarcină.
Ministrul rus de Externe a mai spus că în ceea ce privește cerealele „nu există niciun obstacol sau vreo situație provocată de Federația Rusă”.
„Domnul Zelenski trebuie să dea ordin pentru ca porturile ucrainene să devină sigure”, a susținut Lavrov, reiterând afirmațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina trebuie să își demineze apele pentru a asigura trecerea în siguranță a navelor, potrivit CNN.
Kievul a transmis că nu dorește să demineze potul din Odesa pentru ca navele de război ale rușilor să nu poate pătrundă în zonă pentru a lansa un atac asupra orașului de la Marea Neagră.