Alimentele pe care nu ai voie să le consumi în ziua de Sfânta Parascheva. Este mare păcat

Publicat: 13 10. 2023, 14:32
Tradiții și superstiții de Sfanta Parascheva

Sfânta Parascheva este una dintre sărbătorile importante pentru români, fiind prăznuită de Biserica Ortodoxă din România pe data de 14 octombrie. 

Potrivit credinţelor populare, în această zi este interzis să calci, să coşi, să faci de mâncare sau orice alte treburi în gospodărie, altfel te vei trezi cu dureri de cap şi ochi. Femeile nu au voie să toarcă și să coasă, iar în cazul în care o vor face o să le iasă negi pe mâini. Nici bărbații nu au voie să muncească în această zi. În cazul în care muncesc, casa le va fi lovită de trăsnet și peste ea o să cadă grindină.

Potrivit tradiţiei, Sfânta Cuvioasa Parascheva se roagă la Dumnezeu şi pentru femeile însărcinate. Dacă eşti însărcinată, este recomandat să împarţi din bucatele tale cu copiii sărmani, Sfânta Parascheva urmând să te ocrotească la naştere, care va fi uşoară şi lipsită de dureri.

Alimentele pe care nu ai voie să le consumi în ziua de Sfânta Parascheva

Și unele alimente sunt interzise de Sfânta Parascheva. Credincioșii nu au voie să mănânce castraveți, nuci sau poame în formă de cruce. Nu au voie să consume nici pepene roșu sau fructe închise la culoare, deoarece se spune că aduc aminte de sacrificiul martiric.

Sfânta Parascheva – o viață plină, deși a trăit doar 27 de ani

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în satul Epivata din Tracia. După moartea părinților, a părăsit casa părintească din Epivat, îndreptându-se spre locurile sfinte de la Ierusalim. A început acest lung pelerinaj trecând mai întâi prin Constantinopol, unde s-a închinat la moaştele sfinţilor din cetate. Și-a continuat drumul, stând un timp la Calcedon, mergând apoi în Heracleea Pontului, într-o mănăstire închinată Maicii Domnului.

Cuvioasa Parascheva a reușit să ajungă la Ierusalim, hotărând să rămână pentru tot restul vieţii sale acolo. După ce s-a închinat la Locurile Sfinte, a mers în pustiul Iordanului, la o mănăstire de maici, acolo unde trăiseră Sfântul Ioan Botezătorul şi Cuvioasa Maria Egipteanca. Însă, la 25 de ani, a părăsit mănăstirea din pustiul Iordanului, îndreptându-se spre casă, după ce într-o noapte, în timp ce se ruga, un înger de lumină i-a spus: ”Lasă pustiul şi întoarce-te în patria ta, unde vei da trupul tău, iar sufletul tău se va duce în cer, alături de Mirele tău pe care L-ai iubit mai mult decât pe părinţi, pe rude şi toate bunurile din lume”.

Aşadar, tânăra Parascheva a plecat înapoi spre casă, unde avea să trăiască smerit, fără să fie recunoscută de cineva. La 27 de ani, Cuvioasa şi-a încredinţat sufletul în mâinile lui Hristos, pe care-L iubise atât de mult, iar trupul ei a fost îngropat aproape de mare.

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva în 2023

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva a început încă de pe data 7 octombrie. Atunci, la ora 6.00, după citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, racla cu sfintele moaște a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană și a fost depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne până duminică, 15 octombrie.

În data de 14 octombrie 2023, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat la limita cu Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. Pentru cei care nu vor reuşi să fie prezenţi în preajma zonei amenajate, anunţăm că slujba va putea fi urmărită și de la distanță, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe locaţii, transmis reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB).