Alimentele se scumpesc de la o lună la alta: Coșul minim crește cu 10 lei lunar
Prețul alimentelor de bază a crescut față de luna decembrie a anului trecut. Românii sunt nevoiți să își calculeze mai bine veniturile lunare pe care le au pentru a-și putea cumpăra toate produsele de care au nevoie. Un coș de cumpărturi care conține toate alimentele de bază este mai scump cu aproximativ 10 lei față de luna trecută. Alimentele cărora li s-a majorat tariful sunt lactatele și fructele.
O persoană care mergea să își facă cumpărăturile cu alimentele de bază în luna decembrie plăteau în jur de 166 de lei. Același coș costă la început de an în jur de 174 de lei. Acest lucru înseamnă că românii trebuie să plătească cu aproximativ opt lei mai mult de la o lună la alta. Cu acești bani poți cumpăra aproape două kilograme de cartofi.
Ce fac românii când alimentele se scumpesc
În acest context, mulți dintre români încearcă să își adapteze bugetul lunar la situația curentă. În plus, mulți dintre ei nici nu se mai înghesuie să meargă la cumpărături. Analiștii au estimat că prețurile se vor stabiliza abia în a doua parte a anului 2023. Acest lucru înseamnă că tarifele vor continua să fie majorate până în vara acestui an.
Organizația pentru Alimentație și Agricultură a transmis că indicele preţurilor alimentelor a atins o medie de 143,7 puncte în 2022. A fost înregistrată o creştere cu 14,3% faţă de 2021. Mai mult decât atât, este cel mai ridicat indice de când au început înregistrările în 1990. Produsele care au atins un nivel record în ultimii ani au fost cerealele, carnea, lactatele și uleiurile vegetale.
Pe primul loc în acest top s-a aflat zahărul care a atins cele mai mari valori de preț în ultimii 10 ani. Mulți dintre românii care stau la granița cu statele vecine decid de multe ori să treacă granița pentru a-și face cumpărăturile. Ei găsesc prețuri mai mici la unele alimente. În plus, Ungaria a plafonat prețul la unele produse.