Varza roșie se deosebește de cea albă nu numai prin culoare, ci și prin beneficiile în plus pe care le are. Bogată în antioxidanți, varza roșie ajută la reducerea riscului aferent multor afecțiuni.
Și, în plus de toate astea, în favoarea consumului de varză roșie stă și argumentul prețului.
Pe lângă faptul că este o legumă plină de beneficii, varza roșie mai are și un preț accesibil. De exemplu, la Carrefour, kilogramul de varză roșie românească este 2,99lei.
În plus, fiind bogată în fibre, minerale și vitamine, varza roșie este alimentul ideal pentru curele de slăbit, oferind și un nivel crescut de energie.
Medicii nutriționiști asociază consumul de varză roșie cu o serie de efecte benefice asupra imunității și a creierului.
Dar, la fel de importante sunt și proprietățile benefice asupra pielii, căci numeroase studii au evidențiat efectele antiîmbătrânire ale consumului de varză roșie. Mai mult, se știe că varza roșie are inclusiv proprietăți antiinflamatoare și ne protejează de efectele nocive ale stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi.
Ca orice legumă, varza roșie poate fi consumată proaspătă, călită sau murată, dar ea cel mai bine își păstrează substanțele nutritive dacă nu este preparată termic.
Extrem de bogată în fibre, minerale și vitamine și cu puține calorii, iată alimentul ideal în orice dietă. O porție de 100 de grame de varză roșie conține doar 31 de calorii, scrie csid.ro. Cum spuneam, chiar dacă ea conține puține calorii, varza roșie este bogată în substanțe nutritive: sodiu, calciu, potasiu, fier, magneziu, fosfor, cupru, iar dintre vitamine regăsim A, B, C și K.
Experții în nutriție susțin că, datorită faptului că are o cantitate mare de vitamina C, varza roșie are efect antioxidant și imunomodulator. Vitamina K din varza roșie ajută la sănătatea oaselor, iar vitamina A protejează vederea.
Atenție, însă, la cantitatea de varză roșie consumată! Chiar dacă are numeroase beneficii, ea ar trebui consumată cu prudență de persoanele care suferă de hipo sau hipertiroidie. Varza roșie inhibă absorbția de iod. Iar consumul excesiv poate cauza flatulență, balonare, colici abdominale și diaree, mai ales în cazul celor suferinzi de probleme digestive.