Morcovii ajută la prevenirea cancerului, au efect anti-îmbătrânire, te ajută să ai o piele frumoasă şi o vedere mai bună. De asemenea, aceste adevărate „minuni” portocalii sunt ideale pentru diete, deoarece conţin puţine calorii, nu au grăsimi şi sunt o sursă bogată de minerale și vitamina A.
Mai mult, nici nu sunt foarte scumpi. În piețe, un kilogram de morcovi costă doar 3 lei, iar în unele locuri… chiar si mai puțin.
Și, contrar recomandării generale potrivit căreia este mai bine să consumăm legumele în starea lor naturală, deci crude, în cazul morcovului este mai bine să fie mâncat fiert.
Astfel, îşi pierde duritatea și organismul îl digeră mai uşor, absorbind o cantitate mult mai mare de betacaroten, un compus care se transformă în mod natural în vitamina A. Cu cât morcovul este mai portocaliu, cu atât este mai bogat în betacaroten.
La nivelul retinei, vitamina A se transformă în rodopsină, un pigment purpuriu care ajută la vederea pe timp de noapte.
În plus, betacarotenul protejează împotriva degenerării maculare (afecţiune care include o varietate de boli de natură oftalmologică) şi a cataractei.
Studiile arată că morcovii reduc riscul apariţiei cancerului de plămâni, mamar şi de colon cu până la o treime datorită conţinutului de falcarinol, un pesticid natural din componenţa acestora.
Morcovii scad nivelul colestrolului rău, cel care cauzează ateroscleroza, iar fibrele pe care le conţin eliberează fluxul sanguin de excesul de lipide.
Totodată, morcovii conţin potasiu, care ajută la echilibrarea nivelului de sodiu, asociat cu hipertensiunea şi ţin presiunea sângelui sub control.
Morcovii au și un efect antirid, fiind bogaţi în antioxidanţi care protejează celulele pielii şi luptă împotriva radicalilor liberi.
Morcovii contribuie la detoxifierea ficatului, ajută la vindecarea acneei, previn deshidratarea şi ajută la uniformizarea tenului.
Morcovii curăţă dantura după fiecare masă, acţionând ca un abraziv natural care elimină eficient resturile alimentare şi placa bacteriană.
În plus, sunt o gustare delicioasă care stimulează producţia de salivă şi, astfel, cavitatea bucală se menţine curată, prevenind halena.
Morcovii sunt foarte buni în curele de slăbire, pentru că induc senzaţia de saţietate şi menţin tractul intestinal sănătos. În 100 de grame de morcov găsim aproximativ 41 calorii.
Femeile trebuie să știe că un consum regulat de morcovi îmbunătăţeşte calitatea laptelui mamei.