Noaptea dintre ani bate la ușă iar gospodinele fac ultimele pregătiri pentru masa de Revelion. Încă din moși strămoși, se spune că cine mănâncă pește în noaptea dintre ani o să treacă peste probleme ca peștele prin apă.
Așadar, peștele este alimentul vedetă pe masa de Revelion, prevestind un an bun și plin de bunătate și lucruri frumoase.
Iată câteva dintre motivele pentru care peștele poate fi o alegere excelentă pentru masa de Revelion:
Pe lângă pește și alte bucate, de pe masa festivă nu trebuie să lipsească boabele de struguri. Se spune că în noaptea de Anul Nou trebuie să mănânci 12 boabe de struguri, câte o boabă pentru fiecare lună a anului și astfel vei avea un an plin de belșug.
De asemenea, porcul este nelipsit de pe masă. Porcul este adesea asociat cu norocul și prosperitatea în multe culturi.
Legumele verzi, precum mazărea, spanacul sau broccoli, sunt asociate cu bani și prosperitate. Consumarea acestor legume în noaptea de Revelion aduce noroc financiar în noul an.
În multe culturi, lintea este asociată cu norocul și prosperitatea. Forma sa rotundă și asemănarea cu monedele îi conferă un caracter simbolic legat de bogăție și bunăstare. Și nucile și semințele sunt nelipsite de la masă, fiind asociate cu înțelepciunea și cunoașterea. Ele pot simboliza creșterea și dezvoltarea în noul an.