Prima pagină » Actualitate » Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor. Dr. Mihaela Bilic: „Conține toate mineralele indispensabile vieții”

Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor. Dr. Mihaela Bilic: „Conține toate mineralele indispensabile vieții”

Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor. Dr. Mihaela Bilic:
Sursa foto: Profimedia images

Când vine vorba un stil de viață echilibrat, alimentația zilnică joacă un rol esențial în dezvoltarea și menținerea unui corp bine hrănit și sănătos. Din dieta zilnică nu ar trebui să lipsească acest aliment care „conține toate mineralele indispensabile vieții”.

Medicul și nutriționistul dr. Mihaela Bilic subliniază faptul că laptele, un aliment de bază hrănitor cu rol vital în menținerea sănătății, este unul dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică. Pe lângă valoarea sa nutritivă, laptele contribuie semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate.

„Laptele este un aliment de bază, adică trebuie să fie prezent în alimentația noastră în fiecare zi, indiferent dacă îl beți dulce sau bătut sau dacă îl consumați sub formă de iaurt sau brânză. Este nu doar hrănitor, ci și un aliment funcțional, având un rol esențial în menținerea și îmbunătățirea sănătății.

Consumul zilnic de lapte și produse lactate reprezintă un indicator al unei alimentații echilibrate. Persoanele care evită consumul de lapte adesea se confruntă cu probleme de greutate legate de o alimentație monotona sau prea bogată în calorii”, a subliniat dr. Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.

Nutriționista a evidențiat că laptele este unul dintre puținele alimente care furnizează toate substanțele nutritive esențiale în proporții optime, cu o biodisponibilitate crescută, ușor de asimilat de organism.

Compoziția sa include proteine, glucide, lipide și vitamine, precum și toate mineralele indispensabile vieții.

„Cu 87% apă, laptele conține și vitamine din grupul B, A și D. Este singurul aliment care oferă toate mineralele necesare vieții: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, iod, fier, crom, etc. Dacă ar conține și fibre, laptele ar putea fi considerat alimentul ideal.

Sursa foto: Profimedia images

Sursa foto: Profimedia images

Având în vedere varietatea de produse și gusturi pe care le putem obține din lapte, este imposibil să nu găsim o formă care să ne satisfacă gusturile. Sloganul ‘consumați zilnic 3 produse lactate’ reprezintă un îndemn la sănătate!”, a explicat dr. Bilic, potrivit Adevărul.

Care este cantitatea corectă de lapte pe care o putem consuma zilnic?

Cu toate beneficiile sale, nutriționista a precizat totuși și cantitatea corectă a porției zilnice, iar în acest fel puteți evita cu ușurință excesul.

„Porția corectă de lapte este de 250 ml, echivalentul unei căni. Laptele integral furnizează 120 calorii și 8 g grăsime, în timp ce laptele semi-degresat aduce 100 calorii și 4 g grăsime. Atât laptele integral, cât și cel semi-degresat oferă aceeași doză de calciu: 300 mg.

În cazul iaurtului, porția corectă scade la jumătate, un pahar mic de 125 g având 50 calorii și 4 g grăsime. Consumul recomandat zilnic este de 3 porții de lactate, incluzând lapte proaspăt sau bătut, iaurt sau brânză, cașcaval sau parmezan, smântână sau unt – totul având la bază lapte!”, a adăugat medicul.

Lapte de bivoliță sau lapte de vacă?

Laptele de bivoliță, spre deosebire de cel de vacă, oferă o sumedenie de beneficii pentru sănătate: creşte imunitatea, are substanțe nutritive și poate echilibra tensiunea arterială.

Laptele de bivoliță are mai multe substanțe nutritive decât laptele de vacă. Laptele de bivoliță conține toate tipurile de vitamine, calciu, potasiu, magneziu, zinc, fosfor, cupru, fier, proteine, sodiu, carbohidrați și grăsimi.

Laptele de vacă diferă foarte mult de cel de bivoliţă. Specialiștii susțin că laptele de bivoliţă este mult mai gustos, are mai multe proteine și mai puțin colesterol. Deși este mai gras și mai greu digerabil decât cel de vacă, multe persoane îl aleg.

Laptele de bivoliţă poate fi adăugat în diverse preparate culinare, precum supe, pizza, gogoși, creme, prăjituri, dulceață, chiar și la înghețată. O diferență majoră între cele două tipuri de lapte ar fi raportul calciu-fosfor.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Surse: Percheziții la casa în care a trăit Rodica Stănoiu
Digi24
Ordin de arestare pentru Gari Kasparov. Fostul campion de șah este un critic al lui Vladimir Putin
Cancan.ro
Ce boli avea Mălina Guler? Diagnosticele care i-au mâncat viața
Prosport.ro
FOTO. Antrenoarea de tenis care predă în rochii îndrăznețe și pantofi cu toc a atras atenția tuturor
Adevarul
Decizie disperată: Antena 1 își vrea banii înapoi, după ce a plătit o avere pentru difuzarea Cupei Mondiale. Alt post TV ar urma să transmită o parte din meciuri
Mediafax
Accident produs la nici două ore de la deschiderea Autostrăzii Moldovei: două persoane rănite
Click
Cum se coace corect cozonacul. Temperatura potrivită pentru cuptorul electric și pe gaz
Digi24
VIDEO. Accident pe noul tronson al Autostrăzii Moldovei, în prima oră de la deschiderea circulației
Cancan.ro
Mălina Guler S-A SINUCIS?! Mesajul prin care și-a anunțat dispariția a fost făcut public abia acum
Ce se întâmplă doctore
Cum se menține în formă Ricky Martin, la 53 de ani! Zeul latino care sfidează timpul
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Cele mai periculoase modificări de soft și simptomele grave pe care le provoacă motorului
Descopera.ro
Structuri misterioase detectate în Cosmos!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Soțul tău are o amantă tânără! Îmi pare rău!
Descopera.ro
Ce este „a treia stare” a vieții și ce se întâmplă cu celulele după moartea organismului?