Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor. Dr. Mihaela Bilic: „Conține toate mineralele indispensabile vieții”

Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor. Dr. Mihaela Bilic: Conține toate mineralele indispensabile vieții
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 15/01/2024, 08:32

Când vine vorba un stil de viață echilibrat, alimentația zilnică joacă un rol esențial în dezvoltarea și menținerea unui corp bine hrănit și sănătos. Din dieta zilnică nu ar trebui să lipsească acest aliment care „conține toate mineralele indispensabile vieții”.

Medicul și nutriționistul dr. Mihaela Bilic subliniază faptul că laptele, un aliment de bază hrănitor cu rol vital în menținerea sănătății, este unul dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică. Pe lângă valoarea sa nutritivă, laptele contribuie semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate.

„Laptele este un aliment de bază, adică trebuie să fie prezent în alimentația noastră în fiecare zi, indiferent dacă îl beți dulce sau bătut sau dacă îl consumați sub formă de iaurt sau brânză. Este nu doar hrănitor, ci și un aliment funcțional, având un rol esențial în menținerea și îmbunătățirea sănătății.

Consumul zilnic de lapte și produse lactate reprezintă un indicator al unei alimentații echilibrate. Persoanele care evită consumul de lapte adesea se confruntă cu probleme de greutate legate de o alimentație monotona sau prea bogată în calorii”, a subliniat dr. Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.

Nutriționista a evidențiat că laptele este unul dintre puținele alimente care furnizează toate substanțele nutritive esențiale în proporții optime, cu o biodisponibilitate crescută, ușor de asimilat de organism.

Compoziția sa include proteine, glucide, lipide și vitamine, precum și toate mineralele indispensabile vieții.

„Cu 87% apă, laptele conține și vitamine din grupul B, A și D. Este singurul aliment care oferă toate mineralele necesare vieții: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, iod, fier, crom, etc. Dacă ar conține și fibre, laptele ar putea fi considerat alimentul ideal.

Sursa foto: Profimedia images
Sursa foto: Profimedia images

Având în vedere varietatea de produse și gusturi pe care le putem obține din lapte, este imposibil să nu găsim o formă care să ne satisfacă gusturile. Sloganul ‘consumați zilnic 3 produse lactate’ reprezintă un îndemn la sănătate!”, a explicat dr. Bilic, potrivit Adevărul.

Care este cantitatea corectă de lapte pe care o putem consuma zilnic?

Cu toate beneficiile sale, nutriționista a precizat totuși și cantitatea corectă a porției zilnice, iar în acest fel puteți evita cu ușurință excesul.

„Porția corectă de lapte este de 250 ml, echivalentul unei căni. Laptele integral furnizează 120 calorii și 8 g grăsime, în timp ce laptele semi-degresat aduce 100 calorii și 4 g grăsime. Atât laptele integral, cât și cel semi-degresat oferă aceeași doză de calciu: 300 mg.

În cazul iaurtului, porția corectă scade la jumătate, un pahar mic de 125 g având 50 calorii și 4 g grăsime. Consumul recomandat zilnic este de 3 porții de lactate, incluzând lapte proaspăt sau bătut, iaurt sau brânză, cașcaval sau parmezan, smântână sau unt – totul având la bază lapte!”, a adăugat medicul.

Lapte de bivoliță sau lapte de vacă?

Laptele de bivoliță, spre deosebire de cel de vacă, oferă o sumedenie de beneficii pentru sănătate: creşte imunitatea, are substanțe nutritive și poate echilibra tensiunea arterială.

Laptele de bivoliță are mai multe substanțe nutritive decât laptele de vacă. Laptele de bivoliță conține toate tipurile de vitamine, calciu, potasiu, magneziu, zinc, fosfor, cupru, fier, proteine, sodiu, carbohidrați și grăsimi.

Laptele de vacă diferă foarte mult de cel de bivoliţă. Specialiștii susțin că laptele de bivoliţă este mult mai gustos, are mai multe proteine și mai puțin colesterol. Deși este mai gras și mai greu digerabil decât cel de vacă, multe persoane îl aleg.

Laptele de bivoliţă poate fi adăugat în diverse preparate culinare, precum supe, pizza, gogoși, creme, prăjituri, dulceață, chiar și la înghețată. O diferență majoră între cele două tipuri de lapte ar fi raportul calciu-fosfor.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Incendiu violent seara trecută în București! Trei persoane au ajuns la spital după ce flăcările...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
DOTARE OBLIGATORIE pentru toate mașinile noi vândute în Europa
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Se dă iar ordin UE pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. România va...
Irinuca și Ramona Gabor pozate de Gabi Bădălău. Întâlnire de taină între foști iubiți
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
De ce a fost amânantă înmormântarea actriței Ileana Stana Ionescu: ”Nu știm când va avea...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Am putea lansa resurse de pe Lună folosind tunuri electromagnetice?
×