Acum, în pragul sărbătorilor de iarnă, carnea și produsele din carne de porc se vor scumpi, avertizează producătorii, care estimează majorări de prețuri între 10% și 15% până în luna decembrie, din cauza pestei porcine africane, care a afectat grav producția locală.
Mai mult, prețurile prețurile vor începe să crească încă din noiembrie, iar această tendință va continua până la Crăciun.
În acest context, România va fi nevoită să importe cantități mari de carne de porc pentru a face față cererii din perioada sărbătorilor. În prezent, doar 20% din carnea de porc consumată în țara noastră este produsă local, restul provenind din importuri.
Dar aceste importuri aduc cu ele și costuri suplimentare, cum ar fi taxele de transport și distribuție, care contribuie la scumpirea produsului final.
În piețe, prețul actual al mușchiulețului de porc este de aproximativ 45 de lei/kilogram, pulpa de porc costă între 25 și 30 de lei, iar cotletul depășește adesea 30 de lei pe kilogram, potrivit Realitatea.net.
Și se preconizează că aceste prețuri vor crește începând cu 15 noiembrie, pe fondul unei cereri crescute din partea consumatorilor care se pregătesc intens pentru sărbătorile de iarnă.
Conform statisticilor, în ultimul an, prețul cărnii de porc a crescut deja cu peste 2%, iar specialiștii din industrie se așteaptă la continuarea trendului până la finalul anului.
FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock