ALIMENTUL consumat de toți românii care se va scumpi cu 33% în perioada următoare

Publicat: 08 06. 2023, 09:47
Sursa Foto: Gândul

Unul dintre cele mai consumate alimente de către români s-ar putea scumpi și cu 33% din cauza interdicției de export impuse de Ucraina.

Românii ar putea fi afectați de o posibilă scumpire a prețului zahărului, ca urmare a interdicției de export impuse de Ucraina.

Până pe 15 septembrie, importurile de zahăr din Ucraina vor fi interzise în România, ceea ce reprezintă o lovitură pentru țara noastră, având în vedere că suntem cei mai mari importatori de zahăr din statul vecin.

În perioada octombrie anul trecut – aprilie anul curent, România a importat aproximativ 85.000 de tone de zahăr, adică o treime din importurile totale ale Uniunii Europene.

Procesatorii din România avertizează că țara noastră nu dispune de stocuri suficiente, ceea ce ar putea duce la scumpiri ale produsului sau chiar probleme de aprovizionare.

Astfel, prețul unui kilogram de zahăr, care în prezent este de 6 lei, ar putea ajunge la 8 lei în viitorul apropiat, ceea ce înseamnă o majorare de preț cu 33%.  Aceste scumpiri survin într-un moment în care cererea de zahăr este în creștere.

Sursa foto: Facebook

Conform datelor recente publicate de Institutul Național de Statistică, prețul zahărului a crescut cu 100 de euro pe tonă față de luna aprilie. Într-un an, prețul zahărului a înregistrat deja o creștere de peste 60%.

Situația interdicției de export impuse de Ucraina ridică preocupări în privința disponibilității și prețului zahărului în România. Consumatorii și comercianții trebuie să se pregătească pentru posibile scumpiri ale acestui produs de bază în viitorul apropiat, potrivit știridecluj.

Comisia Europeană prelungește restricțiile privind importurile de cereale din Ucraina

Comisia Europeană a decis să prelungească restricțiile impuse importurilor de cereale din Ucraina până la data de 15 septembrie, conform unui regulament recent publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„A apărut deja Regulamentul Uniunii Europene în Jurnalul Oficial. Restricţiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina se prelungesc până pe data 15 septembrie.

Se dovedeşte faptul că am avut constanţă, am reuşit să transmitem informaţiile necesare, iar Comisia Europeană a înţeles greutăţile cu care se confruntă fermierii şi a decis asupra acestui aspect, având în vedere că în scurt timp intrăm la recoltat şi trebuie să avem spaţiile libere, dar şi posibilitatea de a valorifica producţia atât intern cât şi extern”, a precizat Petre Daea.

În ceea ce privește deblocarea celui de-al doilea pachet de sprijin financiar în valoare de 100 de milioane de euro, destinat fermierilor afectați de importurile ieftine din Ucraina, Comisia Europeană a propus alocarea unei sume de aproximativ 30 de milioane de euro pentru România.