ALIMENTUL de bază care a ajuns să coste 45 de lei kilogramul, în România! Cum a fost posibil
Alimentul care aproape că nu lipsește din nicio casă din România a ajuns să coste până la 45 de lei kilogramul. Am putea spune că puțini sunt cei care își mai permit acest produs.
Pâine se vinde cu prețul de 45 de lei per kilogram în unele brutării din București.
Cu toate că România este o țară bogată în grâu, se pare că alte țări precum Italia sau Franța produc făină mai de calitate. Drept urmare, unele brutării aleg să le ofere clienților produse mai scumpe, dar mai bune.
„Este adusă din Franţa, culoarea este mai înspre maroniu un pic. Are tot ceea ce are bobul de grâu. Un amestesc de făină integrală şi făină semiintegrală, măcinată la moara cu piatră. Gustul este gustul a grâu, a pământ, a o pâine rustică adevărată”, a spus un brutar, pentru reporterii Observator News.
Făina importată din Franţa şi din Italia este folosită tot mai des în brutăriile artizanale. De altfel, în 2023, România a importat peste 147 de mii tone de făină, numai făină de grâu.
Brutăriile preferă aceste făinuri pentru a obține o pâine de calitate.
„Noi avem grâu bun, dar cred că avem de învăţat cum să-l prelucrăm. Ei au foarte mulţi ani, case de făină cu 100 de ani experienţă. Şi de acolo vine această diferenţă de calitate”, a spus Daniel Ion, proprietar brutărie, pentru sursa citată.
O pâine de calitate poate ajunge şi la 45 de lei kilogramul
„Are un conţinut foarte bun de proteină. Ajută produsul final, pâinea, să se ridice, să fermenteze cum trebuie, să iasă aerisită. Iar făina românească nu are capacităţile acestea. Pornesc de la undeva 6 lei pe kilogram, pot să ajungă şi la 9, în funcţie de specialitate”, a spus Maria Acristei, proprietar brutărie.
Faptul că făină este importată se resimte și în prețul de la raft.
„Plătim mai mult pentru o pâine de calitate. Porneşte pâinea cu maia de la 24 de lei pe kg. Şi poate ajunge şi la 45, în funcţie de specialitate”, adaugă Maria Acristei.
Sigur că în supermarketuri se găsește pâine mult mai ieftină, dar, spun, specialiștii în brutărie, nu este nici pe departe la fel de sănătoasă.