Masa de Revelion la români este plină de o sumedenie de preparate delicioase, însă care tind să afecteze starea de bine, dacă sunt consumate în exces. Nutriționistul Cristian Mărgărit a explicat ce fel de aliment este recomandat să evităm pentru a nu avea probleme de sănătate.
„Ce evităm? Grăsimile din această perioadă sunt destule, deci vom ține la minim alte surse de grăsime, fie ele sănătoase: nuci/semințe, uleiuri, avocado, brânzeturi grase etc. Zahărul este și el o sursă de energie foarte densă, deci vom încerca să îl ținem la minim, mai ales în forma lui lichidă (așa-zisele “băuturi răcoritoare”).
Alte surse de proteine (inclusiv vegetale) nu prea mai au loc în dieta noastră dacă vom mânca multă carne, așa că le păstrăm pentru perioada de ”revenire” de după Sărbători. Excepție ar putea face iaurtul, care poate fi folosit în loc de smântână (variantele ”grecești”).
Alcoolul va fi parte ”din regim” pentru mulți dintre noi, dar măcar să ne hidratăm suficient. Hidratarea va ajuta și la eliminarea excesului de sare și la diminuarea mahmurelii.
Ne bucurăm de tot ce ne dorim, dar cu măsură, nu este nevoie să mâncăm din toate, până la refuz, la fiecare masă. Le putem împărți pe mai multe zile, fără să facem excese”, a explicat cunoscutul specialist în alimentație.
Evitarea excesului de grăsimi la masa de Revelion este recomandată din mai multe motive legate de sănătate, digestie și confortul general.
Grăsimile sunt mai greu de digerat, iar consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi poate provoca: balonare, arsuri la stomac, indigestie. Acest lucru poate reduce confortul, mai ales dacă intenționați să rămâneți activi până târziu.
Alimentele bogate în grăsimi au o densitate calorică mare, ceea ce poate duce la un aport excesiv de calorii. Dacă încercați să mențineți un echilibru în alimentație sau să evitați câștigul ponderal, este util să reduceți grăsimile
Mesele bogate în grăsimi pot induce somnolență și o stare de oboseală, ceea ce poate afecta energia necesară pentru a petrece noaptea de Revelion
Grăsimile pun presiune pe ficat și vezica biliară. Persoanele cu afecțiuni hepatice sau biliare ar trebui să fie și mai atente la consumul lor.
La mesele de Revelion, grăsimile în exces pot interacționa nefavorabil cu alcoolul consumat, crescând riscul de disconfort digestiv sau mahmureală severă.
O masă mai ușoară, cu grăsimi moderate, poate contribui la menținerea unui tonus mai bun pe parcursul serii.
Optați pentru grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline, avocado sau nucile, dar în cantități moderate. Includeți alimente bogate în proteine slabe (pui, pește, curcan) și carbohidrați complecși (legume, orez brun). Evitați prăjelile și sosurile grele, preferând mâncăruri gătite la cuptor, aburi sau grătar.
Astfel, veți putea savura masa festivă fără să vă simțiți prea încărcați sau inconfortabil.
FOTO: Envato