Alina Bica, contestație respinsă în instanță. Fosta șefă DIICOT ar putea ajunge din nou în ARESTUL Poliției Române

Publicat: 12 07. 2024, 14:00
Actualizat: 12 07. 2024, 14:16

Alina Bica, fosta șefă DIICOT, ar putea ajunge din nou în arest, după ce Curtea de Apel a întors sentința Tribunalului București, prin care i se scăzuse un an și trei luni din condamnarea de patru ani, pe care a primit-o pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender.

Fosta șefă DIICOT, Alina Bica, rămăsese, inițial, cu doar doi ani și șapte luni de închisoare, din cei patru ani la care fusese condamnată, după ce instanța de fond i-a scăzut perioada în care a stat arestată preventiv sau la domiciliu în România, Italia și Costa Rica.

Este posibil însă ca Alina Bica să fie arestată de autoritățile române, după ce, la data de 9 iulie 2024, Curtea de Apel a desființat sentința contestată, decizia fiind definitivă.

”În baza art. 4251 alin .7 pct. 2 lit. a) C. proc. pen. admite contestaţiile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Bica Alina Mihaela împotriva sentinţei penale nr. 329 din data de 22.03.2023 pronunţate de Tribunalul Bucureşti în dosarul nr. 27846/3/2020*. Desfiinţează sentinţa penală contestată şi, rejudecând: În baza art. 597 C. proc. pen. raportat la art. 598 alin. 1 lit. d C. proc. pen. respinge contestaţia la executare formulată de petenta-contestatoare Bica Alina Mihaela”, se arată în minuta hotărârii.

Alina Bica a fost audiată prin videoconferință și le-a explicat judecătorilor că, deși și-a încheiat executarea pedepsei în Italia, acest aspect nu este recunoscut de autoritățile române, notează Fanatik.ro. Din acest motiv, Bica continuă să apară pe lista fugarilor și riscă să fie arestată dacă se deplasează în orice alt stat în afara Italiei.

”Contestatoarea-condamnată Bica Alina Mihaela, având cuvântul, precizează că a formulat prezenta contestaţie în anul 2020, pe fondul unei solicitări primite din partea autorităţilor italiene, de revocare a formelor de executare în România şi a mandatului european de arestare, având în vedere că a fost preluată şi recunoscută executarea în Italia.

Precizează că procedura a durat 3 ani, cele două contestaţii au fost parte din dosare diferite până la soluţionare, cererea autorităţilor italiene materializată în contestaţia executată de Biroul Executări Penale a Tribunalului Bucureşti a fost respinsă, apreciind că este singurul caz din România faţă de care, deşi a executat pedeapsa în Italia, autorităţile române au considerat că nu prezintă interes revocarea formelor în ceea ce o priveşte.

De asemenea, precizează că a formulat contestaţie prin care a solicitat să existe o hotărâre prin care să se constate că a executat pedeapsa întrucât autorităţile italiene, atâta timp cât există forme de executare în România, nu pot să intervină, să modifice şi să constate executat cuantumul pedepsei de 4 ani întrucât la acest moment apare în toate sistemele de semnalare din Europa ca fiind o persoană căutată în România, care are emis un mandat de executare”, se arată în încheierea de ședință, potrivit Fanatik.ro.

CITEȘTE ȘI:

Prima declarație a fostei șefe DIICOT, Alina Bica, în fața instanțelor din Italia: „Nu fug, nu vreau să mă întorc în România. Dacă sentința este confirmată, voi cere să o execut aici în Italia”

Detalii exclusive despre capturarea Alinei Bica! Fosta șefă DIICOT a fost reținută în timp ce se afla într-un taxi, în Bari! UPDATE: Arestare la domiciliu stabilită de judecătorii italieni (SURSE)

Alina Bica rămâne cu pedeapsa de 4 ani de închisoare. ICCJ i-a respins apelul