Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a fost acuzată de amestec în procesul care are loc la Paris, pentru extrădarea lui Stephane Adrien Mureșan, condamnat în România la trei ani de închisoare pentru conducere cu permisul suspendat. Fiul milionarului Sever Mureșan a contestat sentința pronunțată în august 2023 de către magistrații Curții de Apel Brașov.
Stephane Adrien Mureșan a fost dat în urmărire internațională după ce, în 11 august 2023, magistrații Curții de Apel Brașov l-au condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare. Fiul lui Sever Mureșan este acuzat că, în aprilie 2021, s-a urcat la volan băut și fără permis, după care a lovit 12 mașini.
Cu aproximativ doi ani înainte ca procesul să se încheie definitiv, Mureșan și-a luat familia și s-a stabilit în Sardinia. Deși a plecat din România înainte ca procesul să se încheie, acesta a revenit în țară pentru toate termenele de judecată.
După condamnare, Stephane Adrien Mureșan a anunțat autoritățile italiene că refuză extrădarea în România. Nu a mai fost nevoie, în condițiile în care infracțiunea de conducere fără permis nu se regăsește și în Codul penal italian, ci doar fapta de conducere sub influența băuturilor alcoolice. Ca urmare, magistrații nu s-au putut pronunța, iar Stephane Adrien Mureșan a fost lăsat liber. Pentru că este cetățean francez, Mureșan și-a luat familia și a plecat la Dijon.
În condițiile în care Mureșan are și cetățenia franceză și poate face închisoare și pe teritoriul acestui stat, autoritățile române au trimis mandatul de executare în Franța. În consecință, la data de 9 octombrie, la Curtea de Apel Paris a avut loc cel mai recent termen al procesului prin care magistrații francezi urmează să stabilească dacă fiul lui Sever Mureșan trebuie sau nu încarcerat.
Conform unor surse Gândul, procurorul de ședință ar fi spus instanței că trebuie să existe încredere între instanțele din statele membre ale Uniunii Europene, în timp ce avocatul lui Mureșan a solicitat ca mandatul să nu fie pus în executare, deoarece clientul său nu ar fi avut parte, în România, de un proces echitabil.
Totodată, apărătorul condamnatului a invocat declarațiile publice făcute de ministra Justiției, Alina Gorghiu, cu referire la situația lui Stephane Mureșan și a menționat că sentința Curții de Apel Brașov ar fi fost influențată de la nivel politic, mai ales că, din punctul de vedere al apărării, faptele comise sunt unele banale, cu pericol social scăzut.
„Legat de această persoană condamnată în România, potrivit informărilor colegilor de la Parchetul General de pe lângă Curtea de Apel Paris – și acestea sunt informații recente pe care vi le pot furniza, prin intermediul magistratului de legătură -, acesta a avut un prim termen în fața Curții de Apel Paris în 17 aprilie. Având în vedere că are dublă naționalitate, română și franceză, din perspectiva magistraților din Franța și a legislației de acolo, este eligibil să poată executa pedeapsa în Franța, așa cum rezultă din comunicările pe care le-am avut cu Parchetul, în data de 16 aprilie”, spunea atunci Alina Gorghiu, citată de News.ro.
Sursele citate au mai precizat, pentru Gândul, că în sală a fost prezent și magistratul de legătură român în Franța, Gabriel Caian. În timpul dezbaterilor, Caian s-ar fi ridicat de la locul său și ar fi mers până la procurorul de ședință, căruia i-ar fi șoptit la ureche și i-ar fi arătat ceva de pe telefonul său mobil, după care ar fi părăsit camera.
Stephane Adrien este unul dintre fiii lui Sever Mureşan, decedat recent, un om de afaceri celebru în anii ’90. Acesta este fondator al Băncii Dacia Felix, care a dat faliment din cauza mai multor credite neperformante, iar pe numele său au fost întocmite mai multe dosare penale, fiind obligat să plătească daune în valoare de 100 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI: