Consiliul Superior al Magistraturii o așteaptă pe Alina Gorghiu să vină mai des la întâlnirile cu membrii. În cadrul ședinței de joi a secției pentru judecători a CSM, judecătorii Claudiu Drăgușin și Alin Ene i-au solicitat ministrului Justiției să îi viziteze mai des la ședințe, „între două reel-uri și și trei sesiuni de plimbări la pas prin Argeș”.
Cu ceva timp în urmă, Ministerul Justiției trimitea la Consiliul Superior al Magistraturii o circulară prin care îi informa că trebuie să fie de acord cu centralizarea în sistem ECRIS a calculatoarelor judecătorilor pe un server administrat de Ministerul Justiției. În urma unei acțiuni în instanță, judecătorii au decis suspendarea acestei decizii, motivând că ar exista riscul ca persoane neautorizate să aibă acces la informații din dosarele aflate pe rolul instanțelor.
Judecătorul Claudiu Drăgușin consideră că atitudinea ministrului Justiției, Alina Gorghiu, este una arogantă și că mută cu încăpățânare o problemă de constituționalitate în curtea IT-ului.
În mod implicit, ministerul admite faptul că există o problemă în această zonă – adică exact ceea ce noi am relevat. Discuția trebuia dusă în acest cadru constituțional, nu tehnic. Din punct de vedere tehnic, în materie de IT, se poate face absolut orice. Departamentul de IT din cadrul CSM are soluții pentru ceea ce propunem noi, nu există impedimente tehnice, avem colegi în instanță – specialiști IT – care sunt alături de noi în acest demers și care ne-au ajutat și cu idei. Probabil că mai mult de 50% din specialiștii IT din instanță văd care e reala problemă. (…) Deci, din punct de vedere tehnic, se poate face orice. Se poate face – așa cum vrea ministerul – ca toată centralizarea să se administreze la minister – sau se poate face în sens invers: ca toate aceste lucruri să fie mutate în zona autorității judecătorești. Deci, discuția nu e tehnică, ci constituțională. Revenind la soluția propusă de minister, de transfer a competenței de a administra rețeaua respectivă la Înalta Curte. Soluția de principiu evident că este bună: Înalta Curte este parte a autorității judecătorești – se poate discuta.
La rândul său, judecătorul Alin Ene este mult mai categoric în ceea ce privește atitudinea ministrului Justiției, Alina Gorghiu.
Nu se mai poate să băgăm gunoiul sub preș și nu vom permite noi să se pună batista pe țambal. Pentru că pare că în continuare suntem într-un dialog al surzilor. După cum spunea și Claudiu mai devreme: în vreme ce noi vorbim de Constituție, de independența justiției, ministerul vorbește în continuare despre probleme tehnice, parole, conturi, contracte, iar doamna ministru ne trimite să ascultam prelegerile inginerului IT.
Nu suntem nici noi rupți de realitățile cotidiene. Înteleg că, poate, în perioada asta electorală, întreaga clasă politică trebuie să-și concentreze atenția politică în altă parte. Putem înțelege acest aspect, dar sunt convins că independența justiției este o problemă foarte gravă. Afectarea acestei independențe este foarte gravă într-un stat care în continuare se consideră și dorește a fi un stat de drept. De aceea, consider că toți actorii politici ar trebui să-i acorde importanța cuvenită și să încercăm să ne punem la o masă a dialogului. Cu atât mai mult ar trebui să-i acorde această atenție, în contextul în care există o campanie electorală în desfășurare.
Judecătorul Alin Ene și-a continuat discursul împotriva comportamentului ministrului Justiției, care nu-și face timp să ajungă la ședințele CSM, însă mereu găsește pentru postări pe rețelele de socializare sau plimbări la pas prin județul unde este șefă filialei liberale de partid.
Eu pot înțelege dacă pentru doamna ministru, și pentru confidenții dumneaei, independența justiției pare a nu mai fi de mult un subiect important, interesant sau la modă. Dar aș vrea să știe că, de aici, de la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii și de la nivelul instanțelor de judecată și chiar de la nivelul instituțiilor europene, independența justiției este foarte importantă și este văzută ca o linie roșie peste care nu se poate trece. Și că noi, ca garant al independenței justiției, ne vom asigura că pe aici nu se va trece.
Eu aș aprecia – în calitatea mea de membru CSM – dacă între două reel-uri (n.r. filmulețe de maximum un minut și jumătate pentru Youtube, Facebook, Instagram etc.) și trei sesiuni de plimbări la pas prin Argeș, doamna ministru și-ar face timp să vină și la Consiliul Superior al Magistraturii (unde este membru de drept), ca să discutăm aplicat și direct despre problemele reale din justiție. Poate dacă ar fi venit mai des aici, puteam să citim împreună capitolul din Constituție referitor la autoritatea judecătorească și poate am fi ajuns la performanța ca, în 2024, ministrul Justiției din România să știe c instituția denumită Consiliul Superior al Magistraturii este parte a autorității judecătorești și este o instituție consacrată constituțional.
Urmăriți declarațiile integral aici!
CITEȘTE ȘI: