Alina GORGHIU, așteptată de judecători la CSM/ Alin ENE: Dacă între două reel-uri și trei sesiuni de plimbări la pas prin Argeș……

Publicat: 19/09/2024, 18:33

Consiliul Superior al Magistraturii o așteaptă pe Alina Gorghiu să vină mai des la întâlnirile cu membrii. În cadrul ședinței de joi a secției pentru judecători a CSM,  judecătorii Claudiu Drăgușin și Alin Ene i-au solicitat ministrului Justiției să îi viziteze mai des la ședințe, „între două reel-uri și și trei sesiuni de plimbări la pas prin Argeș”. 

Cu ceva timp în urmă, Ministerul Justiției trimitea la Consiliul Superior al Magistraturii o circulară prin care îi informa că trebuie să fie de acord cu centralizarea în sistem ECRIS a calculatoarelor judecătorilor pe un server administrat de Ministerul Justiției.  În urma unei acțiuni în instanță, judecătorii au decis suspendarea acestei decizii, motivând că ar exista riscul ca persoane neautorizate să aibă acces la informații din dosarele aflate pe rolul instanțelor.

Judecătorul Claudiu Drăgușin consideră că atitudinea ministrului Justiției, Alina Gorghiu, este una arogantă și că mută cu încăpățânare o problemă de constituționalitate în curtea IT-ului.

În mod implicit, ministerul admite faptul că există o problemă în această zonă – adică exact ceea ce noi am relevat. Discuția trebuia dusă în acest cadru constituțional, nu tehnic. Din punct de vedere tehnic, în materie de IT, se poate face absolut orice. Departamentul de IT din cadrul CSM are soluții pentru ceea ce propunem noi, nu există impedimente tehnice, avem colegi în instanță – specialiști IT – care sunt alături de noi în acest demers și care ne-au ajutat și cu idei. Probabil că mai mult de 50% din specialiștii IT din instanță văd care e reala problemă. (…) Deci, din punct de vedere tehnic, se poate face orice. Se poate face – așa cum vrea ministerul – ca toată centralizarea să se administreze la minister – sau se poate face în sens invers: ca toate aceste lucruri să fie mutate în zona autorității judecătorești. Deci, discuția nu e tehnică, ci constituțională. Revenind la soluția propusă de minister, de transfer a competenței de a administra rețeaua respectivă la Înalta Curte. Soluția de principiu evident că este bună: Înalta Curte este parte a autorității judecătorești – se poate discuta.

La rândul său, judecătorul Alin Ene este mult mai categoric în ceea ce privește atitudinea ministrului Justiției, Alina Gorghiu.

Nu se mai poate să băgăm gunoiul sub preș și nu vom permite noi să se pună batista pe țambal. Pentru că pare că în continuare suntem într-un dialog al surzilor. După cum spunea și Claudiu mai devreme: în vreme ce noi vorbim de Constituție, de independența justiției, ministerul vorbește în continuare despre probleme tehnice, parole, conturi, contracte, iar doamna ministru ne trimite să ascultam prelegerile inginerului IT.

Nu suntem nici noi rupți de realitățile cotidiene. Înteleg că, poate, în perioada asta electorală, întreaga clasă politică trebuie să-și concentreze atenția politică în altă parte. Putem înțelege acest aspect, dar sunt convins că independența justiției este o problemă foarte gravă. Afectarea acestei independențe este foarte gravă într-un stat care în continuare se consideră și dorește a fi un stat de drept. De aceea, consider că toți actorii politici ar trebui să-i acorde importanța cuvenită și să încercăm să ne punem la o masă a dialogului. Cu atât mai mult ar trebui să-i acorde această atenție, în contextul în care există o campanie electorală în desfășurare.

Judecătorul Alin Ene și-a continuat discursul împotriva comportamentului ministrului Justiției, care nu-și face timp să ajungă la ședințele CSM, însă mereu găsește pentru postări pe rețelele de socializare sau plimbări la pas prin județul unde este șefă filialei liberale de partid.

Eu pot înțelege dacă pentru doamna ministru, și pentru confidenții dumneaei, independența justiției pare a nu mai fi de mult un subiect important, interesant sau la modă. Dar aș vrea să știe că, de aici, de la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii și de la nivelul instanțelor de judecată și chiar de la nivelul instituțiilor europene, independența justiției este foarte importantă și este văzută ca o linie roșie peste care nu se poate trece. Și că noi, ca garant al independenței justiției, ne vom asigura că pe aici nu se va trece.

Eu aș aprecia – în calitatea mea de membru CSM – dacă între două reel-uri (n.r. filmulețe de maximum un minut și jumătate pentru Youtube, Facebook, Instagram etc.) și trei sesiuni de plimbări la pas prin Argeș, doamna ministru și-ar face timp să vină și la Consiliul Superior al Magistraturii (unde este membru de drept), ca să discutăm aplicat și direct despre problemele reale din justiție. Poate dacă ar fi venit mai des aici, puteam să citim împreună capitolul din Constituție referitor la autoritatea judecătorească și poate am fi ajuns la performanța ca, în 2024, ministrul Justiției din România să știe c instituția denumită Consiliul Superior al Magistraturii este parte a autorității judecătorești și este o instituție consacrată constituțional.

Urmăriți declarațiile integral aici!

CITEȘTE ȘI:

Alina Gorghiu a demis-o pe directoarea generală a ONRC, după problemele cu noua platformă. Concluziile Corpului de control al ministrului Justiției

Alina GORGHIU, după REȚINEREA lui Alfred BULAI: Dacă victimele simt că nu au cu cine să vorbească, la ministrul Justiției, ușa le este deschisă!

Luiza Dobrescu
A absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste 15 ani în mai multe redacții de presă scrisă și TV, din România.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Inteligența Artificială poate face „81 de ani de muncă de detectiv în 30 de ore”