Alina Gorghiu cere pușcării decente ca să ne putem recupera infractorii. De ce nu ne returnează nimeni condamnații
Alina Gorghiu a admis, imediat după instalarea ca ministru al Justiției în Guvernul Ciolacu, că niciun stat nu va extrăda cetăţenii români care sunt condamnaţi în România dacă nu vor fi îmbunătăţite condiţiile din penitenciare. Gorghiu a precizat că este nevoie de investiţii şi de recrutare de resursă umană cât se poate de profesionistă.
Alina Gorghiu a oferit aceste informații, vineri, într-o conferință de presă susţinută alături de fostul ministru Cătălin Predoiu. Deținătoarea portofoliului Justiției a mai promis că va merge să susţină în Parlament iniţiativele ministerului, mai precis pe cele referitoare la Codurile Penale. Gorghiu se referă la condamnații definitiv de către Justiția română care huzuresc prin țări străine pe motiv că nu au confortul minim în pușcăriile patriei.
Reamintim, Alina Gorghiu a fost până miercuri președinte interimar al Senatului.
Înapoi în Parlament
“Voi merge la voturi, voi merge să susţin iniţiativele ministerului. Chiar luni este un moment important în Senatul României. Va avea loc votul pe un jalon asumat în PNRR – Codul Penal, Codul de Procedură Penală. Ştiţi că au făcut observaţii cei de la Curtea Constituţională, au fost integrate, se află la vot final în Senatul României şi am garanţia că şi în Cameră vor trece cele două iniţiative foarte importante în această sesiune parlamentară. În afară de resursa umană, să ştiţi că e la fel de importantă şi resursa materială”, a declarat Alina Gorghiu.
Muncă de teren
Noul ministru al Justiției este curios să vadă cum funcţionează instanţele şi care sunt condiţiile care trebuie îmbunătăţite. Gorghiu promite să meargă pe teren, să cunoască realitatea.
“Mă voi strădui să ies din minister cât de mult se poate pentru a vedea la faţa locului cum funcţionează instanţele, care sunt condiţiile care trebuie îmbunătăţite cu siguranţă, ce se întâmplă în penitenciarele din România, pentru că, din păcate, niciun stat nu va extrăda cetăţenii români care sunt condamnaţi în România dacă nu vom reuşi să îmbunătăţim condiţiile din penitenciare. Ştiţi foarte bine deciziile CEDO.
Ca atare, voi încerca să ies din minister şi să văd la faţa locului toate aceste lucruri. E nevoie de investiţii, e nevoie de recrutare de resursă umană, cât se poate de profesionistă şi va fi nevoie de foarte mult dialog cu asociaţiile profesionale, cu cei din sistem”, a explicat ministrul Justiţiei.
O justiție mai prietenoasă
Întrebată care este cel mai important proiect pe care şi-l asumă ca ministru al Justiţiei, Alina Gorghiu a răspuns că își dorește o instituție apropiată de cetățean.
“Miza pe care o am este ca, la finalul mandatului, această instituţie numită Justiţia din România să nu mai fie privită ca una distantă, ca una rece, ca una greu accesibilă, ci ca o instituţie care vine în întâmpinarea cetăţeanului atunci când are nevoie de ea”, a încheiat ministrul.