Alina GORGHIU: „România continuă să aducă în țară fugarii”. Cine sunt cei șase condamnați repatriați deja în 2024
An nou, obiceiuri vechi. Ministrul Justiției anunță că România continuă să aducă în țară fugarii.
Alina Gorghiu transmite că în prima săptămână din 2024 au fost repatriate șase persoane condamnate care au fugit în străinătate.
„Depunem toate eforturile pentru a stopa fenomenul fugarilor”
„Avem în lucru, la Ministerul Justiției, un proiect de lege prin care costurile aducerii în țară a fugarilor să fie suportate de aceștia. Nu de către stat. Depunem toate eforturile pentru a stopa fenomenul fugarilor.
Totodată, continuăm investițiile în infrastructura sistemului penitenciar. Două penitenciare noi au intrat în 2023 în faza de execuție, și în multe altele au fost amenajate noi locuri de detenție. Toate la standarde europene.
Pentru ca nimeni să nu mai poată invoca aspectul condițiilor din penitenciare pentru a se sustrage de la executarea pedepsei în țară”, a scris pe Facebook Alina Gorghiu, ministrul Justiției.
Astfel, în prima săptămână din acest an au fost aduși în România 6 fugari:
- Părăscuță Ștefan Iulian (repatriat din Germania), condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru tâlhărie;
- Stan Florian (repatriat din Germania), condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare pentru tâlhărie;
- Amariei Andrada (repatriată din Olanda), condamnată la 2 ani și 10 luni de închisoare pentru furt;
- Basalderu Constantin Viorel (repatriat din Marea Britanie), condamnat la un an și 4 luni de închisoare pentru port sau folosire fără drept de obiecte periculoase;
- Ursan Ioan Florin (repatriat din Marea Britanie), condamnat la un an de închisoare pentru furt calificat;
- Doroț Ionel Samuel (repatriat din Marea Britanie), condamnat la un an de închisoare pentru infracțiuni rutiere.
„Nu există noțiunea de fugar VIP”
Vorbind vineri, 5 ianuarie, despre situația lui Cătălin Cherecheș, reținut în Germania după ce a fugit din țară, ministrul Justiției a precizat că, pentru statul român, nu există noţiunea de „fugar VIP”. Concret, Alina Gorghiu susține că toți deţinuţii beneficiază în România de aceleaşi condiţii, în funcţie de specificul fiecărui penitenciar.
Răzvan Doseanu, avocatul lui Cătălin Cherecheş, a declarat săptămâna aceasta că autorităţile au trimis toate documentele cerute de instanţa din Germania în cadrul procedurii de extrădare, iar primarului fugar i s-ar fi promis că va beneficia de condiţii privilegiate în închisoare, respectiv va sta în camere mari, care respectă normele europene, şi va avea câţiva colegi în celulă.
„Atât Ministerul Justiţiei, cât şi Tribunalul Cluj au transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Munchen toate informaţiile solicitate, printre care şi detalii referitoare la condiţiile de detenţie din penitenciarele din România.
Nu doar în cazul fugarului Cherecheş, ci în orice dosar dacă ne sunt solicitate condiţiile din penitenciare transmitem instanţelor străine informaţii cu privire la condiţiile de detenţie din România. Această sarcină revine Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Informaţiile transmise privesc atât condiţiile de care vor beneficia în primele 21 de zile de carantină, după aducerea lor în ţară, cât şi cele din perioada de detenţie propriu-zisă”, a explicat Gorghiu.
„Sunt bucuroasă că avocaţii fugarilor sunt atât de preocupaţi de condiţiile din penitenciarele României. Principiul de la care pornim este că toţi fugarii trebuie aduşi înapoi în România (…) Pentru statul român nu există noţiunea de fugar VIP. Condiţiile sunt aceleaşi” – Alina Gorghiu
La 24 noiembrie 2023, Cătălin Cherecheş a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.
Citiți și: