ALL PUCCINI, maraton pe scena Operei Naționale București. Soprana Aurelia Florian: „În vara aceasta, se vor întâmplă minuni”
Spectacolul „Tosca” – de Giacomo Puccini – în regia lui Mario De Carlo, poate fi văzut în acest weekend, pe 18-19 mai, la Opera Națională București, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. Soprana Aurelia Florian – cea care interpretează personajul Floriei Tosca – și baritonul Florin Estefan – interpretează personajul Scarpia – au vorbit, la Gândul EXCLUSIV despre ALL Puccini – maratonul puccinian, la 100 de ani de la moartea compozitorului, care va avea loc în luna iunie, pe scena Operei Naționale București.
Reamintim că anul centenar puccinian este sărbătorit la Opera Națională București prin cea de-a treia ediție Bucharest Opera Festival care se va desfășura în perioada 7-16 iunie 2024.
„Va fi un maraton Puccini, a fost sclipitoare ideea maestrului Jinga”
Soprana Aurelia Florian a precizat că acest maraton puccinian este unul crucial, pentru că reușește să aducă pe scena Operei Naționale București, instituții din toată țara și din străinătate.
„Am vrea să vorbim puțin și despre Puccini în ALL Puccini, în iunie în festival, pe scena Operei Naționale București. În anul acesta și în vara aceasta se vor întâmpla minuni. Va fi un maraton Puccini, a fost sclipitoare ideea maestrului Jinga, managerul Operei Naționale București. O găsesc sclipitoare, pentru că noi știm foarte bine festivalul «Torre Del Lago Puccini», care în fiecare an pune pe scenă câteva titluri pucciniene.
Anul acesta ei pun cinci titluri. Opera Națională București, prin maestrul Daniel Jinga, pune nu mai puțin de 10 seri, opt capodopere pucciniene, toate în afară de cele două mici «Edgar» și «Le Villi», spectacole de câte o oră. Dar, reușește să aducă în acest maraton puccinian pe scena Operei Naționale București, instituții din toată țara, mai puțin Opera Craiova, din câte am înțeles.
Reușește să aducă împreună instituții, precum Opera Națională din Cluj-Napoca, Opera Maghiară din Cluj, Opera Maghiară din Budapesta, Opera Brașov, Opera Timișoara, Teatrul «Nae Leonard» Galați, Constanța, toate sub Puccini, 100 de ani de la trecerea în neființă.”
„Să ne întâlnim toți, să ne vedem unii pe alții este extraordinar, este lăudabil”
La rândul său, baritonul Florin Estefan susține această idee de unire între instituții, pentru a-l sărbători pe Puccini și recunoaște că, în România s-a reușit acest lucru, în acest an.
„Faptul că avem ocazia în fiecare an să performăm toate instituțiile din țară pe scena bucureșteană, să ne întâlnim toți, să ne vedem unii pe alții este extraordinar, este lăudabil. Ideea lui Daniel Jinga a fost extraordinar de bună. Faptul că este susținut financiar să se poată și realiza asta este și mai bine și iată că se întâmplă minunile astea care sunt sunt mai mult decât binevenite.
Îmi pare rău că anul trecut Opera din Cluj n-a putut participa, pentru că au coincis datele festivalului de aici cu «Opera Aperta», festivalul pe care noi îl avem acolo. Dar, anul acesta suntem onorați chiar să deschidem festivalul de la București, cu o producție importantă în repertoriul nostru, «La Fanciulla del West» și vă invităm să ne fiți alături. Sunt convins că o să vă placă ceea ce veți vedea, pentru că este foarte bine realizat.
Este important să spunem și faptul că Ambasada Italiei – a avut un aport considerabil în tot acest demers al sărbătoririi lui Puccini, dar și Institutul Cultural Italian, care au finanțat anumite proiecte sau părți din proiectele pe care noi le-am făcut. Excelența Sa, domnul Ambasador ne-a strâns, în urmă cu vreun an de zile într-o ședință, în care am stabilit fiecare dintre noi ce producții ne asumăm și ce dorim să facem în acest an Puccini. Mi-a plăcut ideea de lanț de unire între instituții, sărbătorindu-l pe Puccini. Iată, că, în România, s-a reușit acest lucru”, a conchis Florin Estefan, managerul Operei Naționale Române din Cluj.
Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition
Anul centenar puccinian este sărbătorit la Opera Națională București, prin cea de-a treia ediție Bucharest Opera Festival, care se va desfășura în perioada 7-16 iunie 2024.
Peste 1500 de muzicieni, balerini, personal artistic şi tehnic vor fi prezenți pe scenă, în fosă şi în culise la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition.
Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition are pe afiş în cele 10 seri de festival, nu mai puţin de 8 producţii din creația marelui compozitor, un spectacol semi-staged, o gală de operă și 10 teatre: Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Daegu Opera Festival din Coreea, Opera Națională Română Iaşi, Opera Naţională Română din Cluj Napoca, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera din Braşov, Teatrul de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi şi, bineînţeles, Opera Naţională din Bucureşti.
Urmăriți emisiunea integrală:
CITIȚI ȘI: