Alro Slatina anunță reducerea cu 60% a producției, din cauza creșterii prețului energiei
Producătorul de aluminiu Alro Slatina, una dintre cele mai mari unități de producție industrială din România și cel mai mare consumator noncasnic de energie electrică din țară, a anunțat oficial că își reduce producția cu 60% din cauza situației excepționale de pe piețele de energie și gaze.
Reprezentanții Alro Slatina precizează că vor păstra doar 2 hale de electroliză dintr-un total de 5 într-un comunicat al companiei transmis luni, 27 decembrie.
„Societatea anunță investitorii și publicul interesat că, în contextul situației excepționale de pe piețele de energie și gaze, Consiliul de Administrație a adoptat, în ședința din 27 decembrie 2021, programul de producție pe anul 2022.
Programul de producție se bazează pe câteva principii economice solide, precum prezervarea lichidității, îndeplinirea tuturor obligațiilor asumate de către companie, inclusiv plata la timp a salariilor, a impozitelor și taxelor și a serviciului datoriei pentru creditele angajate, precum și adoptarea unui model de business care țintește pe de-o parte să reducă dependența de energia electrică, iar pe de altă parte să mențină pe cât posibil portofoliul de produse, cu excepția celor neprofitabile sau cu marja de profit foarte mică.
În acest sens, activitatea de producție a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la doua hale, cu implementarea de măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă și eficientă atunci când condițiile de pe piețele de energie vor reveni la normal”, se arată în comunicatul Alro Slatina.
În ceea ce privește portofoliul de produse, societatea intenționează să păstreze sau chiar să crească portofoliul de produse procesate și să diminueze portofoliul de produse primare, astfel încât să rezulte un mix de producție echilibrat și eficient.
Conducerea societății nu are în vedere pentru moment concedieri ale personalului angajat, ci doar măsuri pentru eficientizarea folosirii forței de muncă, măsuri care pot cuprinde inclusiv perioade de șomaj tehnic sau devansarea și cumularea unor revizii și reparații, se mai precizează în comunicat.
Azomureș a făcut un anunț similar, motivat tot de creșterea prețului energiei
Și conducerea Azomureș a anunțat, pe 6 decembrie, că începe pregătirile pentru oprirea temporară a activității de producție a îngrășămintelor pentru agricultură și industrie, din cauza prețului ridicat cerut de furnizori pentru materia primă, precizând că decizia „nu are efecte imediate asupra angajaților”.
Azomureș Târgu Mureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultura și industria românească, anunță că se confruntă cu o situație excepțională din cauza prețului foarte mare la energie, gaz natural și energie electrică, ceea ce determină începerea pregătirilor pentru oprirea temporară a activităților de producție, au transmis reprezentanții companiei, printr-un comunicat de presă.