Am aflat formula! Cum se stabilesc, de fapt, datele în care se sărbătoresc Paștele catolic și Paștele ortodox, în fiecare an
Anul acesta, Paștele ortodox și cele catolic au picat la o săptămâna distanță, momentul anual în care are loc sărbătoarea fiind variabil. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n.
Metodă stabilirii procesului prin care se calculează dată variabilă a Paștelui a fost stabilită în anul 325 e.n., în cadrul Sinodului Ecumenic de la Niceea, scrie Adevărul.
Stabilirea datei pornește de la două fenomene naturale importante: echinocțiul de primăvară, ce are loc pe 21 martie, și luna plină următoare.
Pentru că luna plină variază, data Paștelui e variabilă, însă tot în secolul IV s-a stabilit că Paștele va fi serbat mereu duminică.
Înaintea de decizia Sinodului, creștinii foloseau calendarul ebraic drept referință și serbau Paștele în prima duminică după Nisan 15.
Astăzi, Paștele Ortodox e sărbătorit în prima duminică după luna plină ce urmează echinocțiului de primăvară. În cazul în care echinocțiul are loc într-o zi de sâmbătă și coincide cu luna plină, atunci Paștele poate fi serbat chiar a două zi, duminică.
Dacă Paștele iudaic (14 Nisan) cade duminică, Paștele creștin va fi sărbătorit următoarea duminică.
Paștele Ortodox și Paștele Catolic au, de obicei, date diferite pentru că cele două biserici folosesc calendare diferite pentru calcul. În timp ce Paștele Catolic e calculat potrivit Calendarului Gregorian, cel Ortodox continuă să fie calculat după Calendarul Iulian.
Următoarea dată în care cele două sărbători vor coincide va fi 20 aprilie 2025.
Când pică Paștele ortodox în următorii doi ani:
- 2023 – 16 aprilie
- 2024 – 5 mai
Când pică Paștele catolic în următorii doi ani:
- 2023 – 9 aprilie
- 2024 – 31 martie