Ce înseamnă să fii „bogat” variază în funcție de context, locație, stil de viață și așteptările fiecăruia. Băncile clasifică clienții bogați în funcție de valoarea activelor lor și de nevoile financiare specifice.
În țările dezvoltate, bogăția poate însemna să ai active nete (proprietăți, economii, investiții) de peste 1 milion de dolari/euro, ceea ce te califică drept „milionar”.
În alte locuri, suma poate fi considerabil mai mică. De exemplu, în România, un venit lunar consistent de peste 10.000-15.000 EUR sau active nete de peste 500.000 EUR te pot plasa în categoria „bogat” pentru standardele locale.
Potrivit publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), băncile își împart clienții în trei categorii principale:
Ești considerat bogat dacă ai suficienți bani sau active pentru a-ți permite să nu mai lucrezi activ, iar veniturile generate de investiții (dividende, chirii, dobânzi etc.) îți acoperă toate cheltuielile.
Unii oameni se consideră bogați dacă pot trăi fără griji financiare, chiar dacă nu au milioane în cont. Alții pot avea milioane și să nu se simtă „bogați” din cauza comparației cu alții sau a cheltuielilor mari.