Am făcut calculul! Câți bani vei primi PENSIE la bătrânețe, dacă ai muncit timp de 35 de ani cu carte de muncă, în România
Fiecare persoană se gândește la ce pensie va primi la final de carieră, iar din acest punct de vedere trebuie să știți că stagiul de cotizare este cel mai important.
Potrivit reglementărilor în vigoare, acesta trebuie să fie de cel puțin 15 ani, stagiul de cotizare complet fiind de 35 de ani.
Din acest motiv, vom lua în calcul o perioadă de 35 de ani. În momentul de față, vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei, dar aceste limite sunt supuse permanent schimbării.
Din păcate, însă, mulți români sunt dezamăgiți că nu primesc în totalitate sumele pe care le-au plătit de-a lungul activității lor profesionale, banii primiți la bătrânețe nefiind suma totală cotizată.
În decursul celor 35 de ani de cotizare, un român reușește să vireze către bugetul de stat aproximativ 50.000 de euro. Dar, după pensionare, un român primește în medie aproximativ 30.000 de euro sub formă de pensie de la stat. Așadar, aproximativ 20.000 de euro rămân la statul român.
Românii cotizează la sistemul public de pensii cu 21,25% din salariu. Dacă luăm exemplul salariului minim pe economie actual, de 3.000 de lei brut, aproximativ 595 de lei sunt direcționați în fiecare lună către sistemul de pensii. După 35 de ani de muncă, dacă salariul ar rămâne constant, un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 de lei lunar, potrivit ziarulromanesc.de.
Câți lei vei primi pensie în funcție de salariul pe care îl ai acum
Drepturile de pensie se calculează după o formulă clar stabilită de lege, însă puțini români cunosc acest calcul.
Astfel, mulți se întreabă ce pensie vor avea la bătrânețe, însă puțini reușesc să ajungă la o sumă apropiată de realitate.
Ei bine, pentru a vă calcula viitoarea pensie, este important să știți că aceasta se determină, în prezent, prin înmulțirea punctajului mediu anual ralizat cu valoarea unui punct de pensie.
„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică”, potrivit CNPP.
Românii care au muncit timp de 35 de ani și au plătit contribuții pentru pensie nu vor primi o pensie suficientă pentru a acoperi un trăi decent dacă au avut un salariu minim pe economie.
Mulți dintre acești pensionarii României nu trăiesc suficient pentru a-și recupera toți banii plătiți către stat pentru pensie. Mai mult decât atât, după ce se pensionează, aceștia primesc înapoi o sumă mică din contribuția pe care au achitat-o. De exemplu, după 35 de ani de muncă, un pensionar primește doar jumătate din sumele plătite.
Sursa foto: Shutterstock