Gigantul Amazon își propune să lanseze primii sateliți de internet Project Kuiper în al patrulea trimestru al anului 2022, a anunțat compania luni. Proiectul este similar cu cel propus de Elon Musk, prin intermediul programului Starlink.
Compania a depus o cerere la Comisia Federală de Comunicații pentru a lansa și opera primii săi doi sateliți prototip, denumiti KuiperSat-1 și KuiperSat-2. Amazon spune că sateliții se vor lansa prin intermediul ABL Space pe racheta sa RS1, arată CNBC.
„Vom fi în curând gata să vedem cum se comportă sateliții în spațiu”, a declarat vicepreședintele Amazon Rajeev Badyal într-un comunicat. „Nu există niciun substitut pentru testarea pe orbită și ne așteptăm să învățăm multe, având în vedere complexitatea și riscul operațiunii într-un mediu atât de provocator.”, se arată în solicitare.
Proiectul Kuiper este planul Amazon de a construi o rețea de 3.236 de sateliți pe orbită joasă a Pământului pentru a oferi internet de mare viteză oriunde în lume. FCC a autorizat anul trecut sistemul Amazon, despre care compania spune că intenționează să „investească mai mult de 10 miliarde de dolari” în Kuiper. Serviciul timpuriu de la Kuiper este programat să înceapă odată ce Amazon va avea 578 de sateliți pe orbită.
Echipa Project Kuiper a crescut constant la Amazon, care are acum peste 750 de oameni și se așteaptă să fie angajați „încă sute” în anul următor. Amazon a construit o instalație de 219.000 de metri pătrați în Redmond, Washington pentru a testa și fabrica sateliții și intenționează să adauge o altă unitate de 20.000 de metri pătrați. Lansarea și testarea KuiperSat-1 și KuiperSat-2, peste un an, reprezintă unul dintre următoarele etape majore în dezvoltarea sistemului Amazon.
Perechea de sateliți este menită să testeze infrastructura de comunicații și rețea a Amazon, conectându-se cu stațiile terestre ale companiei din Texas, America de Sud și Asia-Pacific.
„KuiperSat-1 și KuiperSat-2 vor include o mare parte din tehnologie și subsisteme care alimentează versiunea de producție a designului nostru de satelit – antene în faze și antene parabolice, sisteme de putere și propulsie, modemuri personalizate și multe altele”, a transmis Amazon, într-un comunicat.