Ambasada Kazahstanului la București, conferință de presă online: ”30 de ani de independență a Republicii Kazahstan – trecut, prezent și viitor”

Ambasada Kazahstanului la București, conferință de presă online: ”30 de ani de independență a Republicii Kazahstan - trecut, prezent și viitor”
Publicat: 25/10/2021, 18:14
Actualizat: 26/10/2021, 09:17

Kazahstanul sărbătorește, în 2021, 30 de ani de la proclamarea independenței. Cu această ocazie deosebită în viața și istoria poporului kazah, Ambasada Kazahstanului la București a organizat – la Politehnica din București – o conferință de presă online la care au participat oameni politici din Kazahstan și România, dar și reprezentanți ai mediului educațional și de afaceri. 

GÂNDUL a fost prezent la acest eveniment online – gazdă fiind Excelența Sa Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România – și vă prezintă informații ÎN EXCLUSIVITATE.

Invitați:

  • Emil Constantinescu, fost președinte al României
  • Anca Dragu, președintele Senatului României
  • Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii București
  • Olga Perepechina, co-președinte al Grupului de prietenie Kazahstan-România, președinte al Comisiei de finanțe și buget a Senatului Parlamentului Republicii Kazahstan
  • Rozalia Biro, deputat, președinte al Comisiei pentru afaceri internaționale a Camerei Deputaților din România
  • Amerkhan Rakhimzhanov, co-președinte al grupului de prietenie interparlamentară Kazahstan-România, deputat Majilis al Parlamentului Republicii Kazahstan
  • Yerlan Alimbayev, ministru adjunct al Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan
  • Dan Neculăescu, secretar de stat Ministerul de Externe al României
  • Сristian Țâgârlaș, senator, co-președinte al grupului de prietenie interparlamentar
  • Talgat Momyshev, viceministrul Ecologiei, Geologiei și Resurselor naturale.
  • Iuliu Stocklosa, președinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti
  • Yerzhan Saltybayev, director al Institutului de Economie și Politică Mondială, Fundația ”Nursultan Nazarbayev”
  • Yerlan Sydykov, rector al Universității Naționale Eurasiatice ”L. N. Gumilyov”

România a recunoscut independența de stat a Republicii Kazahstan pe data de 17 decembrie 1991, la doar o zi după proclamarea acesteia, iar la 15 iulie 1992 România și Republica Kazahstan au stabilit relații diplomatice.

În luna august 2009, Ambasada României în Republica Kazahstan a fost relocată de la Almaty (fosta capitală) la Astana, noua capitală a ţării, în prezent Nur-Sultan.

Republica Kazahstan este, de altfel, un partener important al României din Asia Centrală. Relaţiile bilaterale dintre cele două țări sunt caracterizate printr-o cooperare strânsă şi diversificată, sub aspectul tuturor domeniilor de interes. Trebuie menționat că sectorul energetic şi industriile adiacente reprezintă domeniile principale ale colaborării dintre România și Republica Kazahstan.

Mihnea Costoiu: ”Politehnica București va avea, mereu, ușile deschise pentru studenții din Kazahstan”

”Este o mare onoare pentru Politehnica București să fie gazda acestui eveniment special, 30 de independență a Republicii Kazahstan. Îmi exprim recunoștința pentru Republica Kazahstan, salutăm eforturile continue ale guvernului kazah pentru a promova și proteja drepturile omului, dezvoltarea diplomației umanitare și pentru protejarea mediului înconjurător, pentru menținerea păcii și securității mondiale.

Totodată, îmi exprim recunoștința pentru Excelența Sa Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, pentru că ales universitatea noastră pentru un parteneriat productiv. Vă mulțumesc pentru implicare, dedicare și pentru toate eforturile pentru a aduce țările noastre cât mai aproape și pentru suportul acordat educației tinerelor generații ale țărilor noastre. Sunt onorat să anunț că astăzi am semnat o înțelegere pentru acordarea de burse de studii pentru studenții din Kazahstan. În ultimii ani a existat o colaborare permanentă, la nivel cultural și educațional”.

”Cred că această cooperare dintre România și Kazahstan a devenit deja o tradiție și reprezintă un viitor promițător pentru tinerele generații. Sunt încă multe perspective pentru viitor în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor bilaterale, iar Politehnica București va avea, mereu, ușile deschise pentru studenții din Kazahstan”

Mihnea Costoiu

Excelența Sa Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România: ”Ziua de 16 decembrie 1991 este cea mai importantă zi din istoria Kazahstanului modern”

”Acest eveniment se desfășoară cu participarea a multor invitați, în sistem online. Este o situație epidemiologică nefavorabilă și am fost obligați să organizăm această întâlnire nu fizic, ci virtual. Le mulțumesc tuturor participanților pentru această întâlnire. Celebrarea Zilei Independenței Kazahstanului are o semnificație sacră pentru poporul kazah. Ziua de 16 decembrie 1991 este cea mai importantă zi din istoria Kazahstanului modern.

La standardele istoriei, o perioadă de 30 de ani reprezintă puțin, dar Kazahstanul a avut foarte multe realizări și succese în această perioadă, dezvoltându-se constant. Sub conducerea președintelui Republicii – Kassym-Jomart Tokayev -, țara noastră a intrat în era globalizării și a industrializării. Prin eforturile comune ale tuturor kazahilor, Kazahstanul s-a îndreptat către prosperitate. Șeful statului acordă o atenție permanentă proceselor democratice în Kazahstan, iar anul acesta au fost implementate alte reforme, la inițiativa sa, pentru ca viața kazahilor să fie îmbunătățită.

Mai presus de toate, președintele Kazahstanului militează pentru ideea de ”stat care ascultă cetățenii”, fiind atent la toate problemele acestora și pentru a răspunde la toate provocările realităților contemporane.

”Kazahstanul este un membru activ al organizațiilor internaționale – ONU, OSCE etc. – și este de asemenea, un lider în lupta pentru o lume fără arme nucleare și în ceea ce privește medierea internațională”

Nurbakh Rustemov

Excelența Sa Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România

”Încă de la declararea independenței, Kazahstanul a militat pentru un permanent dialog cu toți partenerii de pe scena politică mondială. Kazahstanul consideră România un important partener european și avem o cooperare permanentă în sfera politică, economică sau culturală.

Țările noastre au stabilit un dialog parlamentar. România este un important partner și în ceea ce privește comerțul și investițiile. Companiile noastre operează cu succes aici, în România. O dovadă de respect reciproc și de înțelegere între cele două popoare va fi dezvelirea la București a bustului marelui poet kazah Abai.

În luna septembrie a acestui an, vom dezveli bustul marelui poet român Mihai Eminescu în capitala Nur-Sultan, în Piața București. Astăzi am semnat un acord cu Universitatea Politehnică din București, tocmai pentru a-i atrage pe studenții kazahi să studieze în România”.

Emil Constantinescu, fost președinte al României: ”Kazahstanul s-a reinventat”

”Excelența voastră, domnule ambasador, distinși invitați, sunt bucuros să particip, astăzi, la celebrarea celei de-a 30-a aniversări a independenței Republicii Kazahstan. Această aniversare a trei decenii de independență reprezintă un constant efort pentru menținerea păcii mondiale și pentru dezvoltarea Kazahstanului. Vă felicit pentru asta! În

În acești 30 de ani, Kazahstanul a făcut pași importanți, transformându-se într-un important lider regional, prezent în organizațiile internaționale și având o activitate la cel mai înalt nivel în proiecte economice, politice sau culturale. Kazahstanul modern a început să se construiască în urmă cu 30 de ani, o dezvoltare care a avut la bază un management inteligent.

”Kazahstanul s-a reinventat ca o nouă țară. A renunțat la arsenalul nuclear și a militat pentru cooperarea internațională la nivel ONU și OSCE. A devenit un factor de stabilitate în Asia Centrală. Liderii țării au un nivel înalt de educație, iar tânăra elită intelectuală este educată la cele mai prestigioase universități din lume”

Emil Constantinescu

”Economia Kazahstanului este, acum, modernizată. Au fost create noi universități în țară, ceea ce generează un semnificativ progres cultural. A fost construită o nouă capitală, care impresionează prin arhitectură și urbanism. În industria construcțiilor, Kazahstanul oferă un exemplu incontestabil din acest punct de vedere. Sunt bucuros să observ relațiile bilaterale dintre țările noastre, la care am contribuit și eu în timpul mandatului de președinte al României.

Țările noastre cooperează la nivel cultural, politic și economic. Există o minoritate românească în Kazahstan și i-am întâlnit pe români în timpul vizitei pe care am efectuat-o în Kazahstan. Aceștia beneficiază de suportul autorităților kazahe, tradițiile românești fiind celebrate. În special apreciez că limba română este protejată, putând fi învățată la Universitatea de Stat din Karaganda.

Memoria prizonierilor români din Cel De-al Doilea Război Mondial este permanent onorată în Kazahstan. Toate acestea arată prietenia dintre popoarele noastre și vor inspira noi forme de cooperare. Aniversare fericită, Kazahstan!”

Emil Constantinescu, fost președinte al României

Anca Dragu, președintele Senatului României: ”Kazahstanul este un partener-cheie al României”

”Excelența voastră, domnule ambasador, dragi locuitori ai Kazahstanului, cu ocazia aniversării a treizeci de ani de independență este plăcerea mea, ca de altfel și a Senatului României, să vă felicit și să vă transmit cele mai bune gânduri de pace și de prosperitate. Această aniversare reprezintă o bună oportunitate de a evidenția bunele relații dintre România și Kazahstan.

”Kazahstanul este un partener-cheie al României în Asia Centrală, iar relațiile bilaterale sunt comprehensive, dinamice și diversificate. România va continua să sprijine Republica Kazahstan, promovându-i proiectele la cele mai înalte niveluri internaționale”

”În același timp, România și Kazahstan au excelente relații economice. Anul trecut, din cauza pandemiei de coronavirus, au existat schimburi comerciale de 1,32 miliarde de dolari, prin comparație cu anul 2018, atunci când s-a înregistrat o cifră de 4 miliarde de dolari. În iulie 2021, până acum, schimburile comerciale s-a ridicat la peste 1 miliard de dolari, ceea ce reprezintă o creștere cu 43% în comparație cu anul trecut. Chiar dacă economiile țărilor noastre au fost afectate de pandemia globală, vom continua să menținem acest parteneriat. În timp ce vorbim, peste 99% din importurile provenite din Kazahstan reprezintă petrol. Dar există potențial pentru ca relațiile comerciale dintre România și Kazahstan să fie diversificate.

Kazahstanul este o țară cu care România a stabilit o tradiție a relațiilor bilaterale foarte bune și un dialog în ceea ce privește interesele comune. Împreună, dezvoltăm o cooperare solidă, în diplomație, în realțiile parlamentare, în educație. Doamnelor și domnilor, viitorul comun este optimist. Voi depune toate eforturile pentru a dezvolta relațiile bilaterale dintre România și Kazahstan. Vă felicit încă o dată și vă urez aniversare fericită!”

Anca Dragu, președintele Senatului României

Olga Perepechina, co-președinte al Grupului de prietenie Kazahstan-România

”De-a lungul anilor de Independență, Kazahstanul a devenit un stat stabil și autoritar, cunoscut pe arena internațională. Trei decenii de Independență au devenit o eră a progresului economic și a dezvoltării durabile pentru Kazahstan. Țara noastră a devenit lider în implementarea celor mai de succes și ample reforme de piață în spațiul post-sovietic.

Astăzi, Kazahstanul se află într-o nouă etapă istorică în dezvoltarea sa. La inițiativa președintelui Kassym-Jomart Tokayev, sunt implementate reforme politice și democratice importante. Au fost proclamate noi paradigme politice interne: «Un stat care ascultă», «Opinii diferite – o singură națiune», «Reformele economice de succes sunt imposibile fără modernizarea vieții socio-politice a țării»”.

”La inițiativa șefului statului, se realizează transformări complexe și sistemice în toate domeniile. În primul rând, vorbim despre democratizarea sistemului politic, asigurarea deschiderii acestuia, creșterea concurenței politice, crearea condițiilor necesare pentru realizarea drepturilor cetățenilor”

Olga Perepechina

Alegerile din ianuarie pentru camera inferioară- mazhilis – și maslikhats locale – organe reprezentative locale ale puterii – au fost deja organizate ținând cont de noile norme de legislație și s-au remarcat prin implicarea largă a tinerilor, a femeilor și a unei game largi de persoane civice și activiști în procesul politic. În urma votului, componența mazhililor și a organelor reprezentative locale a fost reînnoită cu aproximativ 70%. Numărul deputaților din diferite partide a crescut. Reprezentarea femeilor și a tinerilor a crescut.

Kazahstanul a aderat la al Doilea Protocol Opțional la Pactul internațional privind drepturile civile și politice, care prevede abolirea pedepsei cu moartea. La 9 iunie, șeful statului a semnat un decret „Cu privire la măsurile suplimentare ale Republicii Kazahstan în domeniul drepturilor omului”. Pentru implementarea acestuia a fost adoptat un Plan de Măsuri Prioritare. Se planifică pregătirea unui pachet întreg de legi, care presupune:

  • Excluderea discriminării împotriva femeilor.
  • Prevenirea și reprimarea traficului de persoane, precum și acordarea de asistență socială victimelor unor astfel de acțiuni ilegale.
  • Va fi elaborat un proiect de lege cu privire la problemele atragerii la muncă a persoanelor cu dizabilități, având ca scop extinderea oportunităților și socializării acestora.
  • Până la sfârșitul anului, este planificată finalizarea procedurii de ratificare a Protocolului Opțional la Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități.
  • Se va lucra mult în domeniul protejării drepturilor cetățenilor în domeniul justiției penale, Chiar săptămâna trecută, la cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU de la New York, Kazahstanul a fost ales membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pentru 2022-2024”.

”Aș dori să subliniez faptul că România este un partener important al Kazahstanului în Uniunea Europeană. Anul viitor vom sărbători 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între țările noastre. În această perioadă, am reușit să stabilim o bază solidă pentru dezvoltarea fructuoasă a legăturilor bilaterale. Și suntem interesați să ne aprofundăm parteneriatul în toate domeniile de interes reciproc”.

Olga Perepechina, co-președinte al Grupului de prietenie Kazahstan-România

Deputatul Rozalia Biro: ”Dialogul politic, un pilon important al acestui parteneriat”

”Este o mare onoare să particip la această conferință prilejuită de aniversarea 30 de ani de la declararea independenței Kazahstanului. Ca deputat și președinte al Comisiei pentru afaceri internaționale a Camerei Deputaților din România vreau să vă felicit pentru această foarte importantă aniversare când analizăm trecutul, construim prezentul și visăm la viitor.

Republica Kazahstan este un partener-cheie al României în Asia Centrală, angajat într-o dinamică și fructuoasă colaborare, atât în ceea ce privește relațiile bilaterale, cât și în alte segmente care sunt la fel de importante”.

Dezvoltarea relațiilor bilaterale reprezintă o arie largă de interese comune. Un pilon important al acestui parteneriat este dialogul politic.În aceste timpuri provocatoare, este mai important ca niciodată.

Rozalia Biro

”Dialogul parlamentar dintre comisiile noastre, dintre grupurile noastre de prietenie sau dintre actorii de pe scena societății, deschid perspective pentru colaborarea în sectorul privat. Principala lecție a pandemiei o reprezintă solidaritatea și parteneriatul. Iar acum putem concentra eforturile noastre comune pentru a diversifica relațiile bilaterale, la nivel guvernamental, politic, economic, de asemenea, pentru beneficii reciproce.

Parteneriatul dintre România și Kazahstan se bazează pe o consistentă și constantă arie de interese. Vreau încă o dată să vă felicit pentru această aniversare a independenței Kazahstanului, mulțumesc pentru oportunitatea de a fi aici și pentru opoRtunitatea de a celebra împreună”.

Amerkhan Rakhimzhanov, co-președinte al grupului de prietenie interparlamentară Kazahstan-România: ”Obținerea independenței a devenit un moment cu adevărat istoric, cea mai de preț valoare

”Pentru poporul kazah, obținerea independenței a devenit un moment cu adevărat istoric și a devenit cea mai de preț valoare. De 30 de ani în țara noastră a existat un salt în dezvoltarea economică și politică a statului, care a avut un efect pozitiv asupra vieții fiecărui cetățean al republicii noastre.

Sub conducerea primului președinte Nursultan Nazarabayev, Kazahstanul a pus bazele și principalul vector al dezvoltării sale. Până în prezent, Parlamentul este implicat activ în implementarea inițiativelor șefului statului Kassym-Zhomart Tokayev de a îmbunătăți bunăstarea poporului nostru și introducerea în continuare a proceselor democratice în țara noastră”.

”Kazahstanul și România au stabilit, de asemenea, un dialog interparlamentar fructuos, atât la nivel bilateral, cât și prin intermediul PACE și  OSCE. În ultimii ani, au avut loc numeroase vizite ale parlamentarilor statelor noastre în Kazahstan și România, timp în care au fost discutate problemele agendei bilaterale și multilaterale”

Amerkhan Rakhimzhanov

”Este important de menționat că dialogul nostru este susținut și de cooperarea culturală, care stă la baza prieteniei și dovada unui nivel ridicat de înțelegere reciprocă.

Ne bucurăm că un bust al celebrului clasic al literaturii române Mihai Eminescu a fost amplasat în luna septembrie a acestui an pe Piața din București a orașului Nur-Sultan. În ceea ce ne privește, suntem recunoscători părții române pentru asistența lor în inaugurarea unui bust marelui poet kazah Abai și a Pieței Kazahstan din București.

Este evident că pozițiile noastre pe agenda internațională coincid și ne angajăm în continuarea dezvoltării relațiilor kazah-române”.

Dan Neculăescu, secretar de stat MAE: ”Elemente emblematice în ceea ce privește cooperarea dintre România și Kazahstan”

”Sunt foarte fericit să mă întâlnesc cu cu dumneavoastră. Sunt onorat să vă trasmit, direct, felicitările mele cu ocazia sărbătoririi a 30 de ani de la proclamarea independenței Kazahstanului. Există un potențial uriaș în ceea ce privește colaborarea dintre țările noastre. Mă bucur să vă informez că reprezentanții ministerele de Externe ale României și Kazahstanului s-au întâlnit la New York, în timpul Adunării Generale ONU și au avut discuții constructive despre agenda comună și despre o dezvoltare comună.

Această întâlnire a avut ca bază contactele anterioare pe care le-am avut la nivelul ministerelor de Externe, pentru a ne sincroniza acțiunile în ceea ce privește problemele umanitare induse de situația pandemică.

”Avem discuții constructive, active, la nivelul ambasadelor noastre și la nivelul secretarilor de stat, atât prn videoconferințe, cât și fizic, pentru a discuta toate problemele actuale. Păstrez amintiri frumoase după vizita mea în Nur-Sultan, în decembrie 2017”

Dan Neculăescu

”Ministerul de Externe al României și cel al Kazahstanului dezvoltă o bună practică în a analiza planuri bianuale și facilitatea de a ne coordona agenda bilaterală și, de asemenea, de a schimba opinii referitoare la dezvoltarea relațiilor internaționale și regionale. Vom dezveli statuia poetului Național Mihai Eminescu în Nur-Sultan și a poetului național Kazah Abai în București.

Sunt elemente emblematice în ceea ce privește cooperarea dintre România și Kazahstan. Îmi exprim încrederea că anul viitor ne vom putea întâlni fizic și vom diversifica această cooperare, dialogul politic, de asemenea, și relațiile economice. Potențialul, așa cum am menționat, este uriaș. Mulțumesc pentru invitație, toate cele bune poporului din Kazahstan cu această ocazie”.

Yerlan Alimbayev, ministru adjunct MAE Kazahstan: ”Kazahstanul a devenit un membru important și responsabil al comunității internaționale”

”Proclamarea independenței Kazahstanului, în 1991, este un punct de reper fundamental în istoria țării noastre. În aceste trei decenii au fost implementate reform esențiale, care au afectat pozitiv întreaga noastră viață, viața fiecărui locuitor din Kazahstan.

Unul dintre principalele puncte a fost consolidarea permanentă a relațiilor internaționale.

Sub conducerea președintelui Tokayev, Kazahstanul a devenit un membru important și responsabil al comunității internaționale, cu o politică pro activă în ceea ce privește relațiile internaționale. Rolul Kazahstanului a devenit din ce în ce mai puternic pe scena internațională”.

”Președintele Tokayev manageriază un nou vector de dezvoltare, menținând progresul și cursul politic actual, prezervarea tuturor realizărilor din Kazahstanul ultimilor 30 de ani”

Yerlan Alimbayev

”În arena internațională, Kazahstanul promovează pacea și politica «statului deschis»”.

Yerlan Alimbayev, ministru adjunct MAE Kazahstan

Senatorul Cristian Țâgârlaș: ”România și Kazahstan au relații de prietenie și mențin o cooperare strânsă, bazată pe încredere și respect reciproc”

”În acest an, Republica Kazahstan celebrează 30 de ani de la proclamarea independenței, după colapsul Uniunii Sovietice. Este o bună ocazie pentru a vă felicita și pentru a vă transmite cele mai bune gânduri de progres și prosperitate pentru poporul kazah.

România a recunoscut independența Republicii Kazahstan la o zi după proclamarea independenței. În 1992, relațiile bilaterale au fost stabilite. România și Kazahstan au relații de prietenie și mențin o cooperare strânsă, bazată pe încredere și respect reciproc.

Relațiile dintre țările noastre s-au dezvoltat gradual, cooperarea bilaterală fiind diversificată. România sprijină participarea Kazahstanului, în diferite formate, în activitatea Consiliului Europei. În calitatea pe care o dețin, de co-președinte al grupului de prietenie interparlamentar, în Parlamentul României, îmi păstrez disponibilitatea pentru ca relațiile dintre Kazahstan și România să se dezvolte și, alături de colegii mei, să descoperim noi forme de colaborare, atât în Nur Sultan, cât și la București.

Și România și Kazahstanul protejează minoritățile naționale care trăiesc de secole în țările noastre, fiind adânc implicate într-un astfel de demers. România este un exemplu în ceea ce privește respectarea standardelor internaționale referitoare la protecția minorităților naționale. Pentru România, Kazahstanul joacă un rol foarte important în Asia Centrală.

”În Kazahstan trăiește o semnificativă comunitate românească, încă din vremurile sovietice. Sunt ingrediente solide pentru cooperarea de la om la om. Îmi exprim încrederea că toți colegii parlamentari din Nur Sultan vor face la fel pentru a sprijini interacțiunea culturală”

Senatorul Cristian Țâgârlaș

Senatorul Cristian Țâgârlaș

Talgat Momyshev, viceministrul Ecologiei, Geologiei și Resurselor naturale: ”Dialogul cu România s-a consolidat semnificativ în toate domeniile”

”Permiteți-mi să vă salut în numele Ministerului Ecologiei, Geologiei și Resurselor Naturale din Republica Kazahstan și să-mi exprim recunoștința pentru invitația de a participa la evenimentul semnificativ de astăzi pentru țările noastre. Anul acesta țara noastră împlinește exact 30 de ani.

De-a lungul anilor de independență a Kazahstanului, dialogul cu România s-a consolidat semnificativ în toate domeniile de cooperare, inclusiv politice, comerciale, economice, culturale și umanitare.

Un rol cheie în consolidarea relațiilor kazaho-române îl are Comisia Interguvernamentală Mixtă, care este o platformă de dialog eficientă pentru discutarea problemelor cooperării bilaterale. Astăzi, cooperarea comercială și economică dintre Kazahstan și România are un potențial mare de dezvoltare în sectorul petrolului și gazelor, construcțiilor, transporturilor și comunicațiilor, agriculturii etc.

Afluxul de investiții directe din România în Kazahstan în perioada 2005-2020 a fost de 1,57 miliarde USD. În aceeași perioadă, fluxul brut de investiții directe din Kazahstan către România s-a ridicat la 1,86 milioane USD.

”În plus, există 23 de companii, sucursale și reprezentanțe în Kazahstan cu participarea capitalului românesc. În același timp, în cadrul Comisiei mixte, partidele noastre acordă o mare importanță cooperării în domeniul științei și educației”

Talgat Momyshev

”Se poate argumenta pe bună dreptate că Kazahstanul și România sunt legate prin relații de prietenie, alianță și parteneriat strâns.

Sunt convins că consolidarea în continuare a cooperării economice, investiționale, științifice și tehnice, culturale și umanitare reciproc avantajoase, implementarea proiectelor comune va contribui la bunăstarea popoarelor noastre”.

Iuliu Stocklosa, președinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti: ”Kazahstanul este un foarte important partener comercial pentru România”

”Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la acest eveniment prilejuit de aniversarea a 30 de ani de independență a Kazahstanului. Vă felicit, domnule ambasador, atât pe dumneavoastră, cât și întreaga echipă, pentru munca excelentă depusă pentru consolidarea relațiilor economice și comerciale dintre țările noastre.

Privind datele statistice, putem observa că schimburile comerciale dintre România și Kazahstan nu sunt în concordanță cu dezvoltarea țărilor noastre. Balanța comercială din 2020 și 2021 a fost influențată negativ de pandemia de COVID. Kazahstanul este un foarte important partener comercial pentru România.

România face tot posibilul pentru a fi cât mai prezentă în Kazahstan, iar ținta noastră este o activitate crescută a companiilor românești pe piața din Kazahstan”.

”Camera de Comerț și Industrie a Muncicipiului București este implicată permanent în dezvoltarea relațiilor economice dintre țările noastre”

Iuliu Stocklosa

”Chiar și în aceste dificile condiții impuse de pandemie, suntem în contact cu ambasada Kazahstanului și am organizat diferite evenimente pentru a devolta relațiile economice. Oportunitățile de afaceri oferă soluții foarte bune pentru companiile noastre, pentru noi contacte și pentru noi contracte”.

Yerlan Sydykov, rector al Universității Naționale Eurasiatice ”L. N. Gumilyov”: ”«Punte de prietenie» în schimbul cultural între statele noastre”

”Vectorul european de cooperare a fost întotdeauna un domeniu prioritar pentru Kazahstan. Unul dintre partenerii de încredere ai Kazahstanului în Europa este România, care a fost printre primii care au recunoscut independența Republicii Kazahstan. De atunci, cooperarea socială, economică și internațională dintre cele două țări s-a dezvoltat dinamic.

Cooperarea dintre cele două țări se dezvoltă nu numai în sfera comercială și economică, ci și într-un format de relații moderne precum diplomația interpersonală. Între cele două țări au fost semnate o serie de documente în domeniul cooperării umanitare”.

”Piața „Kazahstan” a fost deschisă oficial în orașul București, ca parte a sărbătoririi a 30 de ani de la independența Republicii Kazahstan, în luna septembrie a acestui an. În orașul Nur-Sultan a fost instalat bustul marelui poet român Mihai Eminescu, a cărui moștenire pentru cultura română este comparabilă cu cea a lui Abay pentru kazahi”

Yerlan Sydykov

”Acest eveniment emblematic a servit drept «punte de prietenie» în schimbul cultural între statele noastre. Kazahstanul și România sunt țări multietnice, unde s-au creat toate condițiile necesare pentru coexistența pașnică a grupurilor etnice, dezvoltarea stabilă a țărilor cu rădăcini istorice și filozofice adânci în politică de stat.

Prin urmare, este atât de important astăzi să dezvoltăm cooperarea umanitară și, în primul rând, în domeniul educației, științei, noilor tehnologii, politicii de tineret. L.N. Universitatea Națională Eurasiatică Gumilyov acordă o atenție deosebită unei astfel de interacțiuni, inclusiv universităților din România.

De-a lungul acestor ani, universitatea noastră a devenit unul dintre liderii învățământului superior din Kazahstan. 262 de programe educaționale sunt implementate la nivelul programelor de licență, masterat și doctorat, cu 20 de mii de studenți, inclusiv peste 700 de cetățeni străini.

Ghidându-mă de această idee și profitând de această ocazie, aș dori să propun organizarea Consiliului Rectorilor universităților din Kazahstan cu participarea rectorilor universităților din România. Acest lucru nu numai că va permite o integrare mai profundă a valorilor universale și durabile ale educației universitare, dar va aprofunda și cooperarea dintre universitățile din Kazahstan și România, tinerii studenți și va crea noi canale de comunicare”.

”Vă invit la cooperarea noastră de lungă durată, doresc tuturor oaspeților întâlniri interesante pe vechiul pământ kazah, în tânăra capitală a orașului Nur-Sultan!”

Yerlan Sydykov, rector al Universității Naționale Eurasiatice ”L. N. Gumilyov”
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Două țări și-au unit forțele comerciale și vor să cucerească Europa