Prima pagină » Actualitate » Ambasada Kazahstanului la București, conferință de presă online: ”30 de ani de independență și perspectivele cooperării dintre România și Kazahstan”

Ambasada Kazahstanului la București, conferință de presă online: ”30 de ani de independență și perspectivele cooperării dintre România și Kazahstan”

Ambasada Kazahstanului la București, conferință de presă online: ”30 de ani de independență și perspectivele cooperării dintre România și Kazahstan”

Ambasada Kazahstanului la București a organizat o conferință de presă online care a avut ca temă principală cei 30 de ani de independență a Kazahstanului și dezvoltarea continuă a relațiilor dintre România și țara care este supranumită ”Inima Asiei Centrale”.

La această conferință de presă au participat invitați din foarte multe domenii, economic, politic și social, printre aceștia numărându-se și fostul președinte al României, Emil Constantinescu, Dan Neculaescu – secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ, deputații Titus Corlățean, Biró Rozália și Mihail Albișteanu, Ștefan Gadola – Consul onorific al Repiblicii Kazakhstan la Cluj, Mihnea Costoiu – rectorul Universității Politehnice din București, Mircea Toader – consilier Camera de Comerț București, Beimbet Shayakhmetov – CEO Rompetrol, dar și alte personalități ale vieții sociale și economice.

GÂNDUL.RO a fost prezent la acest eveniment online și vă prezintă informații ÎN EXCLUSIVITATE.

România și Kazahstan, cooperare strânsă şi diversificată

România a recunoscut independența de stat a Republicii Kazahstan la 17 decembrie 1991, la o zi după proclamarea acesteia. La 15 iulie 1992, România si Republica Kazahstan au stabilit relații diplomatice. În luna august 2009, Ambasada României în Republica Kazahstan a fost relocată de la Almaty (fosta capitală) la Astana, noua capitală a ţării, în prezent Nur-Sultan.

Din anii 1993-1994 au avut loc vizite reciproce ale parlamentarilor din cele două ţări. În anul 1998 s-a creat, pentru prima dată, formatul Grupului parlamentar de prietenie.

Republica Kazahstan este un partener important al României din Asia Centrală. Relaţiile bilaterale se caracterizează printr-o cooperare strânsă şi diversificată, sub aspectul domeniilor de interes. Sectorul energetic şi industriile adiacente reprezintă domeniile principale ale colaborării.

Emil Constantinescu, fost președinte al României: ”La o astfel de aniversare se vorbește și despre sentimente bazate pe încredere”

”Îmi face o deosebită plăcere să vorbesc la aniversare a 30 de ani de la obținerea independenței Republicii Kazahstan. La o astfel de aniversare, se vorbește despre tratate, despre acțiuni comune, dar se vorbește și despre sentimente. Sentimentele sunt importante atunci când sunt bazate pe încredere. Este și cazul acestor relații cu totul speciale care s-au creat între România și Kazahstan. Inițiativa a fost a Kazahstanului și, în timpul primului meu mandat de președinte, în 1996, imediat am fost contactat de președintele Kazahstanului de atunci pentru a ne întâlni și a ne sfătui asupra viitorului țărilor noastre”, a dezvăluit Emil Constantinescu.

”Temele pe care le-am abordat atunci erau crearea unei democrații, asigurarea securității țărilor noastre, în Parteneriatul pentru Pace și un proiect original și vizionar, proiectul Drumul Mătăsii, care nu reconstituia numai vechi legături economice și comerciale, dar și o renaștere a legăturilor culturale”

Emil Constantinescu

”Vizitele de stat, reciproce, au fost vizite ample, dând posibilitatea unor întâlniri la toate nivelurile. Pentru mine a fost foarte importantă și componenta academică, amintindu-mi cu mare mândrie și bucurie de doctoratul Honoris Causa pe care l-am primit de la Universitatea Gumilyov (n.red. – o universitate națională de cercetare din Kazahstan și cea mai mare instituție pentru învățământul superior din Nur-Sultan).

Felicitări pentru cei 30 de ani de independență și sper că vom continua aceste proiecte comune, spre binele ambelor țări”, a transmis Emil Constantinescu, fost președinte al României.

Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ: ”Relațiile dintre țările și popoarele noastre s-au întărit, s-au consolidat”

”Este o plăcere această întâlnire, chiar dacă – din cauza pandemiei de coronavirus – ea nu a putut avea loc fizic. Vreau să scot în evidență bunele relații dintre România și Kazahstan, cel mai important partener al țării noastre în Asia. În același timp, România – ca membră a Uniunii Europene – reprezintă pentru Kazahstan o oportunitate prin aceste relații, nu numai economice, care există între țările noastre.

A existat și există în continuare, între România și Kazahstan, un dialog parlamentar constructiv, un astfel de dialog fiind, în ultimă instanță, unul dintre cei mai buni ambasadori. Numai printr-un astfel de dialog putem să aprofundăm și să întărim relațiile bilaterale, atât economice, cât și politice.

Așa cum știți, România a fost printre primele state care au recunoscut Republica Kazahstan după declararea independenței, acum 30 de ani. De atunci, relațiile dintre țările și popoarele noastre s-au întărit, s-au consolidat. Dar este loc de mai mult, printr-o colaborare susținută, spre binele ambelor țări. Domnule ambasador, vă transmit cele mai bune gânduri, atât dumneavoastră, cât și poporului kazah”, a transmis Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ.

Titus Corlățean, deputat în Parlamentul României: ”Kazahstanul este un stat tânăr, însă s-a integrat, cu rapiditate, în comunitatea mondială”

”Vreau să vă felicit, la rândul meu pentru aniversarea a 30 de ani de independență. Kazahstanul este un stat tânăr, însă s-a integrat, cu rapiditate, în comunitatea mondială.

Există o îngemănare perfectă între eficiența politicii interne și intervențiile din arena mondială. Kazahstanul este o țară cu o dezvoltare economică, și nu numai, foarte rapidă. Subscriu la ceea ce au transmis antevorbitorii mei, reiterând că Republica Kazahstan este un partener principal al României în Asia.

Cred că, prin relațiile bilaterale dezvoltate permanent, atât România, cât și Kazahstanul, vor obține beneficii comune indiscutabile”, a spus Titus Corlățean în timpul conferinței.

Excelența Sa, domnul, Nurbakh Rustemov, ambasadorul Kazahstanului la București: ”Pământul nostru sacru, moștenit de la strămoșii noștri, este principala noastră bogăție”

”Anul acesta Kazahstanul sărbătorește 30 de ani de independență și,  de-a lungul acestei perioade, poporul kazah a păstrat și a întărit unitatea și armonia, respectul pentru personalitatea fiecărui cetățean, indiferent de statutul său social, etnie și religie. Pământul nostru sacru, moștenit de la strămoșii noștri, este principala noastră bogăție.

În articolul său „Independența este cel mai valoros lucru”, președintele K.Tokayev a împărțit perioada de 30 de ani în 3 decenii, care reflectă foarte precis dinamica dezvoltării Kazahstanului:

  • În primul rând, momentul punerii bazelor unui nou stat sub conducerea Primului Președinte-Elbasy Nursultan Nazarbayev;
  • În al doilea rând, perioada de extindere a orizonturilor statalității, când toate granițele terestre au fost legalizate, potențialul economic al Kazahstanului a crescut și poziția țării a fost consolidată;
  • În al treilea rând, a fost conturată perioada de implementare a programelor guvernamentale la scară largă în diverse domenii, obiectivul de a intra în primele treizeci de țări dezvoltate ale lumii.

Acum principalele obiective ale celui de-al patrulea deceniu sunt un stat puternic și o națiune competitivă”, a transmis, la începutul discursului său, ambasadorul Kazahstanului la București.

”Tot anul acesta marchează 30 de ani de la închiderea site-ului de testare Semipalatinsk. Interzicerea testării nucleare ne-a demonstrat disponibilitatea de a ne asuma responsabilitatea pentru propria noastră soartă, iar țara noastră a devenit liderul mișcării antinucleare din lume. Aș dori să observ că acest an semnificativ se desfășoară sub stindardul reformelor inițiate de șeful statului, care sunt axate pe construirea unui stat eficient și a unei societăți juste”

Nurbakh Rustemov, ambasadorul Kazahstanului la București

”Dezvoltarea relațiilor cu România pe termen lung este una dintre direcțiile prioritare ale politicii externe a Kazahstanului”

La începutul acestui an, președintele Kassim Tokayev a subliniat, de altfel, cel de-al treilea pachet de reforme politice.

  • reducerea pragului pentru obținerea de locuri în Mazhilis (camera inferioară a parlamentului) pentru partidele politice – din 7% până 5%
  • introducerea opțiunii „împotriva tuturor” în buletinele de vot la toate alegerile viitoare.

Printre altele, statul intenționează să-și reducă rolul de proprietar și autoritate de reglementare în Kazahstan. Programele de privatizare începute mai devreme vor fi continuate și finalizate, iar misiunea, rolul și funcțiile sectorului cvasipublic vor fi revizuite.

”În același timp, inițiativele propuse de șeful statului fac parte doar din reformele socio-economice și politice pe termen lung care sunt acum pe ordinea de zi. Prin urmare, Ambasada desfășoară o activitate progresivă pentru a dezvolta și dezlănțui potențialul suplimentar al cooperării kazah-române. Dezvoltarea relațiilor cu România pe termen lung este una dintre direcțiile prioritare ale politicii externe a Kazahstanului. Avem un nivel ridicat de interacțiune într-o gamă largă de cooperare”

Nurbakh Rustemov, ambasadorul Kazahstanului la București

”Ca parte a celebrării aniversării independenței Kazahstanului în 2021, intenționăm să organizăm o serie de evenimente culturale majore, precum și să intensificăm agenda politică care vizează consolidarea legăturilor de prietenie dintre popoarele noastre.

În special, în viitorul apropiat, intenționăm să deschidem un monument muzicianului popular kazah Kurmangazy la Constanța și să organizăm o conferință pe 14 aprilie la Universitatea Politehnică din București. Îmi face plăcere să invit pe toată lumea să participe la aceste evenimente. Printre altele, lucrăm din greu pentru a organiza în acest an vizite oficiale ale conducerii Kazahstanului în România.

Sunt încrezător că, cu sprijinul prietenilor noștri români, vom putea să ne implementăm cu succes planurile și să continuăm dinamica activă a dezvoltării cooperării bilaterale”, a mai transmis Nurbakh Rustemov, ambasadorul Kazahstanului la București.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și