Ambasadorul Marii Britanii la București explică politicile de sănătate adoptate în UK: „Cred că suntem țara cu cel mai SCĂZUT consum de tutun”

Ambasadorul Marii Britanii la București explică politicile de sănătate adoptate în UK: „Cred că suntem țara cu cel mai SCĂZUT consum de tutun”
Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble
Publicat: 25/04/2023, 18:51
Actualizat: 25/04/2023, 18:59

Alimentația, fumatul și consumul de alcool sunt principalii factori de risc pentru sănătatea românilor, arată participanții la o dezbatere pe această temă organizată de senatoarea Nicoleta Pauliuc. În cadrul evenimentului a fost prezentat un studiu care propune o mai bună elaborare a politicilor de sănătate, adaptată la tiparul culturii naționale.

„Deși avem o populație de cel puțin trei ori mai mare, numărul deceselor provocate în accidentele rutiere în Marea Britanie reprezintă aproximativ o treime din numărul celor din România. Este rezultatul politicilor publice în domeniul consumului de alcool, unde legislația e foarte clară și foarte potrivită. Problema suntem noi, cetățenii, și sunt sigur că putem să reușim mai bine”, a declarat ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, în cadrul dezbaterii.

Elaborarea politicilor de sănătate trebuie adaptată la tiparul culturii naționale

Adaptarea politicilor de sănătate la tiparul culturii și al obiceiurilor de socializare ale românilor ar crește gradul lor de acceptare în rândul populației, susțin Iana Teodora Bițoiu și Cristina Elena Nicolescu de la Universitatea Națională de Studii Politice și Administrație Publică. Cele două sunt autoarele unui studiu care pune accentul pe o mai bună elaborare a politicilor de sănătate, prin observarea principalilor factori de risc comportamental: alimentația, fumatul și consumul de alcool.

Studiul propune o nouă abordare a sănătății, raportat la cultura națională, căci relațiile societale joacă un rol important și atunci când vorbim despre produse cu risc mai scăzut și, în general, despre alternative. Acest lucru este valabil mai ales când pe piață există variante mai puțin dăunătoare ale produselor de risc. Autorii politicilor, spun cele două autoare ale studiului, ar trebui să stimuleze utilizarea acestora în detrimentul produselor mai dăunătoare.

Ministerul Sănătății elaborează draftul privind reglementarea țigaretelor electronice

De altfel, reprezentanții guvernului susțin că urmează acest trend și vorbesc despre necesitatea unui screening pentru legislația în domeniu, în vreme ce Ministerul Sănătății elaborează draftul privind reglementarea țigaretelor electronice.

„Cred că suntem țara cu cel mai scăzut consum de tutun. Eu nu cunosc pe nimeni, nici printre prieteni, nici în familia mea, care să fumeze. Este rezultatul campaniilor de conștientizare susținute în Marea Britanie, care sunt un aspect important al succesului nostru în lupta împotriva cancerului”, a completat ambasadorul UK la București, Andrew Noble la dezbaterea pe această temă organizată de senatoarea Nicoleta Pauliuc.

„Obiectivul autorilor de politici publice ar trebui să fie diferențierea în funcție de profilul de risc al produselor prezente pe piață”, este de acord senatoarea.

„Eu plec de la premisa că sănătatea nu este o temă politică, ci e o temă care ar trebui să ne preocupe pe toți. Îmi doresc o abordare unitară, cu politici țintite către diferite categorii”, a mai subliniat Nicoleta Pauliuc.

Prezența unor alternative mai bune pe piață îndeamnă autoritățile publice să se îndrepte către un tip de elaborare de politici mai curajos, în care diferite produse sunt tratate diferit și în care eșecurile pieței sunt abordate în mod corespunzător. În acest fel, costul economic și financiar al asistenței medicale din România ar putea scădea, ajutând conturile publice, crescând eficiența și îmbunătățind rezultatele în materie de sănătate publică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Șoferii nu mai scapă de închisoare. 10 ani chiar dacă NU ești la volan
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
În concediu cu mașina prin Europa, în vara anului 1914