Ambasadorul Rusiei la București, convocat la MAE. Statul român îi reproșează declarațiile Moscovei în problema tezaurului
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, pentru a-i comunica acestuia nemulțumirea României față de „maniera deformată, trunchiată şi neconformă” în care Ambasada abordează teme istorice.
Decizia vine în contextul în care Ambasada a postat, pe rețelele sociale, afirmații dure ale purtătoarei de cuvânt a MAE de la Moscova, Maria Zaharova, după adoptarea rezoluției Parlamentului European privind tezaurul României, aflat la Moscova.
„Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Luminiţa Odobescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat în dimineaţa zilei de 17 martie 2024 la sediul Ministerului Afacerilor Externe în legătură cu o serie de declaraţii recente ale părţii ruse. Ambasadorului i-a fost transmisă nemulţumirea profundă a părţii române cu privire la maniera deformată, trunchiată şi neconformă în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federaţiei Ruse, teme importante, cu relevanţă bilaterală, care îşi au originea în trecutul istoric”, a anunţat duminică MAE.
Instituția i-a reamintit lui Kuzmin „necesitatea încadrării depline şi permanente în practica diplomatică, inclusiv în ceea ce priveşte menţinerea unei conduite responsabile în comunicarea publică”.
Reacții lipsite de tact de la Moscova
România, care cere să i se restituie tezaurul dus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, vrea să-şi rezolve problemele economice pe seama Rusiei, a transmis recent purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.
Astfel, Zaharova consideră că România încearcă să pună pe umerii Rusiei „datoriile sale fantomă vechi de un secol”, ca să amelioreze starea dezastruoasă a economiei naţionale.
„Rusia a transferat deja rezerve semnificative de aur guvernului român. Potrivit documentelor istorice, în 1935, guvernul sovietic, în semn de bunăvoinţă, a trimis la Bucureşti 1436 de tone de bunuri de valoare (17 vagoane!) rămase din vremea ţarismului. La mai puţin de 6 ani mai târziu, România a atacat URSS împreună cu Al Treilea Reich”, a scris pe Telegram purtătorul de cuvânt al MAE rus.
Zaharova susţine că datoriile României faţă de Rusia depăşesc, „potrivit calculelor experţilor”, de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc ce fusese predat Rusiei spre păstrare în anii 1916-1917. Citește mai mult…