AMENDĂ de 3.000 de lei pentru șoferii care fac această greșeală banală. Puțini știu cât de mult trebuie să plătească
Ploaia este un fenomen care le aduce multe neplăceri șoferilor, dar puțini știu că aceasta le poate aduce chiar și o amendă de 3.000 de lei.
Sigur, nu ploaia în sine vine la pachet cu amenda, însă nepăsarea, lipsa de atenție și chiar de respect pentru cei din jur, da.
Așadar, mare atenție la cum circulați în zilele ploioase. În cazul în care nu sunteți atenți și stropiți pietonii, riscați o amendă usturătoare.
Sunt destul de dese ocaziile în care pietonii sunt udați, din greșeală, dar uneori chiar și intenționat, de șoferii care nu încetinesc atunci când sunt acumulări mari de apă pe carosabil. Acest comportament este, însă, pedepsit de legislația din România, potrivit PlayTech.
Potrivit legii, pietonul care a fost stropit se poate adresa celei mai apropiate secții de Poliție pentru a-i denunța pe șoferii care fac acest gest. Pe lângă numărul de înmatriculare al mașinii, pietonul trebuie să rețină și locul în care a fost stropit.
Dacă în zonă se află un echipaj de la Poliția Rutieră, aceștia îl pot opri și sancționa pe șofer.
Șoferii care comit o astfel de faptă se pot alege cu o amendă usturătoare. Legislația în vigoare menționează că acest gest al șoferilor poate fi calificat drept deteriorarea bunurilor personale. Pentru această faptele, sumele pornesc de la 1.500 de lei si pot ajunge la 3.000 de lei, fiind prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni rutiere.
Pe lângă amenda primită, șoferul riscă să presteze muncă neplătită în folosul comunității pentru un interval cuprins între 20 și 40 de ore. Însă, de cele mai multe ori, pietonii refuză să depună plângere.
Puțini șoferi știu! Greșeala care te lasă fără 725 de lei și fără permisul de conducere
Codul Rutier a suferit o serie de modificări anul acesta, modificări ce constau în noi reguli, dar și înăsprirea unor sancțiuni.
Una dintre noile prevederi face referire la comportamentul agresiv la volan, care se sancționează cu o amendă destul de mare. Mai mult, șoferii agresivi riscă să rămână și fără permis.
Astfel, se aplică amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei (clasa a II-a de sancțiuni) și suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile.
Noua prevedere face referire la șoferii „care se găsesc în categoria care se deplasează succesiv de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens”. Citește mai mult…