Prima pagină » Actualitate » AMENDĂ de 5000 de lei pentru cei care rup această floare. Ce fac localnicii din Gorj

AMENDĂ de 5000 de lei pentru cei care rup această floare. Ce fac localnicii din Gorj

AMENDĂ de 5000 de lei pentru cei care rup această floare. Ce fac localnicii din Gorj

Românii care rup o floare anume riscă să fie amendați cu câteva mii de lei. Nici măcar un singur fir nu au voie să-l smulgă din pământ, iar cei care fac asta se pot alege cu dosar penal.

Pentru că înflorește o singură dată pe an, este protejată prin lege, dar și de către localnici.

Laleaua pestriță, mândria oltenilor

Vorbim despre laleaua pestriță, care de câteva zile a înflorit într-o pădure din județul Gorj.

Laleaua pestriță înflorește doar o singură dată pe an și mai poate fi admirată și în județele Bihor, Suceava și Timiş. Cei care rup și un singur fir de lalea pestriță riscă să fie amendați cu până la 5.000 de lei.

Acesta este și motivul pentru care florile sunt păzite de pădurari și chiar de localnici.

Sunt flori rare şi de o frumusețe inestimabilă. Toată această pădure, pe care o vedeți, e retrocedată la oameni. Proprietarii n-au făcut marcări și au înţeles valoarea acestei flori”, povestește Romică Prodea, pădurar. El păzește laleaua pestriță de peste 40 de ani și are grijă să nu fie ruptă de cei care vin în zonă ca să admire frumusețea locului.

Dar nu numai pădurarul are grijă de lalelele pestrițe. În Gorj, și localnicii fac pază voluntară în pădurea unde înflorește laleaua pestriță. „Suntem doi, trei care facem de pază. Suntem împărţiţi, fiecare cu zona lui. Toată lumea vine, face poze, mai ales tineretul, copiii mici dornici să facă poze”, afimă Ion Munteanu, un localnic, potrivit adevarul.ro.

Laleaua pestriță nu este singura din această familie de flori protejată de lege. Și laleaua galbenă de Cazane se bucură de un statut aparte, dat fiind faptul că poate fi admirată doar pe Clisura Dunării.  Laleaua galbenă de Cazane crește numai pe versanții sudici ai Ciucarului Mare, în  zona Cazanelor Mari ale Dunării, fiind menționată prima dată în anul 1884 de către botanistul Vincze von Borbás⁠, cel care i-a dat numele științific.

Laleaua galbenă de Clisură este protejată de legislaţie. Cei care rup aceste flori pot primi amenzi de până la 15.000 de lei.

Citește mai multe AICI.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și