Cunoscutul om de afaceri Oleg Tinkov, fost proprietar de echipă de ciclism World Tour și fondator al Băncii Tinkoff, a plătit o amendă de peste jumătate de miliard de dolari după ce autoritățile americane l-au condamnat pentru fraudă fiscală.
În 2019, omul de afaceri a fost acuzat de disimularea unor câștiguri mari de pe bursă. Potrivit legii, cetățenii americani sunt obligați să declare venituri și apoi să plătească impozite, chiar dacă locuiesc și lucrează în afara Statelor Unite. Tinkov este cetățean american din 1996.
Tinkov a fost arestat în 2020 – pe 26 februarie -, în Marea Britanie, iar SUA au încercat să-l extrădeze, fiind emis un mandat de arestare provizorie pe numele său. Numai că Oleg Tinkov, fostul proprietar al echipei de ciclism Tinkoff-Saxo, care includea vedete precum Peter Sagan și Alberto Contador, a contestat extrădarea, invocând motive medicale, respectiv leucemie. Pentru a evita să ajungă după gratii, omul de afaceri rus a plătit o cauțiune de 20 de milioane de lire sterline.
Averea lui Tinkov s-ar situa în jurul a 2,2 miliarde de lire sterline după ce a creat și apoi a vândut o serie de afaceri – bancare, electronice, paste și bere. Banca Tinkoff are în prezent aproximativ opt milioane de clienți în Rusia, iar Tinkov a introdus-o pe bursa din Marea Britanie.
Potrivit acordului de recunoaștere a vinovăției, Tinkov – în 2014 a ocupat locul 15 în topul celor mai bogați oameni din Rusia – s-a născut în Rusia (25 decembrie 1967) și a devenit cetățean al Statelor Unite în 1996. Din acel moment și până în 2013, a depus declarații fiscale în SUA. Tinkov a fondat Tinkoff Credit Services (TCS), o bancă fără sucursale cu sediul în Rusia, care oferă clienților săi servicii financiare și bancare online. Dar, printr-o entitate străină, Tinkov deținea, indirect, majoritatea acțiunilor TCS.
În octombrie 2013, TCS a organizat o ofertă publică inițială (IPO) la Bursa de Valori din Londra și a devenit o companie de mai multe miliarde de dolari, tranzacționată la bursă. Ca parte a ieșirii la bursă, Tinkov a vândut o mică parte din acțiunile sale majoritare pentru mai mult de 192 de milioane de dolari, iar activele sale în urma IPO au avut o valoare justă de piață de peste 1,1 miliarde de dolari. La trei zile după această mutare, Tinkov a mers la Ambasada SUA din Moscova, Rusia, pentru a renunța la cetățenia americană.
Oleg Tinkov a fost condamnat pentru depunerea unei declarații fiscale false, omul de afaceri folosindu-se de o ”schemă” prin care a renunțat la cetățenia americană tocmai pentru a-și ascunde de Fisc câștigurile fabuloase.
”Fondatorul unei bănci ruse a fost condamnat astăzi pentru depunerea unei declarații fiscale false. După cum prevede acordul său de recunoaștere a vinovăției, înainte de pronunțarea sentinței, Oleg Tinkov – alias Oleg Tinkoff – a plătit 508.936.184 de dolari, mai mult decât dublu față de suma pe care nu a plătit-o, conform legii, către Trezoreria SUA. (…) Aceasta include 248.525.339 USD în taxe, dobânda legală pentru acea taxă și o penalizare pentru fraudă de aproape 100 milioane USD. Tinkov a fost amendat suplimentar cu 250.000 de dolari, care este maximul permis de lege, și condamnat la un an de eliberare sub supraveghere”, se precizează pe site-ul Departamentului Justiției din SUA, pe data de 29 octombrie.
Potrivit aceleiași surse, Tinkov a fost informat despre obligațiile sale fiscale, atât de Ambasada SUA la Moscova, cât și de contabilul său din SUA. Numai că, atunci când a fost întrebat de contabil dacă averea sa netă este mai mare de 2 milioane de dolari, pentru a completa formularul de expatriere, Oleg Tinkov a mințit și i-a transmis că nu are active de peste 2 milioane de dolari.
La a doua întrebare a contabilului – dacă averea sa netă se situa sub 2 milioane de dolari – Tinkov nu a răspuns și a completat el însuși formularul de expatriere, raportând, în mod fals – susțin autoritățile americane – că averea sa era de numai… 300.000 de dolari.
Pe data de 26 februarie 2014, Tinkov a depus o declarație fiscală individuală din 2013, în care a raportat veniturile sale, în mod fals, la doar 205.317 USD. În plus, Tinkov nu a raportat niciun câștig din vânzarea implicită a proprietății sale în valoare de mai mult de 1,1 miliarde de dolari și nici nu a plătit taxele aplicabile, așa cum prevede legea.
Citește și: