AMENDĂ uriașă pentru românii care vor tăia acești copaci. Legea a fost adoptată de Parlament

Publicat: 01 04. 2023, 16:44
Actualizat: 01 04. 2023, 16:49
Copacul pe care nu ai voie să-l tai, chiar dacă este la tine în curte / Sursa FOTO: http://padureadomneasca.silvicultura.md

Legea pentru protecția arborilor remarcabili a fost adoptată de Parlament. Mii de copaci din România, unii dintre ei având o vârstă seculară, nu vor mai ajunge mobilă de lux, arată inițiatorii  demersului.

„Legea nou adoptată își propune să-i protejeze” tocmai pe acei arbori seculare, declară Diana Buzoianu, vicepreședinte al Comisiei de Mediu din Camera Deputaților.

Ce prevede noua lege

Spre deosebire de alte state europene, România încă mai are mulți arbori seculari în pădurile ei, a căror valoare este inestimabilă. Totuși, din pricina defrișărilor, acești copaci sunt într-un permament pericol de a deveni, peste ani, mobilă de lux.

Inițiată de parlamentarii Diana Buzoianu și Aurel Oprinoiu, legea prevede înființarea unui registru oficial și posibilitatea ca fiecare cetățean să facă cerere pentru înregistrarea arborilor seculari din localitatea sa. Odată înregistrați, arborii seculari nu vor mai putea fi tăiați decât în cazuri cu totul și cu totul excepționale.

Conform unei statistici recente, aproximativ 5.000 de arbori s-ar încadra pentru înregistrare în viitorul Catalog al arborilor remarcabili. Odată ce legea va intra în vigoare, tăierea lor va fi permisă în condiții deosebit de stricte. Cine nu va respecta noua lege riscă amenzi uriașe.

„Mă bucur că am reușit să îi convingem pe colegii noștri din Parlament de necesitatea acestei legi și că, trecând peste diferențele de culoarea politică, au votat favorabil. Împreună am reușit, astfel, să le asigurăm arborilor remarcabili protecția necesară, dar și copiilor noștri un exemplu de respect pentru trecutul acestei țări”, precizează senatorul Aurel Oprinoiu.

Inițiativa legislativă a fost propusă în urma discuțiilor și consultărilor purtate cu specialiștii Tibor Hartel și Arghius Viorel, de la Universitatea Babeș-Bolyai, și coordonatorii inițiativei „Arborii Remarcabili din România”, Florin Stoican și Laura Bouriaud.