Prima pagină » Actualitate » Amendă uriașă pentru șoferii care pierd talonul auto. Câți lei plătești dacă nu îl prezinți când ești oprit

Amendă uriașă pentru șoferii care pierd talonul auto. Câți lei plătești dacă nu îl prezinți când ești oprit

Amendă uriașă pentru șoferii care pierd talonul auto. Câți lei plătești dacă nu îl prezinți când ești oprit

Certificatul de înmatriculare sau talonul auto – așa cum este cunoscut de români este unul dintre cele mai importante acte pe care trebuie să le aibă un șofer asupra sa în permamență. Amenzile sunt uriașe dacă circulați cu mașina deși ați uitat sau vi-a fost furat.

Șoferii care pleacă la drum cu autoturismul dar au uitat, au pierdut sau le-a fost furat talonul auto riscă amenzi usturătoare dacă sunt opriți de poliție în trafic.

Așadar, conducătorii auto care se urcă la volan fără talonul auto, pot fi amendați cu sume ce variază între 870 de lei și 1160 de lei. În plus, soșferii pot fi penalizați și cu 6-8 puncte de amendă. Ținând cont că de la 15 puncte de penalizare se suspendă permisul de conducere pe o perioadă de 30 zile, pedeapsa poate fi și mai dură.

Ce spune Codul Rutier?

Capitolul V din Reguli de circulație din Codul Rutier – Ordonanța de urgență cu numărul 195/2002 care are în vedere circulația pe drumurile publice arată că “participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevăzute de lege”.

Ce trebuie să faci dacă ai pierdut talonul auto?

Cel mai important aspect este să lași mașina în parcare până rezolvi situația cu talonul. Apoi trebuie să te adresezi unui Serviciu Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Atunci când mergi îți faci un talon nou ai nevoie de următoarele documente:

  • Cererea specifică pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare în caz de furt sau pierdere;
  • Declarația solicitantului din care să rezulte furtul sau pierderea;
  • Cartea de identitate a vehiculului, în original și copie;
  • Actul de identitate al solicitantului, original și copie;
  • Dovada achitării taxei pentru certificatul de înmatriculare.

Sursa: CanCan

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și