Amenzi colosale pentru proprietarii de terenuri neglijenți în privința AMBROZIEI. Sute de mii de români sunt afectați grav în această perioadă

Amenzi colosale pentru proprietarii de terenuri neglijenți în privința AMBROZIEI. Sute de mii de români sunt afectați grav în această perioadă
Ambrozia, o problemă la nivel global - Foto: Profimedia Images
Publicat: 26/05/2023, 08:28

Începutul verii aduce cu sine nu numai bucuria petrecerii timpului în natură, ci și amenzi de până la 20.000 de lei pentru cei care nu respectă legea referitoare la ambrozie. Anual, sute de mii de români sunt afectați de această plantă care provoacă alergii grave la nivelul ochilor și îngreunează respirația.

Sezonul alergiilor a început, iar acum proprietarii de terenuri din România risca amenzi considerabile dacă nu îndepărtează ambrozia de pe terenurile lor, o plantă responsabilă de declanșarea reacțiilor alergice la mulți oameni.

Majoritatea celor afectați de această problemă de sănătate sunt extrem de vigilenți atunci când polenul de ambrozie începe să se răspândească în aer. Cu toate acestea, unii ignoră faptul că, începând din luna august, apare un nou tip de alergen, la fel de puternic ca polenul din primăvară.

Alergia la ambrozie a devenit o problemă majoră de sănătate publică, motiv pentru care autoritățile au impus în 2018 o lege prin care proprietarii de terenuri intravilane sau extravilane sunt obligați să efectueze în mod periodic lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei.

Într-o primă etapă, în luna mai a fiecărui an, comisiile desemnate trebuie să identifice terenurile pe care crește ambrozia, să centralizeze aceste date și să le transmită către prefecturi. Cei care nu se conformează primesc avertismente în perioada 1-15 iulie. Ulterior, în intervalul 16 iulie – 31 octombrie, se vor aplica amenzi.

Persoanele fizice pot fi sancționate cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, în timp ce persoanele juridice pot primi amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

Există totuși excepții în ceea ce privește sancționarea. Bătrânii sau cei care suferă de o boală și nu au posibilitatea să curețe terenurile de ambrozie nu vor fi amendați. În aceste cazuri, primăriile vor prelua responsabilitatea efectuării lucrărilor de curățare.

Ce este ambrozia și cum o recunoaștem?

Ambrozia este o plantă care înflorește în august-septembrie, iar polenul său este responsabil de apariția problemelor alergice în această perioadă, care se întinde până în octombrie și chiar noiembrie. Aceste luni reprezintă un adevărat coșmar pentru mulți români alergici la ambrozie, deoarece aceasta produce cantități sufocante de polen în timpul toamnei.

Recunoașterea ambroziei este importantă în acest context. Jumătate de milion de români trec prin chinuri care par fără sfârșit în această perioadă. Cu toate că această problemă este binecunoscută, proprietarii de terenuri pe care crește ambrozia rareori fac efortul de a o distruge.

Ambrozie - Foto: Pixabay/ Katja_Kolumna
Ambrozie – Foto: Pixabay/ Katja_Kolumna

Ambrozie este cunoscută și sub denumirea de „febra fânului”, iar alergia la aceasta este cauzată de polenul buruienii numite Ambrosia artemisiifolia, care se răspândește în aer. Alergia apare datorită prezenței unui polen bogat în particule alergenice care sunt purtate de vânt.

Polenul provenit de la ambrozie reprezintă un pericol deoarece se poate răspândi pe o rază de sute de kilometri, conform medicilor.

Numărul cazurilor de alergie la ambrozie crește de la an la an, iar buruiana s-a înmulțit periculos în terenurile abandonate de proprietari. Se estimează că există peste 800 de astfel de zone în întreaga țară.

Alergiile provocate de ambrozie

Alergia la ambrozie poate provoca o serie de simptome ușoare, cum ar fi strănutul, mâncărimea la nas, congestia nazală și lacrimarea ochilor. Cu toate acestea, medicii avertizează că aproximativ 80% dintre cei care suferă de alergie la ambrozie vor dezvolta în timp și simptome de astm, inclusiv dificultăți respiratorii, respirație șuierătoare și crize severe care pot necesita asistență medicală urgentă.

Pacienții afectați de astm cauzat de alergia la ambrozie pot ajunge în situații critice, în care le este dificil să respire, și pot necesita administrarea de cortizon prin injecții. Aceasta subliniază gravitatea problemei ambroziei și impactul negativ pe care această plantă o are asupra sănătății oamenilor.

Ambrozia face parte dintr-o familie de plante cu un puternic potențial alergenic, iar polenul său poate declanșa o reacție alergică în sistemul imunitar al unei persoane, asemănătoare răspunsului dat în fața unei infecții. Aceasta duce la iritarea persistentă a mucoasei respiratorii superioare și favorizează apariția rinitei alergice și a crizelor de astm.

Cu toate că există tratamente disponibile pentru alergia la ambrozie, se constată că această plantă nu poate fi eradicată în întregime. Totuși, există opțiuni terapeutice care pot ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții pacienților afectați.

Un tratament eficient este imunoterapia, o formă de vaccin care se administrează de mai multe ori pe o perioadă de trei ani și care poate dezvolta o toleranță la alergen, reducând sau eliminând simptomele.

De asemenea, există și pastile care se pun sub limbă și se administrează timp de cel puțin trei ani, pe o perioadă de șase luni pe an.

Deși în străinătate există vaccinuri disponibile pentru tratarea alergiei la ambrozie, în România acestea nu sunt încă disponibile.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Când se anunță rezultatele finale la prezidențiale 2024? S-au numărat peste 99,7%
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
Drama haiducului neînfricat, iubit de toți românii. Domnițele oftau după el. A murit în condiții...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Savantul român care a salvat mii de vieţi prin „Marea experienţă românească”