AMENZI de până la 10.000 de euro pentru instalarea unităților de aer condiționat pe fațadele clădirilor. Unde se vor lua aceste măsuri radicale

Publicat: 02 09. 2024, 10:20
Sursa foto: Profimedia images

Guvernul croat propune o nouă lege care vizează reglementarea întreținerii clădirilor, inclusiv sancțiuni severe pentru instalarea unităților de aer condiționat vizibile pe fațade, precum și pentru modificări neautorizate ale proprietăților.

Guvernul Croației a prezentat o propunere pentru Legea privind gestionarea și întreținerea clădirilor, care a fost înaintată Parlamentului pentru prima lectură.

Dacă legea va fi aprobată, de la 1 ianuarie 2025, proprietarii de clădiri vor avea nevoie de acordul a 80% dintre coproprietari pentru a transforma apartamentele în unități turistice.

Legea introduce sancțiuni drastice pentru instalarea unităților de aer condiționat care sunt vizibile din stradă. Amenzile pentru aceste instalații pot ajunge până la 10.000 de euro, în timp ce coproprietarii clădirilor riscă sancțiuni de până la 5.000 de euro. De asemenea, legea abordează și alte modificări neautorizate ale clădirilor, cum ar fi închiderea balcoanelor.

„Problema unităților de aer condiționat este semnificativă pentru aspectul orașului. Clădirile înalte pot amplasa aceste unități pe balcoane, nu pe fațada principală”, au declarat unii locuitori. Alții au menționat că, deși unitățile de aer condiționat sunt necesare, ele sunt adesea instalate pe fațade din lipsă de alternative.

Legea nu va fi aplicată retroactiv, ceea ce înseamnă că rezidenții și antreprenorii care au instalat unități de aer condiționat sau au efectuat modificări neautorizate înainte de intrarea în vigoare a legii nu vor fi sancționați retroactiv. Totuși, cei care nu respectă noile reglementări după 1 ianuarie 2025 vor fi supuși amenzilor menționate.

Legea se axează nu doar pe unitățile de aer condiționat, ci și pe alte modificări ale proprietăților, pentru a asigura un aspect uniform și estetic al clădirilor.

„Deși sunt unele modificări legalizate, multe au fost făcute fără autorizație, iar acum este important să stabilim reguli clare și aplicabile”, a explicat Željko Uhlir, secretar de stat la Ministerul de Construcții, potrivit Croatiaweek.