15.000 de lei, atât este nivelul maxim al amenzii pe care o pot primi cei care comercializează în piețe produse fără etichete.
De la cartofii vânduți cu sacul de 20 de kilograme, până la o amărâtă de legătură de pătrunjel, pe toate mărfurile trebuie precizate, proveniența, data recoltării și calitatea, scrie digi24.ro.
De exemplu, în piața agroalimentară din Baia Mare, din 10 tarabe doar 2 afișează informații despre produse, dar și acelea sunt incomplete.
Unii comercianți nu au nici măcar etichete cu prețul produsului.
„Noi suntem producătorii, noi producem, sunt foarte gustoase. Adică să punem pe fiecare? O să punem. Nu ne-a spus nimeni că trebuie. Dacă trebuie, punem. Controale să vină, să ne controleze pe noi, producătorii și cine cumpără din alte părți, din Turcia și vinde ca și căpșuni românești, numai pe ei să-i controleze, nu numai pe noi”, se scuză un comerciant.
Legea spune că fiecare produs care se vinde în piață ar trebui să aibă o etichetă cu denumirea produsului, locul de origine, dar și prețul acestuia.
Vânzătorii de fructe și legume riscă amenzi de până la 15.000 de lei, dacă ignoră legislația privind etichetarea produselor.
Mai mult, inspectorii Direcției Agricole vor merge în control în toate piețele din România, până în data de 2 iulie anul curent.
„Eticheta trebuie să fie pe locul de comercializare, pe lădița din care se comercializează și se vinde. Dacă, să spunem că a provenit și a cumpărat extracomunitar, e obligat să pună pe etichetă țara din extracomunitar”, a declarat Virgil Țânțaș, directorul Direcției pentru Agricultură Maramureș.
Astfel, fructele și legumele de sezon ar trebui să aibă o etichetă pe care să fie înscrise inclusiv data și ora recoltării acestora.