Amenzi de zeci de mii de lei pentru blat mic la pizza. Cu ce sumă a sancționat ANPC un patron de restaurant
This browser does not support the video element.
Patronii de restaurante riscă amenzi de până la 200.000 lei dacă diametrul blatului de pizza este mai mic la servire decât scrie în meniu, de exemplu. Potrivit legii, acest lucru este o practică incorectă, iar Protecția Consumatorilor a sancționat deja un antreprenor din Iași cu 40.000 lei pentru că pizza nu avea 32cm.
Digi 24 a verificat la mai multe restaurante din Centrul Vechi din București dacă dimensiunea blatului corespunde celei anunțate în meniu. De 30 de ani, în meniurile din aceste restaurante este scris că blatul pentru pizza Margherita trebuie să fie de 30cm, iar în cazul pizzei cu carne trebuie să fie de 28cm. La Margherita blatul este de 28cm, deci cu 2 centimetri mai puțin decât este scris în meniu, iar blatul pizzei cu carne are 32cm, mai mult decât este scris în meniu, notează Digi 24. Angajații au insistat că e vorba de o pizza la ofertă, care are o mărime diferită, deși comanda era pentru pizza standard.
Protecția Consumatorilor îndeamnă patronii de restaurante să respecte legislația. Dacă avem, de exemplu, un în meniu pizza de 32 centimetri, blatul trebuie să corespundă. Potrivit reprezentanților restaurantelor, cântărirea și măsurarea produselor se face după gătire. Spre exemplu, în urma unei reclamații, operatorul economic a primit 10.000 lei sancțiune pentru că pizza nu era dimensiune trecută în meniu.