Noua lege din Italia prevede amenzi drastice pentru cei care exploatează muncitorii sezonieri și le oferă condiții inumane. Prin intermediul Legii „Salvați Infracțiunile”, amenzile pot ajunge până la 5.500 de euro pentru fiecare lucrător care se află în asemenea situații.
Angajatorii care aduc muncitori sezonieri străini pe teritoriul Italiei sunt pasibili de amenzi drastice, dacă nu se conformează legiil. Angajatorii care exploatează lucrătorii, le oferă condiții inumane și o cazarea prea scumpă vor fi amendați de autorități. Noile măsuri sunt stipulate în Legea „Salvați Infracțiunile” (DL nr. 131/2024). În acest caz, amenzile se situează între 350 și 5.500 de euro pentru fiecare lucrător care se află în asemenea situații.
La data de 16 septembrie 2024, statul italian a publicat Decretul în Monitorul Oficial. Prin intermediul acestuia se urmărește implementarea Directivei 2014/36 a Parlamentului European privind condițiile de intrare și ședere a cetățenilor străini pentru ocuparea sezonieră.
Vezi și Ce a făcut Lucian din Pașcani, după ce a găsit un PORTOFEL cu 500 € pe o stradă din Italia
Taxele excesive sau deducerile automate din salarii sunt interzise. Angajatorii care încalcă normele primesc penalizări, potrivit noii prevederi. Totodată, suma oferită pentru chirie se consideră excesivă, dacă aceasta depășește o treime din salariul lucrătorului. Prin intermediul acestui Decret, publicat deja în Monitorul Oficial din Italia, se dorește ca abuzurile asupra muncitorilor sezonieri să fie limitate. Totodată, se dorește ca muncitorii să beneficieze de condiții de trai și de muncă decente, pe parcursul șederii lor.
„Angajatorul care, cu încălcarea paragrafului 3, oferă lucrătorului străin o cazare inadecvată sau o chirie excesivă, raportat la calitatea locuinței și a salariului, sau reține sume chiriei direct din remunerația lucrătorului, se pedepsește cu amendă administrativă cuprinsă între 350 și 5.500 de euro pentru fiecare lucrător străin. Onorariul este întotdeauna considerat excesiv atunci când depășește o treime din salariu”, se arată în Decretul-Lege, nr. 131, conform stiridiaspora.ro.
Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)