Prima pagină » Actualitate » Amenzi în valoare de milioane de euro date de Inspecția Muncii în doar câteva zile, după controale pe şantiere în cadrul unei campanii naţionale

Amenzi în valoare de milioane de euro date de Inspecția Muncii în doar câteva zile, după controale pe şantiere în cadrul unei campanii naţionale

Amenzi în valoare de milioane de euro date de Inspecția Muncii în doar câteva zile, după controale pe şantiere în cadrul unei campanii naţionale

Inspecția Muncii a derulat o campanie națională de depistare a muncii nedeclarate pe toate șantierele deschise în țară. În urma controalelor, Inspecția Muncii a aplicat amenzi de aproape 10 milioane de lei (aproximativ două milioane de euro).

Peste 400 de angajați la negru au fost depistați pe șantierele deschise în țară. Amenzile aplicate de Inspecția Muncii ajung la aproape 10 milioane de lei.

Campania naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, precum şi prevederile legale privind  cerinţele de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii din domeniile construcţii clădiri, lucrări de geniu civil şi lucrări speciale de construcţii s-a finalizat cu 2.412 controale, în urma cărora au fost dispuse 2.107 sancţiuni contravenţionale, din care 644 de amenzi. Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 9.914.200 de lei, din care 7.488.000 de lei pentru muncă nedeclarată”, a transmis, miercuri, Inspecţia Muncii.

Instituţia transmite că au fost depistate 418 persoane prestând muncă nedeclarată, fie că nu aveau încheiat contract individual de muncă, fie nu era transmis la REVISAL, fie aveau contractul suspendat, fie nu era înregistrată durata reală a timpului de lucru. Oficialii instituţiei precizează că domeniul construcţiilor este unul cu număr mare de accidente de muncă, fiind necesară supravegherea.

În baza analizei datelor statistice privind indicele de frecvenţă care indică numărul de accidentaţi care revin la 1.000 de lucrători, s-a constatat că acest domeniu de activitate, unul dintre sectoarele cele mai importante din economia naţională, are o pondere mare în numărul total de accidentaţi în muncă. Cu toate acestea, remarcăm faptul că accidentele care au avut la bază cauze dependente de mijloacele de producţie au o tendinţă descrescătoare, ceea ce reflectă faptul că unităţile economice din sectorul construcţii şi-au înnoit echipamentele de protecţie şi sistemele de siguranţă”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector general de stat adjunct.

Amenzile aplicate au mai fost date pentru încălcarea securităţii şi sănătăţii în muncă, a fost sistată activitatea a opt societăți și au fost dispuse măsuri de remediere cu termene concrete care vor fi monitorizate.

Citește și:

Acțiune FULGER în Centrul Vechi al Capitalei: Amenzi pentru munca la negru în săli de jocuri de noroc și restaurante

EXCLUSIV | Cine este vinovat de catastrofa de pe șantierul Autostrăzii Moldovei? „Trebuie să extragem adevărul”. Stadiul anchetei Inspecției Muncii

Autor

Citește și