Amenzi la Spitalul Județean Sibiu după dezvăluirile privind pacienții legați de paturi la ATI. Ce alte măsuri vor fi luate
Directorul de îngrijiri și șeful secției de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul Județean din Sibiu au fost amendați după o serie de acuzații lansate de un cadru medical referitoare la modul în care sunt tratați pacienții.
După ce în presă au apărut informații potrivit cărora pacienții diagnosticați cu forme severe de COVID-19 ar fi fost legați de paturi și chiar ar fi fost lăsați să moară, autoritățile au demarat o anchetă.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) a efectuat un raport cu privire la situația de la ATI Sibiu, iar în urma acestuia, șeful de secție a primit o amendă de 10.000 de lei.
Nereguli la Spitalul Județean Sibiu. Recomandările DSP
Raportul DSP a evidențiat o serie de nereguli, cum ar fi nerespectarea procedurii privind contenția pacienților (legarea mâinilor și picioarelor).
Mai mult, raportul arată că registrul de contenții, care este obligatoriu, lipsea în această secție, motiv pentru care spitalul va plăti o amendă de 2.000 de lei.
Totodată, inspectorii Direcției de Sănătate Publică au stabilit și un set de măsuri, printre care: procedura de contenție va fi actualizată, circuitul foilor de observație va fi unul bine stabilit, iar medicii primari vor contraparafa foile de observație ale rezidenților.
Totodată, pentru a se evita scandaluri de acest tip, vor fi instalate și camere de luat vederi.
Medic din Sibiu, dezvăluiri din secția ATI: „Îi pun pe spate, poziție care, pe insuficiență respiratorie, poate fi letală”
Într-un interviu acordat publicației locale Turnul Sfatului, un medic din Sibiu, care a preferat să rămână anonim, a lansat o serie de acuzații la adresa personalului medical din secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean.
Acesta spune, printre altele, că atunci când nu mai pot respira, pacienții sunt legați de mâini și de picioare.
„Se întâmplă! Din cauza CPAP-ului, inspirul și expirul omului nu se activează, nu mai are aer, se asfixiază și devine agitat. Când devine agitat, îl sedează. Au fost cazuri când, din disperare că rămân fără aer, pacienții au devenit agitați și și-au rupt branulele, legăturile… Dar de aici, să-i sedezi până la moarte, să-i răstignești ca pe vite și să-i legi de paturi, e cale lungă! În plus, pe toți îi pun pe poziția pe spate, care poziție, pe insuficiență respiratorie, poate fi letală”, spune medicul.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veştemean, a declarat săptămâna trecută că a fost înregistrat un dosar penal pentru omor în cazul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.