Amenzi uriașe pentru șoferii care pleacă la drum fără să aibă acest DOCUMENT esențial la ei. Polițiștii îl cer în original în cazul unui control

Publicat: 19 03. 2024, 09:45
Ce șpagă cer polițiștii de la Rutieră în 2024 / FOTO - Caracter ilustrativ: Facebook

În conformitate cu noile reglementări rutiere, șoferii sunt obligați să aibă la ei anumite documente în timpul conducerii unui autovehicul pe drumurile publice, pe care trebuie să le prezinte polițiștilor în cazul unui control. Lipsa acestor documente esenția va atrage după sine sancțiuni contravenționale serioase.

Toți conducătorii auto au obligația să dețină la ei o serie de documente printr care certificatul de înmatriculare al vehiculului, alături de permisul de conducere, cartea de identitate/pașaport și asigurarea auto obligatorie (RCA).

Toate aceste documente trebuie să fie prezentate în format original, exceptând polița RCA, care poate fi prezentată și în format digital.

Conform Codului Rutier în vigoare și în conformitate cu prevederile Articolului 35, alineatul (2) în timpul unui control rutier, talonul auto trebuie prezentat în original, iar conducătorii auto nu pot furniza copii ale acestuia.

În cazul în care talonul auto ți-a fost confiscat de Poliție, aceasta va fi restituit doar după ce se demonstrează remedierea problemei pentru care a fost ridicat.

Prin urmare, NU este permis să circuli fără certificatul de înmatriculare original.

Ce trebuie să faci dacă ai pierdut talonul auto?

Pentru a solicita un duplicat al certificatului de înmatriculare în caz de pierdere sau furt, trebuie să te adresezi la Direcția de Înmatriculări Auto (DRPCIV) și să furnizezi anumite documente.

Pentru a solicita un duplicat al certificatului de înmatriculare ai nevoie de următoarele documente:

1. Cerere pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare în caz de furt/pierdere (se completează pe loc);
2. Fișa de înmatriculare vizată de organul fiscal competent teritorial, în cazul schimbării domiciliului;
3. Cartea de identitate a vehiculului original și copie;
4. Actul de identitate al solicitantului, în original și copie;
5. Dovada achitării taxei pentru certificatul de înmatriculare;
6. În cazul persoanelor juridice, documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul, în copie (de exemplu, certificat de înregistrare la Registrul Comerțului), precum și împuternicirea reprezentantului legal al acestora;
7. Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele sunt depuse de o altă persoană decât titularul;
8. Certificatul de înmatriculare original (dacă este cazul).

Conform prevederilor Codului Rutier, conducătorii auto care nu dețin la ei talonul auto pot primi amenzi substanțiale, cu până la 8 puncte amendă, iar sancțiunea poate ajunge până la 1.320 de lei, potrivit Capital.ro.