Prima pagină » Actualitate » Amenzi URIAȘE pentru proprietarii care nu-și pregătesc apartamentele pentru iarnă / Ce trebuie să știi pentru a evita sancțiunile

Amenzi URIAȘE pentru proprietarii care nu-și pregătesc apartamentele pentru iarnă / Ce trebuie să știi pentru a evita sancțiunile

Amenzi URIAȘE pentru proprietarii care nu-și pregătesc apartamentele pentru iarnă / Ce trebuie să știi pentru a evita sancțiunile
(P) Centralele pe lemne, o alternativă excelentă pentru încălzirea locuințelor

În România, neglijarea pregătirii corespunzătoare a apartamentului pentru sezonul rece poate atrage sancțiuni drastice. Proprietarii de locuințe sunt obligați să efectueze anumite revizii tehnice înainte de începerea iernii, iar nerespectarea acestei obligații poate duce la amenzi de până la 30.000 de lei.

Legea impune ca toți cei care dețin centrale termice, fie că este vorba de apartamente sau case, să se supună unor controale tehnice periodice. Aceste revizii sunt esențiale pentru prevenirea eventualelor defecțiuni care ar putea apărea în timpul iernii, cum ar fi problemele de încălzire a apei sau defecțiuni ale sistemului de încălzire.

Costul acestor revizii variază, dar, în general, se estimează la aproximativ 500 de lei, incluzând atât verificarea tehnică de bază, cât și eventualele curățări chimice necesare. Revizia standard poate costa în jur de 300 de lei, însă pentru centralele mai vechi, prețul poate începe de la 400 de lei. Aceste costuri sunt, totuși, mult mai mici comparativ cu riscurile și amenzile asociate nerespectării reglementărilor, notează Newsweek.

Amenzile variază între 30.000 și 100.000 de lei

Reviziile trebuie efectuate de tehnicieni autorizați care vor verifica toate componentele centralei, inclusiv pompa, sistemul de încălzire și schimbătorul de căldură. Respectarea acestei obligații nu doar că previne posibile probleme tehnice pe parcursul iernii, dar contribuie și la eficiența energetică a locuinței. Un sistem bine întreținut va funcționa mai eficient, ceea ce poate reduce semnificativ facturile de energie.

Legea 123/2012, alături de normele NTPEE-2008, stipulează că proprietarii trebuie să efectueze următoarele verificări: verificarea instalației de utilizare a gazelor naturale (VIU) la fiecare 2 ani, verificarea tehnică periodică a centralei termice (VTP) tot la fiecare 2 ani și revizia instalației de utilizare a gazelor naturale (RIU) la fiecare 10 ani sau după perioade de neutilizare de peste 6 luni, sau în urma unor evenimente care ar fi putut afecta instalația.

Pentru cei care aleg să ignore aceste cerințe legale, riscurile sunt mari. Pe lângă amenzile severe, care pot ajunge între 30.000 și 100.000 de lei, există și posibilitatea de a primi pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și