Eleganță. Frumusețe. Grație. Inteligență. O sublimă discreție care aducea lumină pentru toți cei care au avut privilegiul să o urmărească îndeaproape, dincolo de lumina reflectoarelor. O prezență care aducea cu ea emoție, oriunde s-ar fi aflat. Un reper în lumea televiziunii și imaginea pe care milioane de telespectatori au urmărit-o cu sufletul la gură, apreciindu-i echilibrul și profesionalismul.
Trecerea în neființă a uneia dintre cea mai cunoscute crainice din istoria Televiziunii Române de dinainte de ’90, populara și îndrăgita Delia Budeanu, a stârnit un val de emoție, de amintiri și de aprecieri eterne din partea celor care au avut bucuria și privilegiul să o cunoască și să-i fie alături.
Oameni de cultură, oameni politici, foști colegi și prieteni din lumea media au postat mesaje de condoleanțe, dar și amintiri care îi leagă, direct sau indirect, de cea care a fost, este și va fi doamna Delia Budeanu. Omagiile aduse Deliei Budeanu arată cât de iubită și de apreciată a fost și cât de mult bine și frumos a presărat pe drumul vieții ei.
Personalitate puternică a televiziunii naționale și înalt om de cultură, Delia Budeanu s-a stins din viață sâmbătă, 19 octombrie 2024, înconjurată de întreaga familie.
Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu sunt așteptați duminică, 20 octombrie 2024, începând cu ora 16:30, la Mănăstirea Cașin din București, unde va fi depusă până luni, 21 octombrie 2024.
Delia Budeanu s-a născut pe 28 mai 1946 și a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București în anul 1969, iar între anii 1970 și 1998 a fost crainic de televiziune la TVR.
Delia Budeanu s-a implicat în promovarea culturii şi în cauze sociale şi umanitare, primind titlul de „Ambasador al Bunăvoinţei” din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Domnia sa a debutat la TVR în 1970, în cadrul programului 2, unde prezenta emisiuni ce includeau concerte simfonice. Decenii la rând, a fost prezența solară de pe micile ecrane, fiind arhicunoscută pentru zâmbetul cu care își întâmpina telespectatorii la știrile postului național de televiziune.
După decesul soțului său, Radu Budeanu, reputat jurnalist de politică externă, niponolog și iranolog, doamna Delia Budeanu s-a retras zece ani din viața publică. În anul 2008, domnia sa a publicat – la editura Vremea – volumul Live despre parcursul său ca prezentatoare de televiziune, într-o perioadă extrem de sumbră.
Omul de televiziune, Dan Negru, a postat un mesaj impresionant, după trecerea în neființă a doamnei Delia Budeanu.
“Când vor trece anii peste tine o să-ți găsești liniștea. Atunci o sa-ți găsești și eleganța” mi-a spus demult Delia Budeanu. Eram în biroul lui Titus Munteanu care are directorul TVR pe atunci și mă pregăteam să prezint Festivalul Mamaia. Cătălin Botezatu îmi pregătea câteva ținute pe care urma să le îmbrac pe scenă și Delia Budeanu ne privea dintr-un colț al biroului.
Era deja o legendă a televiziunii și avea pacea interioară din care-i strălucea eleganța. Au trecut anii… Am ajuns la 53 și încep să-mi găsesc liniștea. “Atunci o să-ți găști și eleganța”. Îi țin minte vorbele.
A murit Delia Budeanu, una din primele crainice ale televiziunii române. Liniștea pe care și-a găsit-o demult…”
Jurnalistul Radu Tudor nu a ezitat să spună cât de mult l-a inspirat Delia Budeanu și cum prin 2002, l-a oprit și l-a încurajt, spunându-i că are vocație pentru Tv, ceea ce i-a dat aripi și a contat enorm pentru el și parcursul lui în lumea televiziunii.
„Prima oară când am auzit numele #Budeanu a fost în copilărie. Am aflat din familie că doamna drăguță de la televizor făcuse școala în Drobeta Turnu Severin, unde erau bunicii mei și îmi petreceam o parte din vacanțe. Viața a făcut ca acel chip atât de cunoscut de milioane de români, un brand național de eleganță și rafinament, să-l întâlnesc la începuturile anilor 2000, când am debutat în televiziune.
Ne intersectam pe culoarele TVR și mă emoționam în prezența ei. Prin 2002 m-a oprit și m-a încurajat, spunându-mi că am vocație pentru tv. A contat foarte mult pentru mine acea încurajare, din partea unei din cele mai mari vedete naționale tv.
În presa scrisă am fost la un moment dat coleg – în anii ’90 – și cu soțul ei, un consacrat jurnalist de politică externă, Radu Budeanu. După atâția ani de televiziune, numele Budeanu îmi aduce mereu aminte de un reper al bunului simț, eleganței, profesionalismului, armoniei, zâmbetului, exprimării civilizate și impunerii respectului. Budeanu. Delia Budeanu. Dumnezeu să o odihnească!”, este mesajul postat de Radu Tudor.
Actrița Oana Pellea a reacționat pe facebook, după anunțul veștii trecerii în neființă a uneia dintre cea mai cunoscute crainice din istoria Televiziunii Române de dinainte de ’90.
„Ne-a părăsit o Doamnă! DELIA BUDEANU (28 Mai 1949 – 19 Octombrie 2024) Domnul s-o aibă în paza Sa!”
Paul Surugiu, Fuego, a postat un mesaj înălțător despre Delia Budeanu, despre care spune că l-a frapat prin frumusețea și echilibrul său, atunci când a cunoscut-o.
„Asta a fost și va rămâne doamna Delia Budeanu, de-o eleganță covârșitoare! Am avut onoarea să o cunosc și am rămas frapat de frumusețea și echilibrul său! A fost o lumină într-o perioadă complicată și parcă totul capătă altă formă prin glasul și chipul său! Regret această pierdere și îmi dau seama că am avut figuri emblematice.
Am crescut cu ea și parcă amintirile din copilărie se regăsesc în vocea și în figura ei! Toate acestea erau dublate de blândețe, de inteligență și de un spirit înalt! Sunt mândru cumva ca pășesc pe holuri televiziunii în care Delia Budeanu a scris istorie! O filă pleacă zilele astea, dar se rescrie permanent, pentru totdeauna! Rămas bun, Delia Budeanu!”, a scris Paul Surugiu.
Premierul Marcel Ciolacu a reacționat și el pe facebook, mărturisind că Delia Budeanu a fost un reper de profesionalism și eleganță în televiziune.
„Dar dincolo de micile ecrane, doamna Delia Budeanu s-a remarcat ca un veritabil ambasador al culturii, dar și un susținator fervent al cauzelor sociale și umanitare. Dumnezeu să o odihnească în pace”, este mesajul președintelui PSD.
Cozmin Gușă a postat cuvinte minunate despre Delia Budeanu, recunoscând că îi va lipsi mult, puncând că a fost nu doar o jurnalistă de mare calitate, ci și un om minunat.
„Delia Budeanu. Un om minunat, o doamnă de o distincție rară, mamă și bunică deosebit de dedicată, jurnalistă de mare calitate. Drum lin spre ceruri Doamnă, mie îmi veți lipsi nespus! Cozmin Gușă.”
Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a postat și el un mesaj, după trecerea în neființă a Deliei Budeanu. Acesta a mărturisit că una dintre cele mai iubite crainice a Televiziune Române nu a avut o viață ușoară în vremea dictaturii.
„Delia Budeanu a plecat la Domnul. A fost una dintre cele mai iubite crainice a Televiziunii Române de dinainte de 1989, un om implicat, după revoluție, în proiecte de caritate, promovarea culturii românești și căutarea de repere pentru generațiile tinere. N-a avut o viață ușoară în vremea dictaturii, fiindu-i mereu frică, din cauza tulburătoarei sale frumuseți, să nu devină o țintă pentru Elena Ceaușescu.
Delicatețea ei, zâmbetul unic și vocea caldă au însoțit românii începând din anii ’’70, transmițându-le, fără cuvinte, speranță, într-o lume unde devenise evident cât de greu este să reziști fără să fii lichea. Profesionalismul său, eleganța și inteligența au ajutat-o să continue activitatea jurnalistică și după 1990, rămânând în continuare un reper printre intelectualii tot mai tentați de compromis.
Trupul Deliei Budeanu va fi depus duminică la ora 16.30 la Mănăstirea Cașin, iar înmormântarea va avea loc luni, la Mănăstirea Ghighiu. Drum bun printre îngeri!”
Gabriela Firea a mărturisit că a avut onoarea să-i fie colegă, mai bine de șapte ani, în Televiziunea Română doamnei Delia Budeanu, despre care susține că era de o inteligență și eleganță aparte.
„Nu oricine ajungea pe micul ecran înainte de Revoluție. A fost printre primele femei crainic de televiziune din țara noastră și, timp de peste 20 de ani, s-a aflat la pupitrul Televiziunii Publice.
În ultimii ani, a fost o prezență discretă și nu a mai apărut atât de des în lumina reflectoarelor. Dumnezeu să o odihnească în pace! Condoleanțe și putere familiei!”, este mesajul postat de Gabriela Firea.
Foști și actuați colegi din TVR au reacționat la trecerea în neviință a celei care a fost un reper de profesionalism și dăruire în Televiziunea Română.
„Din păcate, avem o veste tare tristă. A murit Delia Budeanu, una dintre cele mai cunoscute și frumoase crainice din istoria Televiziunii Române. A debutat la TVR în 1970, pe programul 2, unde prezenta emisiuni ce includeau concerte simfonice. Dumnezeu s-o odihnească-n pace!”, a scris Arhiva TVR, pe Facebook.
„Un om frumos și extrem de talentat! Când am văzut-o prima oară pe Delia Budeanu nu-mi puteam lua ochii de la ea. Acum 30 de ani, cand am intrat in TVR, am găsit coloși de o generozitate cum azi nu mai intalnesti. Mulți nu mai sunt fizic pe Pământ, dar trăiesc în amintirile mele, așa cum va trăi și Delia Budeanu”, a scris Ioana Dumitrescu, senior editor în TVR.
„S-a stins o Distinsă Doamnă a televiziunii – Delia Budeanu, pe care am cunoscut-o în 2009 în casa Managerului meu, Ciprian Vișan. Un om atât de bun și frumos din toate punctele de vedere!Dumnezeu s-o odihnească în pace și lumină veșnică!, a scris și cântăreața Nico pe facebook.
Jurnalista Floriana Jucan a scris simplu, pe pagina de facebook, un mesaj de suflet și o recunoaștere publică a respectului și a iubirii pentru cea care a fost Delia Budeanu: „Am iubit-o!”
Marina Almășan, realizat și prezentator al TVR, a postat un mesaj sublim despre Delia Budeanu, pe care a cunoscut-o și despre a înțeles cât era de frumoasă, talentată și profundă, căutând mereu să se reinventeze.
„Țin minte că eram copil și privirea limpede a Deliei Budeanu ne învăluia sufrageria înghețată a anilor de dictatură. Erau frumoase crainicele TVR, dar parcă ochii albaștri ai Deliei – îi bănuiam albaștri, pentru că la televizorul alb-negru păreau transparenți – o făceau și mai frumoasă decât colegele sale. Plus vocea aceea inconfundabilă, care venea parcă dintr-o adâncime senină, făcând să nici nu mai conteze ceea ce spunea ( căci oricum nu era lăsată să spună ceea ce , cu siguranță, ar fi vrut) : Delia Budeanu era frumoasă si pe atunci asta ne-o făcea dragă…
După Revoluție, când eram și eu tinerică foc și mi-am început povestea in TVR, crainicele pe care le simțeam, în copilărie, cocoțate pe un soclu, au coborât de acolo și au început să se amestece cu noi pe holuri, prin lifturi, prin curtea TVR. Dar chiar și așa, tot încă treceam pe lângă ele ca pe lângă niște zeițe, coborâte pe pamânt. Atunci am constatat că frumusețea Deliei Budeanu era una adevărată. Mi-a părut fragilă si ușor ascunsă în sine. Nu știu dacă era așa cu adevărat, căci …noi eram “bobocii” TVR-ului, ele, crainicele – legendele sale.
… Astăzi o jurnalistă cunoscută mi-a cerut o declarație despre fosta mea colegă. Am refuzat-o, încercând să nu fiu ca alții care, chiar dacă nu au schimbat niciodată vreo vorbă cu cel “plecat”, se înghesuie să apară la televizor, dand declarații și vărsând lacrimi false, ca și cum și-ar fi pierdut cel mai bun prieten. Nu, eu nu am fost decât simplă colegă cu Delia Budeanu, sub același acoperiș al aceleiași televiziuni, doar că eu am prins-o pe aceasta din urmă liberă, pe când Delia a trebuit să-i supraviețuiască. Știu însă că după Revoluție, Delia a încercat să se “reinventeze”, sau de fapt să facă ceea ce probabil visase dintotdeauna filologul din ea: emisiuni adevărate, nu lectura unor prezentări anoste de penibile programe comuniste.
Țin minte că i-am și văzut atunci câteva emisiuni și chiar m-am gândit: “Uite, ce talentată și profundă este , de fapt, crainica noastră”. Doar că locul și l-a găsit, din păcate, la alte televiziuni, lăsând în urmă, cu dezamăgire probabil, televiziunea care o consacrase. Delia Budeanu, despre care nu mai știam demult nimic, a plecat să-și confunde privirea cu văzduhul. Și-a lăsat în urmă telespectatorii, foarte multi dintre ei îndrăgostiți, pe vremuri, în taină, de femeia frumoasă care ne anunța, cu grație, alb-negrele emisiuni de odinioară…”
Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, a vorbit și el despre prețuirea pentru Delia Budeanu, un om despre care susține că a marcat istoria Televiziunii Române.
„Am aflat cu tristețe în acestă seară de decesul doamnei Delia Budeanu, o crainică iconică pentru TVR, o voce aparte pentru toți cei care au urmărit în timp postul public de televiziune. Îmi amintesc de copilăria și adolescența generației mele, când prezența Deliei Budeanu particulariza emisiunile pe care le prezenta. A fost un om care a marcat istoria televiziunii în România.
În același timp, Delia Budeanu a fost una din vocile care au făcut din Teleenciclopedia una din cele mai urmărite emisiuni în România, o adevărată lecție de cultură generală pentru generații. Pierderea ei este una importantă pentru postul public de televiziune, pentru media din România, pentru cei care au văzut-o și pentru cei care au ascultat-o.
Transmit familiei condoleanțele mele și regretul de a fi pierdut o voce și un nume care vor rămâne în istoria și în memoria tuturor celor care au urmărit, în timp, emisiunile pe care doamna Delia Budeanu le-a prezentat“, a mărturisit Ionuț Vulpescu, pentru DC News.
Editura Curtea Veche Publishing, unde Delia Budeanu a lansat în această vară a doua sa carte, numită „Jurnal. Rațiune și sensibilitate” – în cadrul căreia a inclus și amintiri prețioase din copilărie – postat un mesaj pe pagina de facebook.
„Delia Budeanu este, în afară de prezența TV venită din vremea aceea în care calitățile care contau erau inteligența, bunul simț, seriozitatea, nicidecum scandalurile și cancanurile cum se întâmplă în ziua de astăzi, Delia Budeanu a fost un om implicat în multe activități extra, a sprijinit promovarea culturii românești.
A sprijinit proiecte culturale, a fost susținător activ al cauzelor sociale și umanitare, a susținut proiecte de caritate și puțini știu că ea a primit titlul de „Ambasador al Bunăvoinței” acordat de Organizația Națiunilor Unite. Un om complet care astăzi ne-a părăsit, a fost înconjurată de familie până în utlima clipă și ne lasă în urmă doar amintiri frumoase”, a povestit prezentatoarea Letiția Zaharia, pentru România TV.
Romica Jurca, cea mai cunoscută prezentatoare de meteo din România, a vorbit despre frumusețea și rafinamentul Deliei Budeanu, cu care s-a întâlnit, de câteva ori, chiar pe pasarela Televiziunii Române.
„Dumnezeu să o odihnească în pace. Nu pot să spun că am cunoscut-o foarte bine, dar am văzut o femeie foarte frumoasă, foarte elegantă, foarte elegantă ca înfățișare, dar e o eleganță deosebită și în comportament.
Era de un rafinament deosebit. E adevărat că noi ne-am întâlnit destul de puțin pentru că eu ajungeam la meteo cu puțin timp înainte să înceapă telejurnalul, să mă machiez, să mă pregătesc cu acele hărți cu magneți pe tăblița pe care o aveam noi.
Eu mergeam în studioul de știri, Delia Budeanu era în studioul crainicelor. Țin minte că ne-am întâlnit de vreo două-trei ori, chiar pe pasarela televiziunii, nici eu nu mă grăbeam, nici Delia nu se grăbea”, a mărturisit Romica Jurca, la România TV.
„Ar fi putut face teatru, film, muzică, cu aceeași discreție care a sedus publicul. Vocea, privirea și sensibilitatea unice pe atunci o făceau să fie mai mult decât o simplă prezentatoare de televiziune. Iar acest lucru s-a văzut mai târziu și în emisiunile de interviuri culturale realizate la televiziuni private din România sau în cărțile scrise.
O validare care a demostrat că nu a fost doar un angajat tvr. Delia Budeanu era un jurnalist adevărat și o femeie splendidă. Nu cred să existe cineva care să nu o fi iubit pe Delia Budeanu, măcar pentru ochii tulburători pe care doar Gina Patrichi îi mai avea la fel, a scris jurnalistul Dan Sterian.
Jurnalistul Marius Ghilezan a postat și el un mesaj despre Delia Budeanu, rememorând noblețea discuțiile pe care ea avea cu cea despre care spune că i-a îndrumat primi pași în gazetărie,
„Poate că cea mai frumoasă prezentatoare tv, poate cea mai delicată membră a Alianței Civice, poate cea mai puțin visătoare dintre noi, poate singura gazdă din Primăverii la care mergeam cu plăcere să ticluim taine și să râdem de cabotinii politichiei, poate singura vecină a Osho care nu înțelegea fița de peste drum, toate articolele nehotărâte pot fi cuprinse azi pe un nume scris pe cruce: Delia Budeanu.
P.S. Voi păstra cu sfințenie tainele vieții ei! Mi-a îndrumat la venirea în București primii pași în jurnalistică”, a scris jurnalistul.
Jurnalistul Victor Ciutacu a postat și el un mesaj, după trecerea în neființă a Deliei Budeanu, recunoscând că se simte privilegiat că au fost, cândva, colegi.
„Am fost privilegiat să fim colegi. Am avut chiar și aceeași producătoare. Mare clasă, mare doamnă, mare meseriașă. Dumnezeu s-o odihnească”, a scris prezentatorul RTV.
Și jurnalistul Adrian Artene, director editorial Gândul, a publicat un mesaj-omagiu după dispariția Deliei Budeanu, despre care susține că este un om-iconic, trăitor peste spațiu și timp.
„Ne învață cum să ne aflăm nesfârșirea. Sunt oamenii iconici din existența cărora izvorăsc nemargini. Și care, prin esența lor, sunt trăitori peste spațiul definit și timpul măsurabil. O asemenea persoană este și doamna Delia Budeanu.
Este și nu a fost! Fiindcă luminile calde din constituția ei nu se pot stinge. Nici moartea nu le poate acoperi de vreo penumbră rece. Asemenea oameni traversează muriri. Traversează sfârșituri! Dumnezeu s-o țină în lumini Lui eterne!”
S-a stins din viață doamna Delia Budeanu, una dintre cele mai iubite prezentatoare TV ale României!