Amplă operațiune antimafia în Europa. Fiul unui lider ‘Ndrangheta, CAPTURAT la Arad
O operaţiune de mare anvergură a poliţiei europene care a vizat mafia calabreză, temuta ‘Ndrangheta, a dus miercuri, 3 mai, la arestarea a 132 de persoane, percheziţii şi la confiscări de bunuri în 10 ţări.
Printre acestea s-a numărat și România.
„Cea mai dură lovitură”
Aceasta este „lovitura cea mai dură dată până acum organizaţiei criminale italiene”, a subliniat Europol, agenţia Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii.
Celelalte ţări europene vizate de această operaţiune, denumită Eureka, sunt Germania, Italia, Franța, Portugalia, Slovenia şi Belgia. În America de Sud, au fost acțiuni derulate în Brazilia şi Panama.
‘Ndrangheta domină piaţa de cocaină din Europa, unde este de asemenea implicată în afaceri de spălare de bani, de corupţie şi de violenţă. De asemenea, ancheta a confirmat existenţa unor importante fluxuri de droguri între America de Sud şi Europa, gestionate în special de clanul San Luca, din Calabria.
Fiul unui mafiot ‘Ndrangheta, student la Medicină
În România, ofițerii au descins miercuri dimineață în Arad. Cel vizat a fost fiul unuia dintre liderii ‘Ndrangheta, un tânăr de 22 de ani pe numele căruia era emis un mandat european de arestare pentru trafic internațional de droguri. El a fost depistat în Arad, unde din septembrie 2022 era student la Medicină.
Mandatul european de arestare a fost pus în aplicare de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Arad, împreună cu polițiști din București.
Fiul șefului din ‘Ndrangheta a fost ridicat dintr-un apartament și condus la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara. Pe numele lui italian a fost emisă o ordonanță de reținere pentru o perioadă de 24 de ore, acesta urmând să fie prezentat Curții de Apel Timișoara, cu propunere de arestare.
Familiile aflate în fruntea acestei reţele criminale sunt implicate de decenii în violenţe prin care îşi dispută această piaţă foarte rentabilă, violenţe ce au culminat cu masacrul de la Duisburg, în Germania, în 2007.
Circa 12 persoane au fost arestate în Belgia, în jur de 20 în Germania şi alte aproximativ 100 în Italia. Potrivit Parchetului italian, au mai fost confiscate societăţi şi bunuri imobiliare în valoare de 25 de milioane de euro.
Rețeaua opera la nivel internațional
Cocaina sud-americană tranzita porturile Gioia Tauro (Calabria) şi Anvers (Belgia), dar şi alte porturi din Germania, Spania şi Olanda (Rotterdam), datorită unor acorduri încheiate de ‘Ndrangheta cu organizaţia criminală columbiană Clan del Golfo şi cu un alt grup criminal de sorginte albaneză, ce opera în Ecuador şi în Europa.
Anchetatorii au scos, de asemenea, la iveală o propunere de a furniza unei organizaţii paramilitare braziliene, Primeiro Comando da Capital (PCC), un container plin de arme de război, prin intermediul unor infractori pakistanezi şi în schimbul transportării unor cantităţi enorme de droguri către portul Gioia Tauro.
Banii proveniţi din acest trafic abundent a fost reinvestit, între altele, în sectorul imobiliar, în hoteluri, restaurante şi supermarketuri, în special în Germania, Belgia, Italia, Portugalia, Brazilia, Uruguay şi Argentina.