AMR bate obrazul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, aratând că DNA a fost invitată la discuții pentru desființarea SIIJ, dar Secția Specială nu a avut reprezentant

AMR bate obrazul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, aratând că DNA a fost invitată la discuții pentru desființarea SIIJ, dar Secția Specială nu a avut reprezentant
AMR bate obrazul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, aratând ca DNA a fost invitată la discuții pentru desființarea SIIJ, dar Secția Specială nu a avut reprezentant
Publicat: 23/03/2021, 15:20
Actualizat: 24/03/2021, 12:53

Asociația Magistraților din România (AMR), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) au transmis un comunicat prin care dezavuează public atitudinea de împiedicare a exprimării opiniei unui cetățean român în fața Parlamentului de care a dat dovadă președintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților”.

Subiectul ”desființarea SIIJ” a declanșat controverse în lanț, în mediul juridic și nu numai, iar asociațiile reprezentative ale magistraților și-au exprimat, în mai multe rânduri, îngrijorarea față de efectele negative pe care o astfel de decizie le va avea pe termen lung.

În ședința din 18.03.2021 s-a dezbătut proiectul de lege privind desființarea SIIJ, iar cele patru mari asociații ale magistraților din România au transmis un punct de vedere referitor la atitudinea președintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților. Potrivit acestui comunicat, SIIJ ar fi trebuit să aibă un reprezentat în această ședință, ceea ce – din păcate – nu s-a întâmplat.

”În primul rând, subliniem , potrivit Constituţiei, Parlamentul, alcătuit din Camera Deputaților și Senat, este organul reprezentativ suprem al poporului român, cele două camere fiind alese de cetățeni prin vot universal. Așadar, membrii Parlamentului nu se reprezintă pe ei înșiși, ci, tot conform Constituției, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului. Așa cum prevede Regulamentul de organizare și funcționare a Camerei Deputaților, aceștia primesc un însemn distinctiv al calității lor de reprezentant al poporului, iar poporul nu este un concept abstract, identificabil doar la nivel de principii, ci înseamnă cetățenii romani”, transmit reprezentanții AMR, UNJR, AJADO și APR în comunicatul semnat de jud. dr. Andreea Ciucă (AMR), jud. Dana Gîrbovan (UNJR), jud. Florica Roman (AJADO) și proc. Elena Iordache (APR).

În al doilea rand, arătăm la ședința Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților au primit invitați și au fost prezenți președinta ICCJ, președintele CSM, procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ, procurorul-sef DNA, DIICOT – prezent printr-un reprezentant, asociațiile profesionale ale magistraților, o asociație a societății civile, un judecător, un procuror.

De evidențiat faptul la ședință nu a participat SIIJ, prin reprezentant, nici președintele Comisiei și nici deputații prezenți neaducând nicio probă în sensul această instituție a cărei soartă era dezbătută a fost invitată participe la ședință.

”Președintele comisiei a făcut o declarație politică referitoare la SIIJ, în care a prezentat public inclusiv fapte lipsite de acuratețe”

Cele patru asociații profesionale ale magistraților din România îl acuză pe președintele Comisiei Juridice că – la începutul ședinței – a făcut o ”declarație politică”, prezentând ”fapte lipsite de acuratețe” despre Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Acesta a fost și momentul în care președinta ICCJ și președintele CSM au părăsit sala, se precizează în comunicat și, ceea ce a fost mult mai grav, niciun reprezentant SIIJ nu a fost invitat la ședință pentru a-și exprima punctul de vedere.

”În al treilea rând, în deschiderea ședinței, anterior dezbaterilor propriu-zise, președintele comisiei a făcut o declarație politică referitoare la SIIJ, în care a prezentat public inclusiv fapte lipsite de acuratețe. În acel moment al ședinței, președinta ICCJ și președintele CSM au părăsit sala. În al patrulea rand, atât președintele comisiei, cât și unii membri ai comisiei au adus o serie de acuze la adresa SIIJ, desi la ședință nu a fost invitat niciun reprezentant al Secției care aibă posibilitatea de a prezenta un punct de vedere și fie ascultat în apărare, reflectare a exercițiului democratic pe care aleșii poporului ar trebui îl practice cu precădere, mai cu seama subiectul ședinței a fost proiectul de lege privind desființarea SIIJ”, se mai menționează în acest comunicat.

În schimb, a fost invitată DNA, iar procurorului-șef al acestei structuri de parchet i s-a dat cuvântul de mai multe ori pe parcursul ședinței, așa încât a avut posibilitatea prezinte punctul de vedere și răspundă la afirmații concrete făcute de participanții la ședință, cu atât mai mult cu cât nu i s-a limitat numărul luărilor de cuvânt ori timpul în care s-a adresat comisiei parlamentare.

AMR, UNJR, AJADO și APR

Tensiuni în timpul ședinței

Președintele comisiei nu a vrut -i permită vorbească fostului procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, domnul Liviu Tudose, care a primit invitație la lucrările comisiei, transmite acest comunicat.

După câteva luări de cuvânt ale unor membri ai comisiei, președintele i-a permis, totuși, lui Liviu Tudose vorbească, ”ceea ce dovedește i-a recunoscut posibilitatea de a se adresa, în calitate de cetățean, comisiei parlamentare”.

”Însă, i-a cerut nu relateze despre speță al cărei subiect a fost, ci despre desființarea SIIJ – cu toate însuși președintele comisiei a făcut referire la cazuri concrete în declarația sa, în defavoarea SIIJ. Domnul Tudose a replicat nu poate face disociere între cele două aspecte pentru vorbește din proprie experiență, iar prezența lui în Parlament ține de lupta prin orice mijloace pentru ca abuzurile DNA nu se repete în viitor”, acuză reprezentanții AMR, UNJR, AJADO și APR.

Președintele comisiei a cerut i se taie microfonul lui Liviu Tudose

Liviu Tudose a încercat relateze despre abuzurile grave din dosarul penal instrumentat de DNA, în care a fost arestat preventiv 113 zile pentru ca, ulterior, fie achitat întrucâtfapta nu a existat”. A scos în evidență ”modul incalificabil în care i-a fost fabricat dosarul penal”,  vorbind despre ”încălcarea unor drepturi procesuale elementare, despre circulare în afara legii venite de la vârful DNA, la adăpostul cărora procurorii acestei structuri de parchet au încălcat procedura”.

Însă Liviu Tudose nu a reușit decât enunțe aceste aspecte, ”pentru președintele comisiei a cerut i se taie microfonul, invocând invitatul „nu este în fata unei instanțe de judecată”. Așadar, i-a negat dreptul de a exprima o opinie contrară proiectului de lege în discuție, în condițiile în care fostul procuror general nu avea nici intenția, nici nevoia de a se adresa unei instanțe de judecată în timpul unei ședințe a comisiei parlamentare, cu atât mai mult cu cât el are o hotărâre definitivă de achitare, care-i confirmă afirmațiile și care trebuie respectată”.

”Aceasta hotărâre, alături de puzderia de exemple date în Raportul Inspecției Judiciare, aprobat prin Hotărârea Plenului CSM nr. 225/2019, de urmăririle penale soldate, după ani de zile, cu clasări sau achitări – de pildă, împotriva fostului procuror general al României, fostului președinte CCR, fostului președinte de secție de la ICCJ, fostului judecător CEDO, împotriva a zeci și zeci de judecători și procurori -,  probează, cu prisosință, contrar unor susțineri din ședință comisiei, abuzurile nu au fost cazuri izolate. Și, chiar dacă ar fi fost „izolate”, Parlamentul are îndatorirea, unica autoritate legiuitoare a țării, astfel cum este definit de Constituție, ia măsuri, prin legile pe care le adoptă, ca niciunul dintre aceste abuzuri nu se repete”, se arată în comunicat.

 Comisia Europeană a subliniat : „Viitorul Europei se află în mâinile tuturor europenilor. El nu poate fi impus de către lideri sau instituții. Deși este clar că diferitele opțiuni politice ar putea duce la o serie de evoluții diferite ale Uniunii noastre, există cel puțin o certitudine: Europa trebuie să își asculte cetățenii și să acționeze în consecință” .

Iar fostul președinte al Comisiei Europene evidenția, în Cartea albă privind viitorul Europei, „fiecare punct de vedere ar trebui ascultat”, întrucât „fiecare voce contează”, „fiecare opinie este auzită

AMR, UNJR, AJADO și APR

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Anunțul MAE de ultim moment despre românii dispăruți în Spania, în urma inundațiilor catastrofale
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Lege pentru românii de la bloc. Se montează neapărat la ușă. Asociația de proprietari te...
Cea mai bună omletă din lume. Rețeta care face furori peste tot
Club Colectiv, la un pas de o nouă tragedie, la 9 ani de la incendiul...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Un studiu sugerează că stelele eșuate ar putea forma planete